8 Αυγούστου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Μακεδονία, το Κόσοβο και τα Βαλκάνια.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Όταν τα Σκόπια εκθέτουν την κυβέρνηση

Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει στον ελληνικό λαό τη βάρβαρη πραγματικότητα της συμφωνίας, έχει να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα του Πρωθυπουργού των Σκοπίων που λέει σε όλους, με τον δικό του τρόπο τι έχει πετύχει έτσι ώστε να πείσει τους σκοπιανούς ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν την πρότασή του στο Δημοψήφισμα που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Συστηματικά εξηγεί στο κοινό του ότι οι Σκοπιανοί χάρη στη Συμφωνία μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ως μακεδόνες και ότι αυτή η Συμφωνία προστατεύει τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Και βέβαια πουθενά δεν μιλά για Βόρεια Μακεδονία ούτε για βορειομακεδονική ταυτότητα ή γλώσσα. Επί του πρακτέου δείχνει ότι το λεγόμενο erga omnes έχει ήδη εξαφανιστεί, πριν καν οριστικοποιηθεί η Συμφωνία. 

Έτσι όλη η επιχειρηματολογία του ΥπΕξ και του Πρωθυπουργού καταρρέει επειδή ο σύντροφός τους δεν μπορεί να κρατηθεί κι ανακοινώνει παντού τα επιτεύγματά του δηλαδή όλα όσα του παρέδωσαν χωρίς κόπο αφού ακολουθούν τη βάρβαρη ιδεολογία που καταπατά τη θέληση των λαών. Γι’ αυτό τον λόγο, όσοι θέλουν να βρουν δικαιολογίες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, έχουν όχι μόνο εγκλωβιστεί αλλά έχουν και εκτεθεί διότι ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων λέει απλά τα πράγματα με το όνομά τους παραβιάζοντας κάθε ασφαλιστική δικλείδα της διπλωματίας. Τουλάχιστον τώρα και οι Έλληνες ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα του Σκοπιανού.

πηγή 

Η κυβέρνηση του τέλους

Όσο και να προσπαθεί να καλύψει τα λάθη και τα κενά η κυβέρνηση δείχνει όλα τα στίγματα του τέλους. Λειτουργεί απεγνωσμένα για να φανεί ότι μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις που προκαλεί. Φαίνεται όλο και περισσότερο ότι δεν αντέχει την πίεση που ασκεί ο ελληνικός λαός για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Δεν μπορεί καν να σταματήσει τις κινήσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων που τη ρεζιλεύει με τις δηλώσεις του για τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα αφού αυτή μιλούσε για το λεγόμενο erga omnes. Δεν έχει πια καμία πρωτοβουλία και απλώς ελπίζει ότι ο λαός θα ξεχάσει το θέμα δηλαδή συνεχίζει να μη συνειδητοποιεί τι έχει προκαλέσει από τον Ιανουάριο του 2018. 

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθαν και οι πυρκαγιές για να αποδείξουν πόσο επικίνδυνη είναι η ασχετοσύνη αρχικά και το πλαίσιο μιας προπαγάνδας του χάους που θέλει να αποκρύψει και τις τραγικές κινήσεις και τις απαράδεκτες πράξεις που κατέληξαν να μετατρέψουν μια φυσική καταστροφή σε συλλογικό έγκλημα. Ειδικά στο Μάτι, όλες οι πληροφορίες που έρχονται πλέον χωρίς να μπορεί κανείς να σώσει την κατάσταση δείχνουν όλο και πιο ξεκάθαρα ότι κανένας δεν κατάφερε να πάρει τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη ώρα. Έχουμε μια κυβέρνηση που ζει τα τελευταία της και προσπαθεί ν' αρπάξει ότι μπορεί φεύγοντας γιατί ξέρει ότι δεν θα επανέλθει. Με τόσα λάθη έχει κάψει και τις ιδέες της αριστεράς που δεν ζήτησε τίποτα. Έτσι όπως δημιουργήθηκε έτσι τελειώνει μια δραματική πορεία που κατέληξε σε εθνική τραγωδία.

