Τελευταίες αναρτήσεις

19 Μαΐου 2017

Δάκρυα και υπερηφάνεια για τους «αθάνατους» των Οχυρών

Συγκινητικές  στιγμές εκτυλίχθηκαν στην αναπαράσταση της μάχης του Απριλίου ’41 από 5.000 επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί. 

Ρεπορτάζ Αλέξης Τσατσούλης
Φωτό: Παύλος Μακρίδης megapress.gr

Δάκρυα συγκίνησης προκάλεσε σε χιλιάδες επισκέπτες του Ρούπελ η αναβίωση της Μάχης των Οχυρών.

Οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, απόμαχοι της ζωής, μικρά παιδιά από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν προσηλωμένοι το κεντρικό δρώμενο του Σαββατοκύριακου, αφιερωμένου στα συγκλονιστικά γεγονότα του Απριλίου του 1941.

«Ζω ένα όνειρο» έλεγε μεσόκοπη κυρία από τη Δράμα για το ντεκόρ που είχαν δημιουργήσει οι εθελοντές του Δήμου Σιντικής, με εκθέσεις ντοκουμέντων, φωτογραφιών κειμηλίων και άλλων αντικειμένων από τα 21 οχυρά της Γραμμής Μεταξά.

Η προεργασία του κεντρικού δρωμένου προέβλεπε ξεναγήσεις στις επισκέψιμες στοές του οχυρού Ρούπελ. Οι επισκέπτες έμειναν έκπληκτοι με το κατασκευαστικό θέμα των οχυρών.

Η πλαγιά που αξιοποιήθηκε για να καθίσουν οι θεατές γέμισε με περισσότερα από 5.000 άτομα.

Το κεντρικό δρώμενο άρχισε με το πολεμικό ανακοινωθέν του 1940. Ακολούθησε το τραγούδι της Σοφίας Βέμπο «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», αφήγηση των ιστορικών γεγονότων με κατάλληλη μουσική υπόκρουση και η επίθεση των Γερμανών στα οχυρά.

Αμέσως ανέλαβαν δράση τα έμπειρα μέλη των ομάδων αναβίωσης με πολύ πειστικό αποτέλεσμα. Οι δυνατές και ακίνδυνες εκρήξεις δημιούργησαν πολεμικό σκηνικό.
Τον «βομβαρδισμό» του Ρούπελ ανέλαβαν δύο αεροσκάφη της Αερολέσχης Σερρών.

Ηχητικά εφέ έδωσαν άλλη αίσθηση στο δρώμενο. Το ολιγόλεπτο πρόβλημα με τον ήχο δεν εμπόδισε τη διαδικασία, ενώ φόρτιση προκάλεσε η σκηνή του διαλόγου του διοικητή του Ρούπελ Γεωργίου Δουράτσου με τους αξιωματικούς του. Η τελευταία σκηνή του δρωμένου ήταν οι τιμές που απέδωσαν οι Γερμανοί εισβολείς στους Ελληνες αξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υπακούσουν στις διαταγές. 

Οι θεατές συγκινημένοι, χειροκρότησαν θερμά, νιώθοντας ότι βρίσκονταν σε τόπο που αποτελεί αιώνιο σύμβολο θυσίας και ηρωισμού. Η εκδήλωση έκλεισε με επίδειξη αεροσκάφους Τ-6 της Πολεμικής Αεροπορίας της ομάδας Δαίδαλος. Ενθουσιασμένος δήλωσε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία και διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειος Νικόλτσιος. 

«Ηταν εξαιρετική η αναπαράσταση. Δεν μετράει το τεχνικό πρόβλημα, καθώς η όλη δουλειά ήταν πολύ καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή εκδήλωση. Ηταν καλύτερο και μεγαλύτερο το σενάριο, με ιστορική ακρίβεια. Το άρμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν σημαντικό στοιχείο, όπως και η περισυλλογή τραυματιών» είπε και πρόσθεσε: «Ο κόσμος συγκινήθηκε, χειροκρότησε, κάποιοι ήταν βουρκωμένοι, ενώ τα παιδιά ενημερώθηκαν. 

Ολες αυτές οι δράσεις λειτουργούν βοηθητικά στην εκμάθηση της Ιστορίας. Αυτά που είδαν τα παιδιά εδώ θα τα θυμούνται για πάντα». Ο αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, σχολίασε: «Αυτά τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να αναδειχθούν σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί αποτέλεσαν σημείο καμπής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν η αναβίωση αναδειχθεί όπως πρέπει, δεν θα φτάνει ο χώρος για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες». 

