16 Ιουνίου 2026
Η Θράκη και η Τουρκία
Όπως και όλος ο Ελληνισμός της Ανατολής, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου, έτσι και ο Ελληνισμός της Θράκης υπέστη ένα οργανωμένο και συστηματικό σχέδιο εξόντωσης, υπέστη μία άνευ προηγουμένου Γενοκτονία από την Τουρκία κατά την περίοδο 1908–1923, η οποία εξελίχθηκε σε τρεις χρονικές φάσεις: Στην περίοδο των Νεότουρκων ( 1908-1914), όπου οι διωγμοί συνάντησαν την πολιτική και στρατιωτική καθοδήγηση των Γερμανών συμμάχων τους, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), όταν η διεθνής σύρραξη χρησιμοποιήθηκε ως κάλυψη για μαζικά εγκλήματα και βίαιη, την υποχρεωτική στρατολόγηση των Θρακών σε «τάγματα εργασίας» (αμελέ ταμπουρού), που ουσιαστικά σήμαινε εξόντωση και τέλος την Κεμαλική περίοδο (1919–1923), με τα θύματα στη Θράκη να υπολογίζονται από 250.000 έως 300.000 προγόνους μας.
Η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η νέα κατάσταση που επικράτησε με την οριστική διευθέτηση των συνόρων στη Θράκη, δεν σταμάτησε τον τουρκικό εθνικισμό και τον κεμαλικό επεκτατισμό, οι οποίοι προέταξαν τον «Εθνικό Όρκο», ο οποίος αναφέρεται στη Θράκη ως κεντρικό στόχο.
Από τότε η Τουρκία δεν ασκεί απλώς μια τυχαία εξωτερική πολιτική στη Θράκη, αλλά χρησιμοποιεί ένα δίκτυο μηχανισμών και οργάνων (σήμερα και υβριδικής μορφής) με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών συνδιοίκησης, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και την πλήρη χειραγώγηση των μουσουλμανικών μειονοτήτων και την μετατροπή της σε «τουρκική».
Είναι γενική παραδοχή ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς διπλωματικής εκπροσώπησής της στη Θράκη ως τον κεντρικό συντονιστή όλων των κινήσεων στην περιοχή, υπερβαίνοντας σταθερά τα όρια που θέτει η Σύμβαση της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις και διπλωματικές σχέσεις.
Αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν ως μια παράλληλη διοικητική δομή που επιχειρούν να ελέγξει την καθημερινότητα των μουσουλμάνων της Θράκης, από την οικονομική τους δραστηριότητα και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μέχρι τις πολιτικές τους επιλογές και τα πολιτισμικά γεγονότα, με τελευταίο κρούσμα την πρόσφατη βράβευση του Τούρκου προξένου από τον Δήμο Ιάσμου!
Είναι κοινός τόπος ότι η Τουρκία παρεμβαίνει ανοιχτά στις ελληνικές αυτοδιοικητικές, ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές, κατευθύνοντας ψήφους προς υποψηφίους (μουσουλμάνους και χριστιανούς) που κρίνονται αρεστοί ή ελεγχόμενοι από την Άγκυρα, με σκοπό να δημιουργηθεί μια συμπαγής πολιτική ομάδα πίεσης.
Παράλληλα, η θρησκεία αποτελεί το βασικότερο όχημα soft power της Τουρκίας στην περιοχή και ως απευθείας όργανο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, σε μία προσπάθεια αποκλεισμού των πιστών από την ελληνική κοινωνία και καλλιεργούν το αίσθημα ότι η «μητέρα πατρίδα» τους είναι η Τουρκία.
Οι μορφωτικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, αποτέλεσαν από παλιά μέρος του μηχανισμού της Τουρκίας τόσο στην περιοχή (π.χ. «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», κ.ά.) όσο και εκτός (Ομοσπονδία «Τούρκων Δυτικής Θράκης Ευρώπης, Ένωση «Τούρκων» Δυτικής Θράκης Προύσσας κ.ά)
Αυτοί οι σύλλογοι λειτουργούν ως πλατφόρμες για τη διάδοση της τουρκικής εθνικής ιδέας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων και συντηρώντας παράνομα σχολεία ή φροντιστήρια. Ασκούν κοινωνικό μποϊκοτάζ και ψυχολογική βία σε όσους μουσουλμάνους (κυρίως Πομάκους ή Ρομά) επιλέγουν να δηλώσουν την πραγματική τους καταγωγή και αρνούνται να αυτοπροσδιοριστούν ως «Τούρκοι».
Επιπλέον, είναι φανερή η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, επιχειρώντας να τη χαρακτηρίσει συλλήβδην ως «τουρκική». «Ξεχνά» ότι μειονότητα είναι θρησκευτική (όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης) και αποτελείται από διαφορετικές ομάδες (Πομάκους, Ρομά και τουρκογενείς), τις ιδιαιτερότητες των οποίων η Άγκυρα προσπαθεί να ισοπεδώσει.