πηγή 

Η αστάθεια του Κοσσυφοπεδίου

Όσο και να προσπαθούν οι κυβερνητικοί κύκλοι να μας πείσουν ότι το πλαίσιο του προσυμφώνου είναι ικανό να σταθεροποιήσει την περιοχή των Βαλκανίων, φαίνεται πως αντιθέτως δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Το γεγονός ότι η Αλβανία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα έχει πια σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο από τις αρχές του 2019, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι θα δούμε μια ένωση του αλβανικού στοιχείου και θα είναι μια επιπλέον αμφισβήτηση των σερβικών συνόρων. Από την άλλη το βόρειο μέρος του Κοσσυφοπεδίου όπου βρίσκεται μια σερβική πλειοψηφία προσπαθεί να αυτονομηθεί και μάλιστα με το όραμα της ένωσης προς τη Σερβία. 

Επίσης το Κοσσυφοπέδιο θέλει να επεκταθεί ανατολικά σε άλλη περιοχή της Σερβίας όπου υπάρχει αλβανική πλειοψηφία και αυτό ανησυχεί τη Σερβία που δεν έχει πάψει να διαχειρίζεται εθνικά προβλήματα από τότε που αποφάσισε ν' αλλάξει όνομα. Άλλωστε σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η απόσχιση του Μαυροβουνίου που της αφαίρεσε την πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και την έννοια της ΑΟΖ. Έτσι τα Σκόπια που έχουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού τους με αλβανικές ρίζες, βλέπουν όλες αυτές τις εξελίξεις ως μια αμφισβήτηση της συνολικής κατάστασης στην περιοχή. Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η ζώνη που κυριαρχούν οι Αλβανοί στα Σκόπια συνορεύει και με την Αλβανία και με το Κοσσυφοπέδιο.

πηγή 

Το δεύτερο Κοσσυφοπέδιο

Το δεύτερο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι πια μόνο μια στρατηγική έννοια, αλλά και μια πραγματικότητα πολυσήμαντη, διότι έχει ξεπεράσει τη μοντελοποίηση. Υπάρχει μέσω του προβλήματος των Σκοπίων ένα άλλο Κοσσυφοπέδιο που ετοιμάζεται και αυτό αναθερμαίνει το πρώτο. Η επιρροή της Αλβανίας δεν είναι πια εικονική κι έχει πρακτικές επιπτώσεις στην περιοχή. Ένα χειροπιαστό παράδειγμα είναι το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Όμως οι αλληλοεπιδράσεις υπάρχουν και στους απλούς Αλβανούς πολίτες των Σκοπίων. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν ν’ αφήσουν αδιάφορη τη Σερβία αφού προσέχει ιδιαίτερα τη σερβική μειονότητα που ζει εντός Κοσσυφοπεδίου. Όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για μια εκρηκτική περιοχή λόγω των ιδιαιτεροτήτων της. Όμως ποιος παρακολουθεί γεγονότα τέτοιου τύπου στο ελληνικό πεδίο δράσης; 

Ενώ υπάρχουν ξεκάθαρα ίχνη από το 2007 αφού στις προεδρικές εκλογές στο Αρτσάχ, είχαμε ήδη επαφές τότε με εκπροσώπους και δημοσιογράφους της Πρίστινας. Τώρα όμως που ο καθένας βλέπει τι γίνεται στα Σκόπια κι ότι πρέπει να τα συνδυάσει με τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, γίνεται κατανοητό πόσο ρηχή είναι η εξωτερική μας πολιτική από τότε που έχει υποστεί μια κυριολεκτική εισβολή μιας βάρβαρης ιδεολογίας που δεν υπολογίζει ούτε τους ανθρώπους ούτε την πίστη τους.

