22 Ιουνίου 2026
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας
Την προώθηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησης κατά 90% του μισθού των Αρχιερέων, δια άρθρου εις πολυνομοσχέδιο που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, προκάλεσε σκανδαλισμό στους πιστούς, αρνητικά σχόλια στην κοινή γνώμη και διαφοροποιήσεις στην Ιεραρχία ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ορισμένοι Αρχιερείς μάλιστα εξέφρασαν επιφυλάξεις έως και άρνηση στην αύξηση του μισθού τους, με τη λογική του «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»*.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος υποστήριξε την ενέργεια της Κυβέρνησης και την αύξηση των μισθών, του δικού του και των άλλων Αρχιερέων. Στην δήλωσή του εξέφρασε τη λύπη του «για τη διαστροφή του όλου πράγματος» και πρόσθεσε πως «αυτά που έχει πάρει το Κράτος από την Εκκλησία είναι απείρως απέραντα (sic) από αυτά που λένε. Όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια». Ο Μακαριώτατος προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι ο σκανδαλισμός των πιστών και οι κατηγορίες των αντιθέων δεν έχουν σχέση με την ανταπόδοση των όσων έχει πάρει το Κράτος από την Εκκλησία, αλλά με τη χρονική συγκυρία και το ύψος της αύξησης. Δηλαδή ο διπλασιασμός του μισθού του και των άλλων Αρχιερέων έρχεται σε περίοδο μακράς λιτότητας του λαού και των απλών ιερέων, οι οποίοι είναι έγγαμοι, συνήθως πολύτεκνοι και χωρίς τις παροχές, που έχουν οι Μητροπολίτες.
Στη δύσκολη αυτή περίοδο για τους Έλληνες κακώς λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό αύξηση του μισθού του και των άλλων Αρχιερέων. Των ιερέων θα έπρεπε να ζητήσει αύξηση και ιδιαίτερα εκείνων που επιμένουν να διαμένουν σε χωριά ολίγων κατοίκων και σε χωριά της παραμεθόριας ζώνης. Αν επαινέθηκε η κυρά της Ρω για το ότι στο νησάκι επέμενε να μένει σχεδόν μόνη, η Εκκλησία έχει χιλιάδες ιερείς που αθόρυβα επιτελούν την υπηρεσία της Δέσποινας Αχλαδιώτου και αυτοί ουδόλως παραπονούνται, ούτε ζήτησαν αύξηση, ούτε βεβαίως έχουν πρόσβαση στον πρωθυπουργό για να του υποβάλουν αίτημα αύξησης του μισθού τους… Ήδη ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος σε δήλωσή του πρότεινε «η αποζημίωση που σήμερα δίνεται στους Αρχιερείς να κατευθυνθεί ως ενίσχυση στους ιερείς μας, ιδίως σε εκείνους που σηκώνουν καθημερινά το βάρος μικρών, φτωχών και απομακρυσμένων ενοριών».
Και αυτό που ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, έστω μεταξύ σοβαρού και αστείου, στην ΔΙΣ, ότι για να πείσει τον Πρωθυπουργό υπέρ της αύξησης του μισθού του δικού του και των άλλων Αρχιερέων, τον «απείλησε» ότι θα μεταπηδήσει στο Ισλάμ και θα γίνει «μουφτής» για να πάρει τον μισθό του (που είναι διπλάσιος των Μητροπολιτών) ήταν ατυχές και δεν λέγεται ούτε για αστείο, ιδιαιτέρως από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, αλλά και γενικώς από κάθε χριστιανό. Αλίμονο αν η πίστη κληρικών και λαϊκών εξαρτάται από τα χρήματα που παίρνουν. Χιλιάδες είναι οι νεομάρτυρες που επί τετρακόσια και πλέον χρόνια σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους επειδή δεν αλλαξοπίστησαν, παρά τα πολλά οφέλη που τους προσέφεραν οι κατακτητές. Ένας γνωστότατος από αυτούς ήταν ο Αθανάσιος Διάκος. Το περί «παγίου αιτήματος των Μητροπολιτών», για αύξηση του μισθού τους, που ελέχθη από τον Πρωθυπουργό, διαψεύσθηκε από τους Μητροπολίτες Κερκύρας Νεκτάριο και Νέας Σμύρνης Συμεών.