Εκ των βασικών συντελεστών των πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης στην περιοχή του νομού Σερρών είναι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σαββίδης. «Ξεπεράσαμε κατά πολύ τις προσδοκίες μας αναφορικά με την προσέλευση του κόσμου» σχολίασε. 

«Εδώ πολέμησε ο παππούς μου» 

Τον παππού του και τους συμπολεμιστές του τίμησε ο 36χρονος Δημήτρης Γενηδουνιάς με την παρουσία του οικογενειακώς στην αναβίωση της Μάχης των Οχυρών.
«Ηρθαμε για να δει ο γιος μου Πέτρος πού πολέμησε ο προπάππους του και να τιμήσουμε τους νεκρούς που πολέμησαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Ο παππούς μου Ευάγγελος Κάργας αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και υπηρέτησε στις Διαβιβάσεις.


Τον έχουμε φωτογραφία στο σπίτι να περνάει το βουνό ζωσμένος με καλώδια» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Γενηδουνιάς, με ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης και ενθουσιασμού. Ο απόγονος του πολεμιστή της Μάχης των Οχυρών θυμάται έντονα τις διηγήσεις του παππού του. 

«Η καταγωγή μας είναι από το Ξινό Νερό της Φλώρινας. Μου έλεγε ο παππούς ότι επέστρεφε από τα οχυρά κουβαλώντας αρχεία. Ανεβαίνοντας στο χωριό δεν άντεξε και τα πέταξε στο ποτάμι. Ηταν εξαντλημένος. Μια γυναίκα τον βρήκε ετοιμοθάνατο, τον περιέθαλψε και χρειάστηκε περίπου μία εβδομάδα για να συνέλθει. Για τη μάχη μού είπε ότι ήταν πολύ δύσκολα. “Υπήρχε πόνος, να μην ξαναδούμε τέτοια πράγματα” μου έλεγε. 

Μου είπε και για τις στοές, όταν έσκασε μία βόμβα ταρακουνήθηκαν» κατέληξε ο κ. Γενηδουνιάς με τον γιο του Πέτρο στην αγκαλιά του. 

Η συγκλονιστική ομιλία του γιου του λοχία Δημητρίου Ιτσιου 

Συγκλόνισε ο γιος του ήρωα λοχία Δημητρίου Ιτσιου μιλώντας από μικροφώνου στους χιλιάδες επισκέπτες του οχυρού Ρούπελ.

«Πατέρα μου, αγαπημένε πατέρα μου, που δεν προλάβαμε να γνωριστούμε, είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι γιος σου» βροντοφώναξε ο Αναστάσιος Ιτσιος και καραχειροκροτήθηκε. Ο πατέρας του Δημήτριος Ιτσιος δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς εισβολείς κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών στο πολυβολείο π8, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ρούπελ. Αιτία; Η λυσσαλέα αντίστασή του μαζί με τους συμπολεμιστές του ως την τελευταία από τις 33.000 σφαίρες με τις οποίες ήταν εφοδιασμένοι.

Ο Αναστάσιος Ιτσιος στην εισαγωγή του είπε: «Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος. Δεν μπορούσα να φανταστώ αυτά που βλέπω σήμερα. Δεν ξέρω να μιλάω, αλλά νιώθω από μέσα μου να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο. Δεν μπορώ να παραλείψω τον Γιώργο Ηλιάδη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ), που έχει κάνει τόσο πολλά για τον πατέρα μου στην Ομορφοπλαγιά.

Ευχαριστώ επίσης κι εσάς που τιμάτε όλους τους ήρωες, μαζί τον πατέρα μου, τον οποίο έπιασαν αιχμάλωτο και τον δολοφονήσανε». Ο ΣΙΣΟ τίμησε τον λοχία Ιτσιο δίνοντας το όνομά του στο στρατόπεδο, όπου παρουσιάστηκαν στρατιωτικά οχήματα στο διήμερο των εκδηλώσεων. «Εμεινα έκπληκτος και πολύ ικανοποιημένος με την πινακίδα προς τιμήν του πατέρα μου. Ηταν καταπληκτική η εκδήλωση» είπε στη «δημοκρατία» ο Αναστάσιος Ιτσιος.

εφημ. δημοκρατία
πηγή

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.