Στη σύγχρονη εποχή, ο τουρκικός μηχανισμός έχει επεκταθεί στο ψηφιακό πεδίο, αφού στο διαδίκτυο υπάρχουν εφημερίδες, ιστοσελίδες και ραδιοφωνικοί σταθμοί, που αναπαράγουν αυτούσια την τουρκική πολιτική.
Η οικονομία αποκτά το τελευταίο χρονικό διάστημα κεντρικό ρόλο για την τουρκική πολιτική στη Θράκη. Μέσω χρηματοδοτήσεων, η Άγκυρα έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό ελέγχου επιβάλλοντας συντηρητικά και εθνικιστικά πρότυπα. Έτσι η παρουσία τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη Θράκη διευκολύνει τη διοχέτευση κεφαλαίων και την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε μειονοτικούς πολίτες, δημιουργώντας σχέσεις οικονομικής ομηρίας και εξάρτησης από την Άγκυρα. Μέσω ελεγχόμενων επιχειρηματιών ή κεφαλαίων, γίνεται προσπάθεια συστηματικής αγοράς οικιών, ξενοδοχείων, επιχειρήσεων εστίασης και υπηρεσιών υγείας καθώς και αγροτικών εκτάσεων σε στρατηγικά σημεία ειδικά στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και της Ροδόπης και της Ξάνθης.
Στα παραπάνω τουρκικά αφηγήματα για τη Θράκη, τα οποία εσχάτως έχουν συμπεριληφθεί στη «Γαλάζια Πατρίδα», αφού η Θράκη αποτελεί κομβικό γεωστρατηγικό σημείο και η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες «γκρίζας ζώνης» ή συνδιαχείρισης.
Παράλληλα με την ουσία υπάρχει και ο συμβολισμός: η Τουρκία επιμένει στη χρήση του όρου «Ελληνική Θράκη» αντί για «Δυτική Θράκη», αφού αυτός όρος χρησιμοποιείται για να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει την περιοχή μέσα από την τουρκική πολιτική, γεωγραφική και ιδεολογική σκοπιά, αφήνοντας υπόνοιες για μια «αλύτρωτη» περιοχή που συνδέεται με την «Ανατολική Θράκη» της Τουρκίας. Αυτή την επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε και η σχετική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, για να απαγορευτεί η λειτουργία ενός σωματείου οπαδών της Φενέρ Μπαχτσέ που είχε το προσωνύμιο «Δυτική Θράκη». ( Τα νέα γραφεία των «Γκρίζων Λύκων» στην Κωνσταντινούπολη στεγάζονται στη οδό «Δυτικής Θράκης»….)
Συνοψίζοντας, παρότι διαβάζεται και ενδεχομένως προκαλεί κούραση, αφού αποτελεί επανάληψη την οποία κάνουμε συνεχώς, πρέπει ωστόσο να γράψουμε ξανά τα εξής: η ελληνική πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει μια στιβαρή εθνική στρατηγική στη Θράκη, θωρακίζοντας την περιοχή οικονομικά και κοινωνικά, ώστε να αναχαιτιστεί η συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να ασκεί κηδεμονία και επιρροή εντός της ελληνικής επικράτειας. Η πράξη των συμπατριωτών μας μουσουλμάνων της Ξάνθης, οι οποίοι στη δίκη για τον προπηλακισμό του νόμιμου μουφτή, φώναξαν «Ελλάς Ελλάς» και «Έξω οι Τούρκοι», δείχνει το δρόμο και την πολιτική…..
Και κάτι έσχατο αλλά όχι τελευταίο. Έχουμε αναδείξει πολλές φορές το ρόλο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου που έχουν εισαχθεί ως όπλα της τουρκικής πολιτικής και η Θράκη δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Πριν λίγες προβλήθηκε στη Ριζούντα του Πόντου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ερντογάν, η ταινία «Σαδίκ Αχμέτ». Η προβολή η οποία οργανώθηκε από το Κέντρο Νεότητας και την Εστία Πληροφοριών του Δήμου Ριζούντας, προσέλκυσε εκατοντάδες πολίτες, οικογένειες και κυρίως νέους, οι οποίοι κατέκλυσαν τον παραλιακό πεζόδρομο. Με φόντο τη θάλασσα και σε «εορταστικό» κλίμα, οι θεατές παρακολούθησαν μια εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή, η οποία παρουσιάζει τη δράση του ιατρού και ανεξάρτητου βουλευτή από τη Ροδόπη, εστιάζοντας μονομερώς στις δικαστικές του διαμάχες με τις ελληνικές αρχές, τη φυλάκισή του και τον «ύποπτο» –κατά την τουρκική ρητορική– θάνατό του στο τροχαίο του 1995, λίγο έξω από την Κομοτηνή.
Έτσι ο κινηματογράφος, ο οποίος αποτελεί εδώ και χρόνια όργανο πολιτικής της Τουρκίας (και) για τη Θράκη, συντηρείται η προσπάθεια της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει και να περάσει στην τουρκική κοινωνία το σενάριο της «καταπιεσμένης τουρκικής μειονότητας»….
Κατηγορία Θέματος
Εθνικά Θέματα,
Ειδήσεις-Πολιτική,
Θράκη,
Ιστορικά θεματα,
Μικρά Ασία,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου