9 Δεκεμβρίου 2023

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε τάφος με ελληνική μούμια στο Ασουάν

Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ανακάλυψη, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια χάλκινη πλάκα με το όνομα του άνδρα («Νικόστρατος») κοντά στο σώμα του.
 
Η απίστευτη ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2021.
 
Η κοινή ιταλο-αιγυπτιακή ομάδα εργάζεται από το 2019 στην περιοχή γύρω από το Μαυσωλείο του Αγά Χαν στη δυτική ακτή του Νείλου στο Ασουάν, όπου υπάρχουν περισσότεροι από τριακόσιοι τάφοι που χρονολογούνται από τον έκτο αιώνα π.Χ. έως τον τέταρτο αιώνα μ.Χ.
 
Αυτό περιλαμβάνει την Πτολεμαϊκή εποχή της αιγυπτιακής ιστορίας, όταν οι Αιγύπτιοι βασιλικοί παντρεύτηκαν με τους Έλληνες Πτολεμαίους, τους ηγεμόνες που ανέλαβαν τμήματα της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 
Πιστεύουν ότι το σώμα του βρισκόταν αρχικά στον τάφο που είχε αποκαλυφθεί λίγο αργότερα κάτω από την ορθογώνια κατασκευή και αργότερα το έβγαλαν τυμβωρύχοι στην αρχαιότητα.
 
Η «ορθογώνια κατασκευή» προστάτευε τον τάφο της ελληνικής μούμιας στην Αίγυπτο για πολλούς αιώνες.
 
Ο τάφος AGH032
 
Το τελευταίο τους εύρημα είναι ένας μεγάλος τάφος (ονομάζεται AGH032) που χρονολογείται από την ελληνορωμαϊκή περίοδο.
 
Ένας μεγάλος σωρός που περιείχε οστά ζώων (κυρίως από πρόβατα), καθώς και θραύσματα αγγείων, πλάκες προσφορών και πλάκες εγγεγραμμένες με ιερογλυφικά κάλυπτε τον ανατολικό τοίχο του οικοδομήματος, υποδηλώνοντας τη χρήση του ως αναθηματικού χώρου, αναφέρουν οι αρχαιολόγοι στην έκθεσή τους που κυκλοφόρησε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
 
Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι πρόκειται για την πρώτη κατασκευή αυτού του είδους που βρέθηκε στη νεκρόπολη του Αγά Χαν.
 
Τα περιτυλίγματα της μούμιας ήταν κομμένα από ληστές στην αρχαιότητα με μαχαίρι που βρέθηκε στο σημείο ταφής.
 
Μια σκάλα που πλαισιώνεται μερικώς από λαξευμένους ογκόλιθους και καλύπτεται από μια λασπόπλινθο θόλο οδηγεί στην είσοδο, η οποία περικλείεται από ένα περίπλοκο σύστημα από πλάκες και λιθόπλινθους πάνω από τη σκάλα.
 
Ένα μεγάλο τραπέζι προσφορών ή βωμός, βρέθηκε σε κομμάτια στην είσοδο. Ιερογλυφικά εξακολουθούν να είναι ευδιάκριτα στην επιφάνειά του.
 
Ένα βαριά διακοσμημένο κύπελλο διακοσμημένο με κεραμική διακόσμηση που εφαρμόζεται πριν από το ψήσιμο, βρέθηκε επίσης σε θραύσματα στον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο.
 
Το ταφικό συγκρότημα αποτελείται από μια αίθουσα με τέσσερις ταφικούς θαλάμους λαξευμένους βαθιά στο βράχο.
 
Στην αίθουσα, απέναντι από την είσοδο, ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους μια πήλινη σαρκοφάγος που περιείχε τη μούμια ενός παιδιού και ένα όμορφο χαρτοκιβώτιο που κάλυπτε τις μούμιες, αναφέρει το greekreporter.
 
Η μούμια ενός άλλου παιδιού, που βρέθηκε σε έναν από τους ταφικούς θαλάμους, έχει υποβληθεί σε ακτινογραφία και δείχνει μια πλάκα στο στήθος του νεκρού.
 
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τις είκοσι μούμιες, σε «εξαιρετική κατάσταση διατήρησης», μέσα στις τέσσερις στοές λαξευμένες στο βράχο. Σε άλλους είχαν κοπεί τα περιτυλίγματα και τα χαρτοκιβώτια τους από αρχαίους… κλέφτες.
 
Οι καλά διατηρημένες σαρκοφάγοι ήταν βαμμένες με έντονα χρώματα.
 
Μερικά από τα μουμιοποιημένα σώματα ήταν ηλικιωμένων, όπως αποδεικνύεται από τα ορατά σημάδια αρθρίτιδας στα οστά τους. άλλα ήταν γυναίκες ή μικρά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους
 
Πραγματοποιήθηκε ακτινολογική ανάλυση του κεφαλιού ενός μουμιοποιημένου παιδιού στο σημείο της νεκρόπολης με φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ από μέλη της Αιγυπτιο-ιταλικής αποστολής στο Δυτικό Ασουάν.
 
Πραγματοποίησαν επίσης ανθρωπολογικές και ακτινολογικές αναλύσεις σε σαράντα πέντε άτομα που είχαν ανακαλυφθεί το 2019 στον τάφο που ονομάζεται AGH026 εκτός από τα είκοσι άτομα που βρέθηκαν το 2021 στον τάφο AGH032.
 
Ο στόχος ήταν να εκτιμηθεί η ηλικία, το φύλο και πιθανές ασθένειες από τις οποίες μπορεί να υπέφεραν οι άνθρωποι.
 
Η ομάδα ανακάλυψε ότι στον τάφο AGH026, το 30% των ατόμων ήταν παιδιά, από τη περίοδο νεογνών έως την ηλικία των δέκα ετών. Πολλά από τα υπόλοιπα σώματα ήταν γυναικεία.
 
Τουλάχιστον τρεις οικογένειες βρέθηκαν με μητέρα, πατέρα και γιο θαμμένους ο ένας δίπλα στον άλλο σε μία περίπτωση.
 
Οι αναλύσεις των οστών έδειξαν ότι κάποιοι από τους ανθρώπους υπέφεραν από μολυσματικές ασθένειες. Το μηριαίο οστό ενός ενήλικα εμφάνισε σαφή σημάδια ακρωτηριασμού, από τον οποίο το άτομο πρέπει να έχει επιζήσει, σημειώνουν οι αρχαιολόγοι.
 
Άλλα σώματα δείχνουν ενδείξεις αρθροπάθειας, που είναι σημάδι θανάτου που είχε συμβεί σε μεγάλη ηλικία.
 
Η αρχική έρευνα της περιοχής οδήγησε στην ανακάλυψη αρκετών καλοδιατηρημένων σαρκοφάγων, φτιαγμένων από πέτρα και πηλό, που χρονολογούνται από την Ύστερη Φαραωνική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, με μερικές από αυτές να εξακολουθούν να δείχνουν όμορφα χρώματα, λένε οι αρχαιολόγοι.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.