16 Μαρτίου 2017

Νέο αποτελεσματικό φάρμακο για την υπερφωσφαταιμία, κάνει τους ασθενείς να παίρνουν 2000 λιγότερα χάπια τον χρόνο

Του Αλέξανδρου Γιατζίδη, medlabnews.gr 

Η αύξηση του φωσφόρου του αίματος προκαλείται από πολλά υποκείμενα παθολογικά νοσήματα και παράγοντες. Η πιο κοινή αιτία των αυξημένων επιπέδων φωσφόρου (υπερφωσφαταιμία) στο αίμα είναι η μειωμένη νεφρική λειτουργία. 

Στη Χρόνια Νεφρική Νόσο ΧΝΝ, λόγω ελάττωσης της λειτουργικής ικανότητας των νεφρών, η αποβολή Ρ στα ούρα μειώνεται με αποτέλεσμα τη κατακράτηση του στο αίμα κι έτσι την ανάπτυξη υπερφωσφαταιμίας. Αυτό όμως επιφυλάσσει καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό, ιδίως από το καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που εξηγεί και το υψηλό ποσοστό καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας στους ασθενείς αυτούς. 

Ως εκ τούτου, ο έλεγχος της υπερφωσφαταιμίας στη ΧΝΝ με κατάλληλες διαιτητικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή όχι μόνο αποτελεί παρεμβατικό στόχο στην συνολική αντιμετώπιση της ΧΝΝ, αλλά αποκτά και ιδιαίτερη σημασία για την ίδια την επιβίωση των ασθενών. 

Για την Υπερφωσφαταιμία στη Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου και στις θεραπευτικές ανάγκες αναφέρθηκε ο Ιωάννης Ν. Μπολέτης, καθηγητής Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχόλης Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής & Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» σε δορυφορική διάλεξη της 93ης εκπαιδευτικής συνάντησης της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και ο Βασίλης Λιακόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Νεφρολογίας, Α ́ Παθολογική Κλινική, Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ. αναφέρθηκε στο Σουκροφερικό οξυ-υδροξείδιο, Συνδυάζοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο του φωσφόρου με τη βελτιωμένη συμμόρφωση στη θεραπεία. 

Στην διάλεξη αναφέρθηκαν για την εμπειρία χρήσης του νέου φαρμάκου αντιμετώπισης της υπερφωσφαταιμίας και την εμπειρία από την χρήση του σε ασθενείς σε διάστημα ενός έτους. Για να δεσμευτεί ο φωσφόρος στην υπερφωσφαταιμία οι ασθενείς λαμβάνουν πολλά χάπια την ημέρα. Με το νέο φάρμακο επιτυγχάνονται τα ίδια αποτελέσματα αλλά με πολύ λιγότερα χάπια την ημέρα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να συμμορφωθεί καλύτερα και να έχει καλύτερη ποιότητα στην ζωή του. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και 2000 χάπια λιγότερα τον χρόνο μπορεί να γλιτώσουν οι ασθενείς, με το νέο φάρμακο. 

Με την ευκαιρία της διάλεξης αυτής ο καθηγητής κ. Μπολέτης απάντησε σε ερωτήσεις του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης Ιατρικών Νέων και medlabnews.gr. 

Κύριε καθηγητά πόσοι είναι οι νεφροπαθείς ασθενείς που έχουν υπερφωσφαταιμία στην χώρα μας; 

Στην χώρα μας έχουμε περίπου 10.000 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση. Από αυτούς έχουμε 1000 περιτοναϊκούς. Στην συντριπτική πλειονότητά τους, αυτοί, κάποιες περιόδους της ζωής τους κάνουν υπερφωσφαταιμία. Σημαντικό ρόλο για αυτό παίζει η διατροφή τους. 

Σε σχέση με άλλου είδους σκευάσματα που κυκλοφορούν, το νέο φάρμακο είναι αποτελεσματικό; 

To κύριο πλεονέκτημά του νέου φαρμάκου (Σουκροφερικό οξυ-υδροξείδιο) είναι ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με άλλα σκευάσματα, αλλά με πολύ πολύ καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών, πράγμα που το κάνει καλύτερο. 

Αφού έχει αυτό το πλεονέκτημα, οι νεφρολόγοι το χρησιμοποιούν; 

Εδώ πρέπει να σας πω ότι όλα τα φάρμακα έχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συγκεκριμένο έχει κάποιες γευστικές διαταραχές και έχει κάποιο μικρό ποσοστό σε ασθενείς που προκαλεί διάρροια. Όμως αυτές είναι προσωρινές και αν επιμείνει κανείς στην λήψη του και το συνεχίσει, το θέμα των γευστικών διαταραχών και της διάρροιας παρέρχεται. Έτσι κάποιοι ασθενείς έχουν την υπομονή και το συνεχίζουν ενώ κάποιοι το διακόπτουν νωρίτερα. 

Η κονιοποίηση του φαρμάκου κατά την πόση, βοηθά να αντιμετωπιστούν τα γευστικά προβλήματα; 

Ναι. Ο τεμαχισμός και η κονιοποίηση του χαπιού πριν το πιει ο ασθενής διαπιστώσαμε ότι βοηθά. 

Είναι εύκολο να αντικατασταθούν τα χάπια από παλαιότερες θεραπείες με την καινούργια; 

Aσθενείς που παίρνουν ήδη θεραπεία λαμβάνοντας αρκετά άλλα χάπια προκειμένου να τους εισάγουμε στην νέα θεραπεία, τα δίνουμε σταδιακά. Δηλαδή αντί να τα διακόψουμε την παλαιά θεραπεία και να συνεχίσουμε με το καινούργιο φάρμακο και μη γνωρίζοντας πόσο θα ανέβει ο φωσφόρος οπότε να χρειαστεί να τον κατεβάσουμε μετά, αντικαθιστάμε λίγα χάπια από τα παλιά με τα τρία που είναι η δοσολογία του νέου και βλέποντας τον φωσφόρο να φτιάχνει, αφαιρούμε σιγά σιγά χάπια από αυτά που έπαιρνε πριν ο ασθενής, σταδιακά μέχρι που στο τέλος μείνει μόνο το νέο. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος εισαγωγής του νέου φαρμάκου. 

Όταν όμως ξεκινάς έναν ασθενή με υπερφωσφαταιμία και τον βάζεις για πρώτη φορά σε αγωγή, εισάγεις αμέσως το νέο φάρμακο. 

Το νέο φάρμακο αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ; 

Nαι το φάρμακο είναι στον ΕΟΠΥΥ και από πλευράς τιμής είναι στα πλαίσια των αντίστοιχων άλλων σκευασμάτων. 

Και κλείνει την συνέντευξη λέγοντας:
Ήδη οι νεφρολόγοι το έχουν δεχτεί πολύ καλά το νέο φάρμακο και για το χρόνο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, νομίζω ότι χρησιμοποιείται αρκετά. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.