Τελευταίες αναρτήσεις

12 Μαΐου 2017

ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Γράφει ο Ν. Ι. Μέρτζος 

Όσα επίσημα στοιχεία δημοσιεύθηκαν διάσπαρτα ακτινογραφούν πιστά την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων και την συμπεριφορά του Ελληνικού Δημοσίου. Συνοψίζονται όσα συνέβησαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017: 

1ον. Η ανεργία παραμένει στο 23,5% του ενεργού πληθυσμού. Άνεργοι το θηριώδες 48% των νέων. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Περισσότεροι από 425.000 Έλληνες, οι πλείστοι με ισχυρά προσόντα, εγκατέλειψαν την χώρα κατά τα τελευταία 9 χρόνια. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μειώθηκε κατά 27% μεταξύ 2008-2015 και από τότε συνεχίζει να μειώνεται επειδή μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα. Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 4% αλλά παράλληλα αυξήθηκαν κατά 7,5% οι πωλήσεις των κατεψυγμένων γιατί είναι πιο φθηνά. Τον Απρίλιο 2016 οι πωλήσεις είχαν πέσει κατά 14% και μόνον τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 3,3% λόγω εορτών. 

2ον. Το πλεόνασμα στα δημόσια έσοδα είναι πλασματικό διότι το Δημόσιο οφείλει δισεκατομμύρια στους προμηθευτές του και στις επιστροφές φόρων αλλά δεν πληρώνει. Σύμφωνα με το Δημόσιο Λογιστήριο, το Δημόσιο όφειλε αλλά δεν εξοφλούσε επιστροφές φόρων 5 δις κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος. Ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι οφείλει επί πλέον 1,9 δις επιστροφές φόρων αλλά τις συγκαλύπτει με τερτίπια. Απλώς δεν εξετάζει τις χιλιάδες σχετικές αιτήσεις των φορολογουμένων και έτσι αυτά τα χρέη του δεν συνυπολογίζονται επειδή δεν είναι βεβαιωμένα! Για τον ίδιο λόγο καθυστερεί επί ένα έτος την εξέταση των σχετικών αιτήσεων. Πολλές μάλιστα κρατούνται στο συρτάρι των γραφειοκρατών επί 4,5 χρόνια! 

3ον. Το Δημόσιο όχι μόνον δεν πληρώνει τα χρέη του αλλά ταυτόχρονα δεν εισπράττει ούτε τα βεβαιωμένα δημόσια έσοδά του! Μόνον για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, στα ποτά και στον καπνό το 2015 είχε επιβάλει πρόστιμα 243 εκατομμύρια αλλά εισέπραξε μόνον 23,3εκατ.-το 9,6%. Το επόμενο έτος «αγρίεψε» και επέβαλε πρόστιμα 368,6 εκατ. αλλά εισέπραξε μόνον 7,8 εκατ. -το 2,1%.

4ον. Την μερίδα του λέοντος στο λαθρεμπόριο κατέχουν σταθερά τα καύσιμα. Γι’ αυτό, πριν χρόνια εξαγγέλθηκε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου το Δημόσιο μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση των καυσίμων από την πηγή τους μέχρι τα πρατήρια και τον τελικό καταναλωτή. Το σύστημα ουδέποτε εφαρμόσθηκε, όμως. Το Πολιτικό Σύστημα της πολυεπίπεδης συναλλαγής ουδέποτε διανοήθηκε να ενοχλήσει τους Μεγάλους Νονούς του. 

5ον. Οι φόροι αυξάνονται κάθε χρόνο αλλά δεν εξοφλούνται. Το πρώτο τρίμηνο φέτος οι οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 3,3 δις! Προκειμένου να εισπράξει τους φόρους του το Δημόσιο έχει κατάσχει τις τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του. Ωστόσο, μέσα σε τρεις μήνες οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2 δις και ανέρχονται πλέον στα 98,8 δις και οι οφειλέτες ανέρχονται σε 1,6 εκατ. 

Έτσι η αρμοδία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αύξησε τις κατασχέσεις καταθέσεων κατά 128,6% πέρσι οπότε απέστειλε στις Τράπεζες 1,5 εκατ. κατασχετήρια. Εντούτοις εκτελέσθηκαν μόνον 137.000 κατασχετήρια το 2015 και 480.000 το 2016 που απέδωσαν αντίστοιχα εισπράξεις φόρων 100 εκατ. ευρώ και 260 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανθρωπογεωγραφία των οφειλετών. 410.238 πολίτες χρωστούν φόρους έως 15.000 ευρώ και 83.339 χρωστούν από 15.000 έως 30.000 ευρώ, αλλά 7.801 χρωστούν από 200.000 έως 500.000 ευρώ, 2.375 χρωστούν από 500.000 έως ένα εκατομμύριο και 1.594 πάνω από ένα εκατ. 

6ον. Εισφορές 22,5 δισεκατομμυρίων οφείλουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) 665.925 υπόχρεοι. Το α΄ τρίμηνο φέτος το Ταμείο εισέπραξε μόνον 212,5 εκατομμύρια που ευελπιστεί να ανεβάσει στο 1 δις έως τον Δεκέμβριο. Το ίδιο διάστημα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 4,9 δις. 

7ον. Καθώς μειώνονται αναπόφευκτα οι συντάξεις και το καθεστώς των συνταξιούχων καθίσταται ολοένα πιο αβέβαιο, οι δικαιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι καθυστερούν όσο περισσότερο μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδοτήσεως. Το α΄ τρίμηνο φέτος υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδοτήσεως μόνον 227 δάσκαλοι, ενώ πέρσι υπέβαλαν 419 και πρόπερσι 1.309. Παρεπόμενη συνέπεια αυτού είναι ότι δεν προσλαμβάνονται νέοι δάσκαλοι διότι δεν δημιουργούνται κενές θέσεις. 

8ον. Το 2016 λειτουργούσαν 221.038 επιχειρήσεις. Εξ αυτών το 33,04% δήλωσαν ζημίες και 38.000 υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις. Κέρδη 30-45.000 ευρώ δήλωσαν οι 38.264, 120-150.000 ευρώ οι 6.207, 150-200.00 οι 4.413, άνω των 200.000 οι 5.697 και άνω του 1 εκατομμυρίου οι 914. Πλήρωσαν συνολικό φόρο 3,97 δις, αυξημένο κατά 37% σε σύγκριση με το 2015. Οι 914 πιο κερδοφόρες πλήρωσαν το 40% του συνολικού φόρου όλων των επιχειρήσεων. 3.790 επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από το 40% όλων των ιδιωτικών υπαλλήλων. Επιχειρήσεις, όμως, οφείλουν δάνεια 65 δις στις Τράπεζες και εισφορές 29 δις στα ασφαλιστικά ταμεία. 

9ον. Τέλος, κάθε χρόνο μειώνονται τόσο τα εισοδήματα όσο και ο αριθμός των νοικοκυριών αλλά αυξάνεται η φορολογία τους. Ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ το 2012 δήλωσαν 766.482 οικογένειες. Το 2016 περιορίσθηκαν σε 513.509 με συνολικό εισόδημα 26,783 δις που αποτελεί το 33% του φορολογητέου εισοδήματος όλων των οικογενειών. Πλήρωσαν, όμως, συνολικό φόρο 4.807 δις που αναλογεί στο 59% των συνολικών φόρων. 

Τα σχόλια περιττεύουν. Αμείλικτοι οι αριθμοί συνάγουν το συμπέρασμα.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.