πηγή 

Ασύμφορη μια συμφωνία χωρίς προοπτική

Η βάρβαρη ιδεολογία του ΥπΕξ δεν είναι ικανή να διαχειριστεί τα προβλήματα ούτε των Σκοπίων, ούτε της Μακεδονίας, επειδή πολύ απλά δεν την έχει μελετήσει και νομίζει ότι πρόκειται για μια απλή εφαρμογή του κινέζικου και του ινδικού μοντέλου. Αυτό είναι το πρόβλημα των θεωρητικών προσεγγίσεων του μαρξισμού που νομίζει ότι μπορεί να επιβληθεί παντού, αφού αφανίσει την πίστη των ανθρώπων. Όμως η βαλκανική πραγματικότητα δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν τη βαρβαρότητα. Έτσι όλα είναι πιο περίπλοκα, διότι δεν μπορούν να ισοπεδωθούν οι διαφορές μεταξύ των πληθυσμών. Έτσι και το Προσύμφωνο για τα Σκόπια δείχνει ότι δεν έχει άποψη για την ευρύτερη περιοχή. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια συμφωνία που δεν έχει παρελθόν και κατά συνέπεια προοπτικές. 

Για αυτόν τον λόγο είναι ασύμφορη διότι εμπεριέχει ανθρώπινο κόστος. Το θέμα είναι ότι όταν κάποιος πιστεύει πως η ιστορία έχει πεθάνει και πως η πίστη δεν έχει καμιά αξία, θέλει να επιβάλλει το δόγμα του που καταπατά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Το πιο βαθύ πρόβλημα είναι η μεγαλομανία που διακατέχει τον ΥπΕξ, αφού θεωρεί ότι είναι συνεχιστής του Στάλιν και του Τίτο. Ξέχασε όμως σε ποια κατηγορία τους βάζει η Ανθρωπότητα. Ξέχασε τι σημαίνει γενοκτονία για μας. Ξέχασε τη βαρβαρότητα των γκουλάγκ. Γι’ αυτό πρέπει να μάθει ότι τα Βαλκάνια δεν θέλουν άλλο τη βαρβαρότητα του μηδενισμού.

πηγή 

Στρατηγική αλλαγή φάσης στα Βαλκάνια

Όσοι δεν είχαν καταλάβει ότι η συνεκτικότητα που υπάρχει μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, τώρα βλέπουν ότι υπάρχει και μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων. Βέβαια μεταξύ των τριών αλβανικών οντοτήτων υπάρχει τριπλό σημείο επαφής που προκαλεί προδιαθέσεις για το μέλλον. Είναι λοιπόν απλοϊκό μερικοί να θεωρούν ότι αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει την περιοχή. Το Σκοπιανό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της βαλκανικής σκακιέρας όπου παίζουν σκάκι και οι Σέρβοι και οι Αλβανοί διότι τα κομμάτια τους είναι παντού και η διπλή δομή τους προκαλεί πολλαπλές εμπλοκές.

Η ιδεολογική προσέγγιση σε αυτό το παίγνιο μοιάζει με μια ζαριά που δεν έχει κανένα νόημα. Όλοι οι παίχτες αφήνουν τα δύο ζάρια να πέσουν στις υπογραφές αλλά δεν δίνουν καμία σημασία, διότι ξέρουν ότι είναι άνευ ουσίας η όλη κίνηση, αφού δεν αποτελεί πράξη για τη συνέχεια της ιστορίας της περιοχής. Έτσι όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν και οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπλέξουμε απ’ αυτό το πρόβλημα, για να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία να σταματήσουμε τις επόμενες πράξεις με μία στρατηγική που σέβεται την ιστορία και τα έθνη. Διότι χρειαζόμαστε μία στρατηγική αλλαγή φάσης στα Βαλκάνια. Και ο Ελληνισμός μπορεί να προσφέρει.

πηγή     

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η ανάλυση της συμφωνίας των Πρεσπών". Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου. Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Δελτίο Ειδήσεων Pella tv, 01/08/2018 ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην Dina Gerolymou. Οι ΑΝΖACs ως στρατηγική θυσία για την Ελλάδα. Sbs radio, Sydney. 03/08/2018 ΕΔΩ 

N. Lygeros - Orange, France, 04/08/2018 ΕΔΩ 

N. Lygeros - Le Musée d'Art et d'Histoire d'Orange, France, 05/08/2018 ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Σ. Μασλαρινό για Κόσοβο, Σκόπια, Βαλκάνια. TV Επιλογές 05/08/2018 ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.