22 Δεκεμβρίου 2023

Για πάντα νέοι; Εταιρεία βιοϊατρικής συγκεντρώνει ριψοκίνδυνους εθελοντές για ενέσεις γονιδιακής θεραπείας

Οι ιδρυτές της Minicircle, μιας μικρής αμερικανικής startup, μιλούν για «ιερό δισκοπότηρο» και την «σημαντικότερη ελπίδα της ανθρωπότητας για την απόλυτη μακροζωία» και καλεί -ριψοκίνδυνους- εθελοντές για δοκιμές, στο μαγευτικό νησί Ροατάν της Ονδούρας.
 
Ήδη στο νησί έφτασε μια ομάδα επισκεπτών που αποφάσισαν να γίνουν οι πρώτοι γενετικά βελτιωμένοι άνθρωποι. Να λάβουν δηλαδή, την ενέσιμη γονιδιακή θεραπεία της Minicircle, που θα εκτοξεύσει την παραγωγή της φολιστατίνης, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην παραγωγή άλλων πρωτεϊνών και ορμονών.
 
Πρώτα όμως υπέγραψαν χαρτί όπου αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη για αυτό που αποκαλείται ως «ταξίδι προς το μεγάλο άγνωστο».
 
Όπως αναφέρεται στο Bloomberg, οι ιδρυτές της εταιρείας λένε ότι η θεραπεία μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές στο σώμα, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα, να παρατείνει την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσει τα μαλλιά και το δέρμα.
 
Κι αν δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Fda) υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Peter Thiel, τον συνιδρυτή της OpenAI Inc. Sam Altman και άλλους κορυφαίους επιχειρηματίες της τεχνολογίας.
 
Γιατί στην Ονδούρα
 
Η εταιρεία εδρεύει στο Όστιν, αλλά εργάζεται στο Ροατάν, επειδή η Ονδούρα επέτρεψε στην περιοχή σημαντικές ελευθερίες όσον αφορά τα τεχνολογικά και επιστημονικά εγχειρήματα.
 
“Στην πραγματικότητα μας λύνοντα χρηστικά ζητήματα”, λέει ο εκ των συνιδρυτών της εταιρείας Γουόλτερ Πάτερσον, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος. “Δουλεύουμε στην Ονδούρα επειδή μπορούμε να τρέξουμε τις δοκιμές πιο γρήγορα”
 
Επιστημονικά διαπιστευτήρια; Φτωχά
 
Τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια του Πάτερσον είναι πολύ πιο φτωχά από ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα στέλεχος βιοτεχνολογίας.
 
Το 2019 εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας για να ιδρύσει τη Minicircle και σύντομα έγινε γνωστός μεταξύ των βιοχάκερς.
 
Αυτός και ο συνεταίρος του, Μακ Ντέιβις, έχουν εντυπωσιάσει μεγάλα ονόματα της βιοτεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Τζορτζ Τσερτς.
 
Η θεραπεία με τη φολιστατίνη είναι η πρώτη από μια σειρά προϊόντων που σχεδιάζει η Minicircle, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για την επιδιόρθωση του DNA και την αναζωογόνηση των ιστών.
 
Την δοκίμασαν στον εαυτό τους
 
Τόσο ο Ντέιβις όσο και ο Πάτερσον λένε πως έκαναν στον εαυτό τους την ένεση πριν από χρόνια, και ισχυρίζονται ότι το σώμα τους έχει γίνει λεπτότερο και πιο σφριγηλό παρά το γεγονός ότι ξοδεύουν ελάχιστο χρόνο για γυμναστική.
 
25.000 δολάρια για μια θεραπεία που δεν δίνει αποδείξεις
 
Επιστήμονες που είναι γνώστες των εργασιών της εταιρείας έχουν επικρίνει τους ισχυρισμούς της και αμφιβάλλουν ότι η αύξηση της φολιστατίνης θα είχε ως αποτέλεσμα έστω και μικρά κέρδη στη διάρκεια ζωής.
 
Η Minicircle δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη δεδομένα κλινικών δοκιμών και δεν θέλει να μιλήσει για τις μεθόδους ανάπτυξής της.
 
Και, ενώ το προϊόν της θα έχει χαμηλότερη τιμή από τις τυπικές γονιδιακές θεραπείες, εξακολουθεί να κοστίζει περίπου 25.000 δολάρια ανά θεραπεία.
 
«Πιθανότατα θα σκοτώσει κάποιον»
 
“Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η θεραπεία λειτουργεί, δεν έχει σημασία από επιστημονικής άποψης και πιθανότατα θα σκοτώσει κάποιον προκαλώντας καρκίνο ή ηπατική ανεπάρκεια”, γράφει η Κριστίν Γκλοριόζο, γιατρός και νευροεπιστήμονας, για τη φολιστατίνη και άλλες ανεξέλεγκτες γονιδιακές θεραπείες στο ενημερωτικό δελτίο της για τη μακροζωία και την υγεία.
 
Πώς δρα
 
Η θεραπεία της Minicircle δεν μεταβάλλει το κυτταρικό DNA ενός ατόμου, αλλά εισάγει νέες γενετικές οδηγίες. Τα ένζυμα στο εσωτερικό των κυττάρων βλέπουν την εντολή να παράγουν περισσότερη φολιστατίνη και πιάνουν δουλειά.
 
Η φολιστατίνη σε αυτή την περίπτωση έχει σκοπό να καταστείλει την παραγωγής μιας άλλης πρωτεΐνης – της μυοστατίνης – η οποία περιορίζει την ανάπτυξη των μυών.
 
Η ένεση Minicircle αρχίζει άμεσα να αυξάνει την παραγωγή φιλοστατίνης, δράση που κορυφώνεται κατά τη διάρκεια δύο έως τεσσάρων μηνών.
 
“Διακόπτης τερματισμού”
 
Συνεχίζει να δρα για διάστημα 18 μηνών έως δύο ετών. Εάν στον ασθενή δεν αρέσουν τα αποτελέσματα, μπορεί να απενεργοποιήσει τη θεραπεία με μια ένεση του αντιβιοτικού τετρακυκλίνη, διαδικασία που οι ιδρυτές της Minicircle την περιγράφουν αυτό ως “διακόπτη τερματισμού”.
 
Για την ιατρική δοκιμή της, η Minicircle επέλεξε 44 άτομα ηλικίας 23 έως 89 ετών. Τους χορηγήθηκε η ίδια δόση της γονιδιακής θεραπείας και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για τρεις μήνες. Χρησιμοποιώντας βιοδείκτες που αξιολογούν τη διαδικασία γήρανσης, η Minicircle ισχυρίζεται ότι οι ασθενείς μείωσαν κατά 11 χρόνια μέσο όρο, τη γονιδιακή τους ηλικία.
 
Η σημαντικότερη παρενέργεια για ορισμένους ασθενείς ήταν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
 
Παρόλα όσα υποστηρίζει η Minicircle δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τα δεδομένα των δοκιμών. Η εταιρεία λέει ότι βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός άρθρου προς υποβολή σε επιστημονικά περιοδικά.
 



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ.
ΜΠΟΥΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝΖΩΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ Κ ΜΟΛΙΣ ΔΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ Κ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.
ΕΤΣΙ Κ ΑΛΛΙΩΣ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.