7 Αυγούστου 2024

Έρχεται το καλλιεργημένο κρέας (ένα άρθρο υπέρ αυτών που θέλουν να μας ταίσουν)

Η γαλλική startup καλλιέργειας φουά γκρα Gourmey έγινε η πρώτη εταιρεία καλλιέργειας κρέατος που υποβάλλει αίτηση για ρυθμιστική έγκριση στην ΕΕ, με φακέλους να έχουν επίσης κατατεθεί σε τέσσερις άλλες αγορές. 
 
Αυτή είναι η πρώτη αίτηση πώλησης καλλιεργημένου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η εταιρεία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στη Σιγκαπούρη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. 
 
Για να διατεθεί στην αγορά στην ΕΕ, το καλλιεργημένο κρέας πρέπει να αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
 
Η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες και να καλύπτει επίσης πιθανές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. 
 
Σε χώρες όπως η Ιταλία, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο περιοριστική θέση, απαγορεύοντας την παραγωγή και την εμπορευματοποίηση του καλλιεργημένου κρέατος. 
 
Αυτή η απαγόρευση, που στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας και της αγροδιατροφικής κληρονομιάς της Ιταλίας, έχει προκαλέσει εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει επισημάνει την πιθανή παραβίαση των ευρωπαϊκών διαδικασιών και των κανονισμών της ενιαίας αγοράς. 
 
Επιπλέον, η θέση της σημερινής ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με το καλλιεργούμενο κρέας δεν είναι απαραιτήτως κοινή με την πλειοψηφία των πολιτών της. Δημοσκόπηση από το GFI Europe διαπίστωσε ότι «το 53% των Ιταλών πιστεύει ότι το καλλιεργημένο κρέας θα πρέπει να διατίθεται στη χώρα τους – εάν οι ρυθμιστικές αρχές διαπιστώσουν ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση». 
 
«Υπάρχει μεγάλη πόλωση… πρέπει πραγματικά να έχουμε μια συζήτηση βασισμένη στην επιστήμη και δημόσιο διάλογο, τίποτα που να είναι πολύ ιδεολογικά προσανατολισμένο», είπε ο Morin-Forest στο Politico.  
«Αυτά τα είδη τροφίμων θα είναι μέρος της δίαιτας των επόμενων ετών και ως ευρωπαϊκή εφεύρεση. Η διαφοροποίηση της παραγωγής πρωτεϊνών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη συμβολή σε στόχους βιωσιμότητας, όπως η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και η βιοποικιλότητα. 
Η ενσωμάτωση καλλιεργημένης παραγωγής τροφίμων στις υπάρχουσες αλυσίδες αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων παρέχει μια συμπληρωματική πηγή πρωτεΐνης που θα συμβάλει σε ανθεκτικά συστήματα τροφίμων».
 
Ο διάλογος για το καλλιεργημένο κρέας βρίσκεται συνεπώς σε πλήρη εξέλιξη, με διαφορετικές θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των κοινοτικών θεσμών που δεσμεύονται να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία των νέων τροφίμων. 
 
Τι είναι το καλλιεργημένο κρέας
 
Το καλλιεργημένο κρέας, γνωστό και ως εργαστηριακό ή συνθετικό κρέας, είναι κρέας που παράγεται μέσω της καλλιέργειας ζωικών κυττάρων σε ελεγχόμενο περιβάλλον αντί της σφαγής ζώων. 
 
Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη μικρού δείγματος κυττάρων από ένα ζώο, το οποίο στη συνέχεια καλλιεργείται σε ένα βιοαντιδραστήρα με την προσθήκη θρεπτικών ουσιών, αυξητικών παραγόντων και άλλων στοιχείων που χρειάζονται για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. 
 
Η παριζιάνικη startup έχει καταθέσει φακέλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης, την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (FSVO). 
 
Σκοπεύει να προσφέρει το καλλιεργημένο φουά γκρα του σε σεφ και εστιατόρια έως το 2026. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας σε όλες αυτές τις διαδικασίες», δήλωσε ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Gourmey, Nicolas Morin τονίζοντας: «Είμαστε βέβαιοι ότι τα προϊόντα μας θα πληρούν αυτά τα εξαιρετικά απαιτητικά πρότυπα, έτσι ώστε όλοι όσοι θέλουν να μπορούν να απολαμβάνουν νέες γκουρμέ εμπειρίες σε όλο τον κόσμο» 
 
Μέχρι στιγμής, μόνο η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εγκρίνει την πώληση καλλιεργούμενου κρέατος. Το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ θεωρείται ως το «χρυσό πρότυπο στην αξιολόγηση της ασφάλειας των νέων τροφίμων και των κινδύνων», σύμφωνα με την startup. 
 
«Είναι φανταστικό να βλέπεις να έχει υποβληθεί η πρώτη αίτηση για πώληση καλλιεργημένου κρέατος στην ΕΕ», δήλωσε ο Seth Roberts, ανώτερος διευθυντής πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης εναλλακτικών πρωτεϊνών του Good Food Institute Europe. 
 
«Αυτό δείχνει ότι η καινοτομία στα τρόφιμα μπορεί να συνυπάρξει παράλληλα με τις γαστρονομικές μας παραδόσεις, παρέχοντας στους καταναλωτές φουά γκρα φτιαγμένο με τρόπο που θα μπορούσε να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων, να υποστηρίξει τις επενδύσεις και να προσφέρει θέσεις εργασίας με ασφάλεια στο μέλλον». 
 