Ατυχής για τον διπλασιασμό του μισθού των Αρχιερέων ήταν η δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος. Περίπου επαναλαμβάνει το επιχείρημα του Αρχιεπισκόπου δηλαδή την ιστορική και διαχρονική ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία, για την τεράστια μοναστηριακή περιουσία, που αφαιρέθηκε από τις Ιερές Μονές κατά την περίοδο 1833-1952, χωρίς δηλαδή πλήρη και ισότιμη αποζημίωση. Το επιχείρημα είναι άσχετο προς το γεγονός. Το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι πολύ γενικότερο, αφορά ΟΛΗ την Εκκλησία και αυτό του μισθού των Αρχιερέων είναι παρωνυχίδα, που εξελήφθη πως όποιος έχει σχέση με την πολιτική εξουσία και τηρεί τα όσα αυτή επιτάσσει αμείβεται…
Ατυχής ήταν και η δήλωση του Μητροπολίτου Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, που θέλησε να υπερασπισθεί τον διπλασιασμό του μισθού των Αρχιερέων. Κατ’ αρχήν, γράφει σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, ως να έχει σχετική εξουσιοδότηση από το σύνολο των Αρχιερέων να ομιλήσει εκ μέρους τους. Γράφει επίσης ότι ο μισθός που εισέπραττε ήταν «γλίσχρος» (πενιχρός, ανεπαρκής), αν και είναι χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και συνοδεύεται με αρκετές παροχές εκ μέρους της Μητροπόλεως. Γράφων εκ μέρους των Μητροπολιτών σημειώνει πως «θυσιάσανε καριέρες ενσυνείδητα, προκειμένου να διακονήσουν τον Χριστό και την Εκκλησία Του». Ως προς τον ίδιο τον Σεβ. Λαρίσης είναι ακριβές. Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για πολλούς άλλους… Είναι λυπηρό πάντως που επιχειρεί με νομικά επιχειρήματα να απαντήσει στον σκανδαλισμό των πιστών και γενικότερα της κοινής γνώμης. Το πρόβλημα δεν είναι κοσμικό, είναι καθαρά πνευματικό, εκκλησιολογικό, ιεραποστολικό. Αν ο Σεβ. μελετήσει πρόσφατες μετρήσεις για το πού βρίσκεται η εμπιστοσύνη του λαού προς την Εκκλησία θα αντιληφθεί το πρόβλημα που προέκυψε, με την πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου, χωρίς μάλιστα εξουσιοδότηση της Ιεράς Συνόδου. Κυρίαρχο στοιχείο όλων μας πρέπει να είναι «ει βρώμα σκανδαλίζει τον αδελφό μου, ου μη φάγω κρέας εις τον αιώνα, ίνα μη τον αδελφόν μου σκανδαλίσω» (Κορ. Α΄ η΄ 13).
Για θεραπεία του σκανδαλισμού των πιστών και της αιτίας πολεμικής σε βάρος της Εκκλησίας θα πρέπει η ΔΙΣ να συγκληθεί άμεσα και να αποδεχθεί την πρόταση του Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης ή του Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου και να ζητήσει από την Κυβέρνηση να αποσυρθεί η διάταξη περί του διπλασιασμού του μισθού των Αρχιερέων. Έτσι θα αποκατασταθεί, κατά το δυνατόν, το κύρος της Εκκλησίας στην κοινή γνώμη, θα επέλθει ηρεμία στο ποίμνιό και θα αποφευχθεί η τυχόν εκμετάλλευση του γεγονότος από τους «Αχαιούς».-
*Προειδοποίηση του Λαοκόωντος προς τους Τρώες, να μην δεχθούν το «δώρο» των Αχαιών και βάλουν στο εσωτερικό της Τροίας τον Δούρειο Ίππο. Αναγράφεται στην Αινειάδα του Βιργιλίου
Κατηγορία Θέματος
Αρθρα κ. Γ. Παπαθανασόπουλου,
Εκκλησιαστικά,
Θρησκευτικά θέματα,
Οικονομικά θέματα,
Παγκοσμιοποίηση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου