26 Αυγούστου 2018

Ποια είναι η επικίνδυνη ουσία Γλυφοσάτη: Σε ποια τρόφιμα συναντάται, που χρησιμοποιείται

Στις 9 Αυγούστου 2018 οι ένορκοι του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν την αμερικανική εταιρεία αγροχημικών και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto σε πρόστιμο 290 εκατ δολαρίων επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της Round up που έχει ως ενεργό συστατικό την γλυφοσάτη στην οποία ωφείλετο ο καρκίνος (μη Hodgkin λέμφωμα) του Αμερικάνου κηπουρού σχολείου κ. Τζόνσον ηλικίας 46 ετών και πατέρα δύο παιδιών.

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν ότι η Monsanto ενήργησε κακοβούλως, δηλαδή εγνώριζε για την επικινδυνότητα του και δεν ενημέρωσε και συνεπώς συνέβαλε σημαντικά στην ασθένεια του μηνυτή.

Του Νίκου Κατσαρού

Η Monsanto αντέδρασε άμεσα λέγοντας: θα υποβάλουμε έφεση, οι ένορκοι έχουν άδικο και η απόφαση τους δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (Enviromental Protection Agency, EPA), του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institute of Health, NIH) και άλλες Κανονιστικές Αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ αυτών και η (σ.σ.αμαρτωλή) Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority,EFSA) υποστηρίζουν πώς η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν άλλες 400 περιπτώσεις πολιτών με καρκίνο (μη Hodgkin λέμφωμα) που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Μετά την λήξη των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της Monsanto για την γλυφοσάτη, πολλές άλλες εταιρείες παράγουν γλυφοσάτη ως ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων με διαφορα εμπορικά ονόματα.

Στην χώρα μας κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 800.000 κιλά ζιζανιοκτόνων με ενεργό συστατικό την γλυφοσάτη.

Το αμαρτωλό παρελθόν της γλυφοσάτης:

Η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο που παρασκευάσθηκε το 1970 από τον χημικό John E, Frank της Monsanto. Η γλυφοσάτη κυκλοφόρησε το 1974 με το εμπορικό όνομα Round up, καταστρέφει ζιζάνια και αγριόχορτα κάθε είδους που υπάρχουν οχι μόνο σε δενδροκαλλιέργειες αλλά και σε εθνικές οδούς γήπεδα, πάρκα δενδροστοιχίες και όπου αλλού.

Η γλυφοσάτη κυκλοφορεί ως ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων με διάφορες εμπορικές ονομασίες σε περισσότερες από 130 χώρες και χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα καλλιεργειών.

Το 2007 η γλυφοσάτη ήταν το πιό διαδεδομένο ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων στις ΗΠΑ και ένα από τα πιο διαδεδομένα στόν κόσμο.

Τι προκαλεί: 

Η γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την επιδερμίδα, βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, στα νεφρά, στο καρδιαγγειακό σύστημα, το συκότι, το αμυντικό σύστημα, το ενδοκρινικό σύστημα, νευρολογικές διαταραχές και καρκινογενέσεις.

Γλυφοσάτη, είναι μια οργανοφωσφορική ένωση της οποίας, το πρώτο συνθετικό γλυ- προέρχεται από το αμινοξύ γλυκίνη που το χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την σύνθεση πρωτεϊνών, παρουσία γλυφοσάτης όμως ο οργανισμός κάνει το μηραίο λάθος χρησιμοποιώντας την γλυφοσάτη αντί γλυκίνης με αποτέλεσμα την σύνθεση πρωτεϊνών μη λειτουργικών. Αυτή είναι μία από τις επικρατέστερες θεωρίες μηχανισμού δράσης της γλυφοσάτης.

Που χρησιμοποιείται:

Ως ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 70 είδη καλλιεργειών, μεταξύ αυτών, αμπέλια, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, μηλιές, ντοματιές, πιπεριές, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, αβοκάντο, κερασιές, σιτάρια, βρώμη, κριθάρι κλπ.

Επίσης χρησιμοποιείται στο πράσινο, πεζοδρομίων, εθνικών οδών, αθλοπαιδιών, παιδικών χαρών, γηπέδων, νοσοκομείων κλπ.

Τέλος στις ΗΠΑ είναι το πλέον διαδεδομένο συστατικό ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούνται στους κήπους κατοικιών.

Η κατανάλωση του Round up αυξήθηκε κατακόρυφα όταν η Monsanto ανακοίνωσε ότι εκτός από τις συμβατικές καλλιέργειες το ζιζανιοκτόνο αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων σπόρων (μεταλλαγμένων).