Τα υπέρ για την παραγωγή του
 
Κατά τους υπέρμαχους του Καλλιεργημένου Κρέατος τα πλεονεκτήματά του είναι: Ηθικοί Λόγοι: Μειώνει την ανάγκη για σφαγή ζώων. Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα: Μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λιγότερη κατανάλωση νερού και γης σε σύγκριση με τη συμβατική κτηνοτροφία. Ασφάλεια Τροφίμων: Μπορεί να παραχθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον, μειώνοντας τον κίνδυνο επιμολύνσεων και ασθενειών που συνδέονται με την κτηνοτροφία. 
 
Η Διαδικασία Παραγωγής:
 
Λήψη Δείγματος: Τα κύτταρα λαμβάνονται από έναν ζωντανό οργανισμό χωρίς να απαιτείται η θανάτωσή του. 
 
Καλλιέργεια Κυττάρων: Τα κύτταρα τοποθετούνται σε έναν βιοαντιδραστήρα, όπου καλλιεργούνται σε κατάλληλο περιβάλλον με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. 
 
Διαμόρφωση Ιστών: Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και διαμορφώνονται σε δομές που μιμούνται τον μυϊκό ιστό των ζώων. 
 
Το καλλιεργημένο κρέας αντιπροσωπεύει μια καινοτόμο προσέγγιση στην παραγωγή τροφίμων, επιδιώκοντας να καλύψει τις αυξανόμενες παγκόσμιες ανάγκες για πρωτεΐνες με βιώσιμο και ηθικό τρόπο. Παρά τις υποσχέσεις του, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά το κόστος παραγωγής και την αποδοχή από τους καταναλωτές. 
 
Πρώτα για το φουά γκρα
 
Η γαλλική start-up Gourmey έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα του καλλιεργημένου κρέατος, με κύριο προϊόν το καλλιεργημένο foie gras. 
 
Πρόσφατα, η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, την μεγαλύτερη χρηματοδότηση Series A που έχει λάβει ποτέ εταιρεία στον τομέα του καλλιεργημένου κρέατος. Αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μιας εγκατάστασης παραγωγής και έρευνας στο Παρίσι, που θα είναι ο μεγαλύτερος κόμβος καλλιεργημένου κρέατος στην Ευρώπη. 
 
Η Gourmey εστιάζει αρχικά στο καλλιεργημένο foie gras, το οποίο παρασκευάζεται από κύτταρα πάπιας. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει τη λήψη κυττάρων από ένα γονιμοποιημένο αυγό πάπιας, τα οποία στη συνέχεια καλλιεργούνται σε δεξαμενές ζύμωσης με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία καταφέρνει να παράγει κρέας χωρίς τη σφαγή των ζώων και με σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 
 
Επιπλέον, η Gourmey έχει στόχο να επεκτείνει την παραγωγή της και σε άλλα είδη κρέατος, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα. Η νέα εγκατάσταση στο Παρίσι θα επιτρέψει την ταχεία εμπορευματοποίηση αυτών των προϊόντων, μόλις ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. 
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια περίπλοκη στάση απέναντι στο καλλιεργημένο κρέας, με διάφορες απόψεις και πρωτοβουλίες να διαμορφώνουν το τοπίο. 
 
Τουλάχιστον 18 μήνες η διαδικασία έγκρισης
 
Το καλλιεργημένο κρέας πρέπει να περάσει από μία από τις πιο αυστηρές διαδικασίες έγκρισης στον κόσμο πριν διατεθεί στην αγορά της ΕΕ. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει μια λεπτομερή και τεκμηριωμένη αξιολόγηση της ασφάλειας και της διατροφικής αξίας του προϊόντος από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες. 
 
Έρευνες δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι γενικά θετικοί απέναντι στο καλλιεργημένο κρέας, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει την εισαγωγή του στην αγορά και να αναγνωρίζει τα πιθανά οικονομικά οφέλη της εγχώριας παραγωγής. Παρά τις διάφορες απόψεις και την έλλειψη κοινής στρατηγικής, η ΕΕ διαθέτει κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα του καλλιεργημένου κρέατος, μέσω προγραμμάτων όπως το Horizon Europe. 
 
Μια πρόσφατη έρευνα σε 16.000 πολίτες από 15 χώρες της ΕΕ διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ του καλλιεργούμενου κρέατος εάν περάσει τις αξιολογήσεις ασφαλείας από τις ρυθμιστικές αρχές τροφίμων και η πλειοψηφία είναι πρόθυμη να δοκιμάσει το νέο φαγητό. 
 
Oι πολιτείες των ΗΠΑ, Φλόριντα και Αλαμπάμα, έχουν απαγορεύσει το καλλιεργούμενο κρέας. Άλλες χώρες και κράτη κάνουν παρόμοιες κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. 
 
Σύμφωνα με ορισμένους ρυθμιστικούς εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε η Green Queen, η απαγόρευση της Ιταλίας στην παραγωγή και εμπορία καλλιεργημένου κρέατος «είναι εσφαλμένη και δυνητικά ανεφάρμοστη, επειδή η υιοθέτηση του νόμου δεν συμμορφώθηκε με τη διαδικασία της Οδηγίας 2015/1535 της ΕΕ, το λεγόμενο TRIS Διαδικασία». Το τελευταίο έχει σκοπό να «σταματήσει τα ρυθμιστικά εμπόδια που προκύπτουν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ». 
 
Πηγή: in.gr
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Ε, ρε τι έχουμε να φάμε.... 
Και φυσικά όπως έγινε με το μεγάλο πείραμα του κορωνοϊού θα μας πλασαριστούν όλα αυτά σαν υποχρεωτικά...
Πρώτα θα κάνουν πανάκριβα τα αληθινά βιολογικά και πάμφθηνα τα τεχνητά μεταλλαγμένα και μετά θα τα εξαφανίσουν και εντελώς....
Δεν θα μας αφήσουν επιλογές...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.