31 Δεκεμβρίου 2023

Το Ρωμαϊκό γεφύρι του Λουδία με την ματιά του Γιάννη Κατσέα

από το κανάλι Giannis Katseas 
 
Το Ρωμαικο γεφυρι του Λουδια βρισκεται στην δεξια πλευρα της Εθνικης οδου ΠΑ-ΘΕ λιγο πριν το χωριο Κλειδι Ημαθιας. Προκειται για το μοναδικό τόξο που διασώζεται από τη Ρωμαϊκή γέφυρα, η οποία κάποτε γεφύρωνε την όχθη του ποταμού Λουδία και του Αλιάκμονα. Σύμφωνα με τη θεωρία του περιηγητή A. Struck, η οποία είναι και η επικρατέστερη, η γέφυρα είχε μήκος 210 μέτρα και αποτελούταν από 13 αψίδες. 
 
Η διασωζόμενη καμάρα σχηματίζεται από επεξεργασμένους ημικυκλικούς λίθους και έχει ύψος 6,52 μέτρα. Σαφώς, το ύψος που καταγράφεται σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από το αρχικό, αφού έχει μεταβληθεί η επιφάνεια του εδάφους. Από τα αρχαία χρόνια ο ποταμός Λουδίας ήταν σημαντικός για την ανάπτυξη των γύρω περιοχών. Αποτελούσε δίαυλο θαλάσσιας επικοινωνίας με το Θερμαϊκό κόλπο. Άλλωστε, για αυτόν τον λόγο η πρωτεύουσα των Μακεδόνων μεταφέρθηκε από τις Αίγες στην Πέλλα. Η νέα πρωτεύουσα βρισκόταν σε απ’ ευθείας επικοινωνία με την ανοιχτή θάλασσα. Ωστόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελούσε η μη σύνδεση Θεσσαλονίκης με την Πιερία. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η περιοχή των εκβολών του Λουδία και του Αλιάκμονα ήταν διαβατή αλλά δεν υπήρχε μέχρι τότε μια κατασκευή για να τους ενώνει. Έτσι, τον 3ο αιώνα μ.Χ. οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν ένα οδικό δίκτυο, το οποίο περνούσε από την Πιερία, διέσχιζε τα παράλια της Ημαθίας και μέσω του γεφυρωμένου Λουδία έφτανε στη Θεσσαλονίκη. Το τόξο που διασώζεται φανερώνει αυτή την ρωμαϊκή γέφυρα που ένωνε την κοίτη του Λουδία και του Αλιάκμονα. Η γέφυρα ανάμεσα στις καμάρες ήταν χτισμένη από πέτρες ποικίλου μεγέθους και συνδεόταν μεταξύ τους με κονίαμα και πλίνθους. 
 
Στο βιβλίο του Γιάννη Δ. Μοσχόπουλου «Το Ρουμλούκι (Καμπανία): Κατά την πρώιμη και μέση οθωμανοκρατία(14οςαιώνας-1830)» καταγράφεται ένας μύθος που ακόμη διαδίδεται. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γέφυρας, οι τεχνίτες αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα αφού σε εκείνο το σημείο βρισκόταν το πιο ορμητικό ρεύμα. Σύμφωνα με τον μύθο των κατοίκων του Κλειδιού, λέγεται ότι έπρεπε να γίνει θυσία ώστε να θεμελιωθεί η γέφυρα. Οι τεχνίτες αποφάσισαν και θυσίασαν την γυναίκα του πρωτομάστορα, η οποία ήταν λεχώνα. Όμως η πέτρα στην οποία θυσιάστηκε η γυναίκα, έβγαζε ένα λευκό υγρό που έμοιαζε με γάλα. Οι κάτοικοι πίστευαν ότι αυτό ήταν το γάλα της λεχώνας, το λεγόμενο «γάλα της Καμάρας». 
 
Η Καμάρα ονομάζεται και «τα Γεφυρούδια του Μεγαλέξανδρου». Η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες συνήθιζαν να ταυτίζουν τα αρχαία μνημεία με την εποχή που έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος. Με το πέρασμα του χρόνου, η γέφυρα πέρασε σε αχρηστία και οι κάτοικοι έπαιρναν τις πέτρες για ιδιωτική χρήση. Λέγεται ότι σώθηκε το συγκεκριμένο τόξο διότι από εκεί «έτρεχε» το γάλα της γυναίκας του πρωτομάστορα και οι κάτοικοι πίστευαν ότι ήταν στοιχειωμένο. 
 
Για την καμάρα γίνονται αναφορές και σε αρκετά ιστορικά γεγονότα, όπως στον Μακεδονικό Αγώνα. Ο Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος στο βιβλίο του αναφέρει ότι το μέρος που βρίσκεται το τόξο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εκτελέσεων από τον καπετάν Αποστόλη Ματόπουλο του Γιδά. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκε ένα ζευγάρι εραστών που είχαν δολοφονήσει τον σύζυγο της ερωμένης για να ζήσουν τον έρωτας τους. Η πράξη τους αποκαλύφθηκε και τιμωρήθηκαν με την εσχάτη των ποινών. 
 
Η μουσικη ειναι απο ...........https://youtu.be/DZ6e8-94JRE



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.