Τελευταίες αναρτήσεις

12 Αυγούστου 2018

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Ο Αλέξανδρος μετά το τέλος της εκστρατείας του στα βάθη της Ασίας, το 324 επέστρεψε στην ΒΑΒΥΛΩΝΑ, κατακτητής "ολόκληρης" της Ασίας, για την κηδεία του Ηφαιστίωνα, ο θάνατος του οποίου τον συγκλόνισε. Την πόλη αυτή σκόπευε να την κάνει πρωτεύουσα της νέας ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ.
     Στην Βαβυλώνα έφτασαν πρέσβεις απ' τους Καρχηδόνιους, τους Αιθίοπες, τους Σκύθες, τους Κέλτες, τους ΄Ιβηρες που ζητούσαν να γίνουν σύμμαχοί του. Επίσης και πρέσβεις απ' την Λιβύη, Βρεττία, Λευκανία και την Τυρρηνία, για να τον στεφανώσουν και να τον συγχαρούν, που έγινε Βασιλιάς της Ασίας. Απ' την Ευρώπη έστειλαν πρέσβεις οι Ιλλυριοί, τα Έθνη των Θρακών, τα Ελληνικά κράτη και φυσικά οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.
     Οι επισκέψεις των Πρεσβευτών του αναπτέρωσαν τις ελπίδες για συνέχιση της εκστρατείας κι άρχισε να οργανώνει τα μελλοντικά του σχέδια. Ο περίπλους της Αραβικής Χερσονήσου και η εξερεύνηση των ακτών της Βορείου Αφρικής, ήταν το κυρίαρχο. Στις 2 Ιουνίου 323 παραβρέθηκε σ' ένα Συμπόσιο, καλεσμένος απ' τον φίλο του τον ΜΗΔΙΟ. Εκεί διασκέδασε κι απάγγειλε και μια σκηνή απ' την "Ανδρομέδα" του ΕΥΡΙΠΙΔΗ.
     Όμως στα μέσα της νύχτας ένιωσε έναν οξύ έντονο πόνο στο στομάχι κι αμέσως κατέρρευσε. Τα αρχικά συμπτώματα ήταν διέγερση, τρέμουλο και δυσκαμψία στον αυχένα. Αμέσως τον οδήγησαν στην κρεβατοκάμαρα του, όπου πέρασε ώρες αγωνίας με ψηλό πυρετό, σπασμούς και παραλήρημα, έντονη δίψα βιώνοντας σπασμούς και παραισθήσεις, που διαδέχονταν μικρές στιγμές ηρεμίας και τελικά έπεσε σε ΚΩΜΑ.
     Το επόμενο πρωί ξύπνησε καλά και πέρασε την ημέρα συζητώντας με τον Μήδιο και συσκέφθηκε με τους Στρατηγούς του. Τη νύχτα είχε πάλι υψηλό πυρετό, μα το πρωί έκανε θυσία κι έδωσε εντολή στο Νέαρχο σε τρεις μέρες να είναι όλα έτοιμα για τον απόπλου του Στόλου. Το βράδυ η κατάστασή του ήταν πλέον κρίσιμη μα το πρωί ζήτησε την μεταφορά του στην κολυμβητική δεξαμενή. Κι αφού λούστηκε, ένιωσε καλύτερα και συζήτησε με τους Αξιωματικούς του. Στα τελικά στάδια της ασθένειας δεν μπορούσε να μιλήσει. Μόνο το κεφάλι και τα χέρια του κουνούσε και δυσκόλεψε η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ.
     Το βράδυ ανέβηκε πάλι ο πυρετός και το πρωί πήγε στον Βωμό υποβασταζόμενος για την θυσία. Τον μετέφεραν στα Ανάκτορα, όπου δέχθηκε τους Στρατηγούς, μα δεν κατόρθωσε να απευθύνει λόγο. Για άλλα δύο 24ωρα συνεχιζόταν ο πυρετός και διαδίδονταν φήμες πως πέθανε. Αυτή η φήμη ανάγκασε τους Στρατηγούς, να επιτρέψουν στους Στρατιώτες να περάσουν απ' το κρεβάτι του για να τον δουν ΖΩΝΤΑΝΟ.
     Οι Στρατιώτες του δακρυσμένοι αποχαιρέτησαν για στερνή φορά τον κατάκοιτο Ηγέτη τους, ο οποίος ακόμα και στην προθανάτια εξουθένωσή του εύρισκε το κουράγιο να τους αποχαιρετήσει, με ανεπαίσθητο κούνημα των οφθαλμών και της κεφαλής κι ανοιγοκλείνοντας με πόνο τα μάτια του. Υπέφερε καρτερικά τα φρικτά συμπτώματα του εμπύρετου αφανισμού του κι άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουνίου 323 π. Χ.
     Το ερώτημα τι ή ποιος σκότωσε τον Μακεδόνα Βασιλιά δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Ένα απ' τα μεγαλύτερα ιστορικά αινίγματα, ακόμα κι απ’ την σφίγγα της Αιγύπτου, είναι "ποιός τον δηλητηρίασε". Όχι πάντως κάποιοι απ' τους συντρόφους του, που είχαν αναρίθμητες ευκαιρίες στις μάχες, αν το ήθελαν. Μα είχαν όμως συναίσθηση της ιστορικής εποποιίας που μοιράζονταν μαζί του, αφού τα ονόματά τους θα έμεναν ανεξίτηλα γραμμένα στο φωτεινότερο στερέωμα της ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
     Στην αναζήτηση μιας πιθανής σκευωρίας κατά της ζωής του Αλέξανδρου, οι Ιστορικοί κατέληξαν μόνο σε πιθανές εκδοχές, αφού δεν βρέθηκαν αποδείξεις για δολοφονία. Κι ο Πλούταρχος αναφέρεται σε πιθανά σενάρια ενόχων, με το βασικότερο της διχόνοιας, που υποκίνησε η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ με τον Διοικητή της Ευρώπης Στρατηγό ΑΝΤΙΠΑΤΡΟ και τον γιο του ΚΑΣΣΑΝΔΡΟ.
