27 Δεκεμβρίου 2023

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι μεγάλο κεφάλαιο για τα εγγόνια

Φυσιολογική εξέλιξη της ζωής είναι να γίνουν οι γονείς παππούδες και γιαγιάδες, και συνήθως υπάρχουν τέσσερεις για κάθε εγγόνι. Σπάνια στις μέρες μας ζει και κανένας με την πρόθεση μπροστά του «προ», δηλαδή του προπάππου ή της προγιαγιάς.
 
Από δύο γονείς υπάρχουν ξαφνικά τέσσερεις πρόγονοι, έτσι λοιπόν τα παιδιά κάποτε βρίσκονται υπό την προσοχή έξι ανθρώπων, εάν είναι όλοι αυτοί εν ζωή. Οι τέσσερεις γεροντότεροι που υπεισέρχονται στην ζωή των παιδιών, των εγγονιών, δεν παύουν να υπήρχαν γονείς και αυτοί, αλλά με άλλο ρόλο, με διαφορετικές ιδιαιτερότητες. 
 
Συνήθως ο κάθε παππούς και η κάθε γιαγιά χαίρονται πολύ να φροντίζουν τα εγγόνια τους. Ενδεχομένως να μένουν και στο ίδιο οίκημα, ειδικά αν οι σύζυγοι έχουν τα επαγγέλματά τους, και πιο ειδικά, όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες βρίσκονται στην σύνταξη. Τότε έχουν τον απεριόριστο χρόνο να φροντίσουν αποκλειστικά τα εγγόνια τους. 
 
Υπάρχει η άποψη ότι οι ηλικιωμένοι κάνουν τα παιδιά κακομαθημένα. Ίσως να συμβαίνει σε μερικές περιπτώσεις, στην πλειονότητα, όμως, ο άφθονος χρόνος, η τρυφερότητα και η σύνδεση με το παρελθόν που προσφέρουν οι παππούδες είναι πολύτιμα για την ψυχική και συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών. 
 
Εξάλλου, τα παιδιά μπορεί να γίνουν κακομαθημένα και από τους γονείς, ειδικά όταν οι τελευταίοι δεν τους βάζουν σωστά όρια. Θα πρέπει οι γονείς κατ’ αρχάς να είναι πολύ καλά συνεννοημένοι μεταξύ τους μέχρι πού θα επιμείνουν για κάτι που θα ζητήσουν από τα παιδιά τους και ακόμη να έχουν καλοσύνη, υπομονή και σταθερότητα. Δυστυχώς οι μανάδες προβάλλουν το δικαίωμα της αρνησικυρίας, το οποίο, όμως, συνήθως αναιρούν οι μπαμπάδες. Δηλαδή σε ένα θέμα που θα φέρει αντίρρηση η μαμά στα παιδιά, όταν αυτά το ζητήσουν από τον μπαμπά τους, τότε ενδέχεται ο τελευταίος να είναι θετικός ως προς το αίτημα των μικρών. 
 
Τα σημερινά παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα από ό,τι στις παλιότερες γενιές και συνήθως πιο εξοικειωμένα με την τεχνολογία σε σύγκριση με τους παππούδες τους. Έτσι, στην χρήση των τεχνολογικών μέσων, οι γεροντότεροι δεν μπορούν να ελέγξουν ούτε να βάλουν όρια στα εγγόνια, ακόμα και σε εκείνα που είναι δύο ή τριών ετών. Νομίζω, όμως, ότι αν αντιμετωπίσουν το θέμα με ψυχραιμία, υπομονή και με διάλογο, εάν μάλιστα η όλη σχέση τους με τα εγγόνια βασίζεται στον σεβασμό και δεν είναι ανταγωνιστική, θα έχουν την δυνατότητα να τα πείσουν να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση και τις αρνητικές πλευρές της τεχνολογίας και να αξιοποιούν τις θετικές. 
 
Σκέφτομαι πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν τα παιδιά και οι νέοι είναι να χαίρονται τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους και να απολαμβάνουν όσα εκείνοι μπορούν να τους παραδώσουν ως γνώσεις, αναμνήσεις και πείρα. Άλλωστε, το φυσικό είναι οι ηλικιωμένοι να φύγουν πρώτοι από αυτήν την ζωή και γι αυτό, όσο τους έχουμε μαζί μας, ας τους χαιρόμαστε.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Δυστυχώς η Νέα Τάξη και η Παγκοσμιοποίηση που είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της θέλει τους παππούδες σε γηροκομεία ή σε άλλα σπίτια και διαμερίσματα μακρυά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους...

Ειδικά στην πατρίδα μας οι παππούδες είναι φορείς μιας ιδεολογίας εντελώς εχθρικής με όσα πρεσβεύει η Νεά Τάξη... Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι θρήσκοι, πατριώτες και με ιδανικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας που μισεί η Νέα Τάξη θανάσιμα...

Ετσι αφού προσπάθησαν να εξοβελίσουν από την ζωή των Ελλήνων τους παππούδες, δημιούργησαν ολοήμερα σχολεία, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για να κρατάνε τα εγγόνια ατελείωτες ώρες κάνοντας τους πλύση εγκεφάλου για διαφορετικότητες, πολυπολιτισμικότητες, κοινωνικά φύλα κλπ.... 




Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΙΣΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΛΙΓΟ Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΚΟΡΠΙΣΤΕΙ.
ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ Κ ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ.
ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΑΡΙΔΙΑ .
ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Κ ΛΙΓΕΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.