Τελευταίες αναρτήσεις

10 Αυγούστου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Σεβία και το Κοσσυφοπέδιο

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Άλλο πλαίσιο ανταλλαγών

Με αφορμή την κινητοποίηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου που αναρωτιούνται αν η μειονότητα, η σερβική θα θελήσει να αυτονομηθεί με τη βοήθεια της Σερβίας, η Σερβία εξετάζει το σενάριο των ανταλλαγών εδαφών. Επειδή οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θέλουν να επεκταθούν ανατολικά, οι Σέρβοι μιλούν για ανταλλαγή για να ξαναπάρουν πίσω το βόρειο μέρος του Κοσσυφοπεδίου και να αποδεσμευτούν από το άλλο που έχει αλβανική πλειοψηφία. Αυτή η κίνηση φαίνεται να έχει πλέον νόημα αλλά είναι πιο περίπλοκη απ’ ό,τι φαίνεται, διότι εντός Κοσσυφοπεδίου υπάρχουν και άλλοι Σέρβοι σε διάφορους θύλακες και σίγουρα η Σερβία δεν θα ήθελε να τους εγκαταλείψει στη μοίρα τους μέσα σε αυτό το εχθρικό πλαίσιο. 

Εδώ όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, διότι δεν υπάρχει συνεκτικότητα μεταξύ αυτών των θυλάκων και θα πρέπει η Σερβία να πάρει περισσότερα εδάφη, πράγμα το οποίο δύσκολα θα δεχτούν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου. Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα της αποδοχής της διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου που θα ενεργοποιήσει ουσιαστικά και την επίσημη διαίρεση της Σερβίας. Το όλο πλαίσιο είναι όμως μη αποδεχτό από την εκκλησία της Σερβίας που δεν θέλει να αποδεχτεί την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία. Διότι έχει ζήσει το ανάλογο με το Μαυροβούνιο αλλά το πληθυσμιακό ήταν διαφορετικό.

πηγή 

Σερβικές πρωτοβουλίες στο Κοσσυφοπέδιο

Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας προχωρά επίσημα πια σε ανάκληση αδειών και μερική επιστράτευση στη νότια Σερβία, δηλαδή δίπλα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατοικεί μία πλειοψηφία Σέρβων εντός αλβανικής διοίκησης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δίνουν ένα σήμα υποστήριξης στους Σέρβους της περιοχής. Και αυτή ξέρουμε ότι ανήκει σε αυτές που θα ήθελε να απελευθερώσει η Σερβία ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνει ανταλλαγές εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο. 

Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν εντάσεις τοπικά που θα μεγαλώσουν ακόμα και τεχνητά, για να υπάρξει η προετοιμασία του κατάλληλου εδάφους για μία επέμβαση στην περιοχή. Ακόμα και η χρήση του κώδικα Χρυσό Σπαθί είναι ενδεικτική για τις διαθέσεις. Διότι η περιοχή του βορρά είναι σχετικά εύκολη αλλά το θέμα είναι η επιβίωση των θυλάκων μετά από μια επίθεση, διότι θα πρέπει οι σερβικές δυνάμεις να φθάσουν εγκαίρως και σε αυτούς αν δεν θέλουν να έχουν θέματα αντιποίνων από τις αλβανικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου. Διότι εκεί υπάρχει κόκκινη γραμμή, αφού ξέρουμε πώς λειτούργησε η περιοχή στις συρράξεις του παρελθόντος. Όλα αυτά δεν είναι χωρίς επιπτώσεις για τους Αλβανούς των Σκοπίων και βλέπουμε πια όλο και περισσότερο τη βαλκανική σκακιέρα να ενεργοποιείται ανοιχτά.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.