Επίσης συνετέλεσε στην αύξηση της κατανάλωσης των ζιζανιοκτόνων με γλυφοσάτη όταν η Monsanto συνέστησε στους γεωργούς σιτηρών, βρώμης, καλαμποκιού κλπ να ραντίζουν όταν οι καρποί είναι ώριμοι δηλαδή, λίγο πρίν την συγκομιδή.

Ετσι όμως τα δημητριακά (cereal) ψωμί, κουλούρια, και όλων των ειδών τα αρτοσκευάσματα που καταναλώνουν και μικρά παιδιά να περιέχουν αυξημένες ποσότητες υπολειμμάτων γλυφοσάτης. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με μετρήσεις καταναλωτικών οργανώσεων σε δείγματα ούρων πολιτών παρατηρήθηκε αύξηση κατά 1200% μεταξύ των ετών 1993 και 2016.

Τα αδρανή συστατικά: 

Για να ενεργοποιηθεί η γλυφοσάτη στα ζιζανιοκτόνα πρέπει να προστεθούν ωρισμένες ουσίες που ονομάζωνται έκδοχα και οι βιομηχανίες τα ονομάζουν αδρανή συστατικά, αλλά πολλές φορές κάθε άλλο παρά αδρανή είναι. Ενα από αυτά το POE 16 Γάλλοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι είναι πιο τοξικό από το ενεργό συστατικό την γλυφοσάτη.

Η αμφισβήτηση:

Πράγματι η Monsanto έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι κρατικοί οργανισμοί όπως η Επιτροπή Περιβαλλόντος των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η Ευρωπάική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η αμαρτωλή EFSA κλπ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ καρκίνου και γλυφοσάτης.

Αποσιωπά όμως το γεγονός ότι οι οργανισμοί αυτοί λαμβάνουν υπόψιν τους, κατά κύριο λόγο τις μελέτες.. .που τους υποβάλουν οι ίδιες οι εταιρείες πρίν καταλήξουν σε συμπεράσματα. Ανεξάρτητα Ινστιτούτα όπως η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα στον Καρκίνο (International Agency for the Research on Cancer, IARC) επιτροπή του ΟΗΕ, κατέταξε την γλυφοσάτη στην κατηγορία 2 (class 2A) δηλαδή ύποπτη για καρκινογένεση.

Η καθηγήτρια Beata Ritz του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια επεσήμανε ότι από τις δημοσιευμένες μέχρι τώρα εργασίες συμπαιρένει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ γλυφοσάτης και καρκίνου (non Hodgkin λέμφωμα) και ότι η μελέτη του 2017 του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας NIH, είχε σημαντικά λάθη και παραλήψεις.

Η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA είχε υποσχεθεί να κάνει μετρήσεις σε φρούτα και λαχανικά, αλλά την μια χρονιά δεν έκανε διότι το κόστος των αναλύσεων ήταν … μεγάλο και τον άλλο χρόνο ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε λόγος για μετρήσεις αφού η γλυφοσάτη ήταν …ασφαλής. Το ίδιο συνέβη και με το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ.

Σημερινή κατάσταση

Η Monsanto οριστικά εξαγοράστηκε το 2017 από την γερμανική πολυεθνική Bayer έναντι 63 δις. δολαρίων. Η αρμόδια Επιτροπή Εφέσεων -που αποτελείται από …εμπειρογνώμονες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ενέκρινε με την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία την επέκταση της αδείας χρήσης της χημικής ουσίας στην επικράτεια της Ε.Ε. για ακόμη πέντε χρόνια μέχρι το 2023 αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα ψηφίσματα εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα μέλος που εχει απαγορεύσει από το 2017 την χρήση ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη.

Πρόταση

Α. Η πολιτεία να κάνει δειγματολειπτικούς ελέγχους στα ούρα πολιτών αγροτικών περιοχών ιδιαίτερα στην Κρήτη, σε φρούτα και λαχανικά, στο έδαφος και στο νερό για υπολείμματα γλυφοσάτης.

Β. Να προχωρήσει στην απαγόρευση χρήσης ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη στο πράσινο σχολείων, παιδικών σταθμών, αθλοπαιδιών, νοσοκομείων, στους κήπους κατοικιών κλπ.

Γ. Να προχωρήση με βάση την αρχή της πρόληψης και την αρχή της προφύλαξης στην απαγόρευση της χρήσης ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη στην επικράτεια, όπως έκανε η Γαλλία.

Δ. Με βάση τις δύο παραπάνω αρχές να προτείνει στην Ε.Ε. την επανεξέταση χρήσης της γλυφοσάτης.

Εάν σας ενδιαφέρουν οι Κανονισμοί Ασφάλειας Τροφίμων και τα λουκάνικα, φροντίστε να μάθετε πως φτιάχνονται.

*Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College
π Πρόεδρος ΕΦΕΤ


Πηγή: Lykavitos 
το είδαμε ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.