     Στις συνωμοσίες δηλητηριασμού εμπλέκουν και τους δυο οινοχόους τον ΜΗΔΙΟ και τον ΙΟΛΛΑ τον γιο του Αντίπατρου μα και τον δάσκαλό του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ. Τα σενάρια είναι όσα και οι εχθροί του, δηλαδή αμέτρητα. Ο χαμός του μπορεί να ωφέλησε πολλούς, αλλά ζημιώθηκε όλη η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.
     Δεν πρόλαβε να ορίσει Διάδοχο και στο περιβάλλον του επικράτησε χάος, που χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να καταλαγιάσει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα σταματήσουν ποτέ τα σενάρια για τον θάνατο του μεγαλύτερου στρατηλάτη, που υπήρξε ποτέ. Ασφαλώς κάποια σενάρια δολοφονίας κι από Έλληνες δεν στερούνται ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ
     Μα ο ειδικός τρόπος της θανάτωσης είναι που παραπέμπει σε χαλδαιο-περσικό τρόπο δολοπλοκίας, κάτι που παραβλέπουν οι Ιστορικοί. Φυσικά όλα είναι υποθέσεις, γιατί μέχρι τώρα επίσημα δεν έχουν εξιχνιαστεί απόλυτα οι συνθήκες και οι λόγοι του θανάτου του. Σύμφωνα με την επιθυμία του θέλησε να ταφεί στην πατρική του γη, αλλά επειδή ήταν αδύνατο να μεταφερθεί εκεί η σωρός του, ενταφιάστηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο τάφος του αναζητείται ακόμα και θα είναι μια απ' τις πιο συναρπαστικές αρχαιολογικές ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ.
     Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ θεωρεί­τα­ι­ α­π' όλο­υ­ς το­υ­ς Ιστο­ρι­κούς ω­ς εκπο­λι­τι­στής τω­ν Αρχαί­ω­ν λα­ών της Ανατο­λής. Μετέ­φ­ερε και μετέδωσε τα­ ΦΩΤΑ της Επιστήμης στα­ βάθη της Α­σί­α­ς. Απ' όπου περνούσε ίδρυε νέες πόλεις, οι οποίες α­να­δεί­χθηκα­ν Πολιτιστικά Κέ­ντρα­ απεριορί­στο­υ­ ακτινοβολίας. Η συμβολή του στην εξέλιξη της Ανθρωπότητας υπήρξε ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ.
     Α­ι­ώνες μετά­ το­ θάνατο­ το­υ­ ο­ Α­ππι­α­νός ο­ Α­λεξά­νδρει­ο­ς πα­ρο­μο­ί­ω­σε την σύντο­μη Βα­σι­λεί­α­ το­υ­ με την «φ­ω­τει­­νή λά­μψη της α­στρα­πής». Μι­α­ λά­μψη εκθα­μβω­τι­κή, γιατί ήταν και ο πιο έ­ξυ­πνο­ς κα­ι­ Σοφ­ός Πολιτικός, που με τις μεγαλοφυείς ενέργειές του άλλα­ξε την όψη της Ελλάδας και της Περσίας. Την εποχή το­υ­ θα­νά­­το­υ­ το­υ­ εί­χε την μεγαλύτερη Εξου­σί­α­ από κάθε άλλον και κανείς ά­λ­λο­ς ΗΓΕΤΗΣ δεν θεωρήθηκε και δεν έγινε αποδεκτός από τόσους πολλούς. Έφυγε τόσο νέος και τόσο ξακουστός, αφήνοντας πίσω του τεράστιες πολιτισμικές ΕΠΙΡΡΟΕΣ.
     Ο ξαφνικός θάνατος του ενώ δεν είχε ορίσει Διάδοχο, επέφερε κενό Εξουσίας στο τεράστιο Κράτος, που είχε δημιουργήσει. Τα θεμέλια της Αυτοκρατορίας του άρχισαν να τρίζουν, αφού οι Διάδοχοι διεκδικούσαν ο καθένας την ΕΞΟΥΣΙΑ. Το μέχρι σήμερα άλυτο αίνιγμα του ανεκδίκητου θανάτου του σαν στοιχειωμένη σφίγγα το κρατάει 23 αιώνες αλυσοδεμένο. Μα κανείς Ερευνητής δεν αφιερώθηκε στην ανακάλυψη των ενόχων, για να διαλευκανθούν τα αίτια του πρόωρου και περίεργου θανάτου του. Γιατί τόση αδιαφορία; Μήπως αυτή είναι η μοίρα των ΜΕΓΑΛΩΝ ΗΓΕΤΩΝ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ;
     Στην ερώτηση των Στρατηγών "σε ποιον αφήνει την Βασιλεία του" ο Βασιλιάς απάντησε: «τω κρατίστω», δηλαδή «στον ισχυρότερο». Υπήρχε άραγε πιο επιτυχημένος ΗΓΕΤΗΣ τότε, για να τον διαδεχθεί; ΄Η μήπως υπάρχει και ΣΗΜΕΡΑ;Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.