10 Δεκεμβρίου 2023

Πώς το περπάτημα μετά το φαγητό επηρεάζει το σάκχαρο

Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 
Εάν έχετε διαβήτη ή προδιαβήτη, τότε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι διαρκώς στην σκέψη σας. Και ακόμα κι αν δεν έχετε διαβήτη, οι μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μπορούν να φέρουν αντίστοιχα απότομες μεταπτώσεις από αυξημένη ενέργεια σε λήθαργο.
 
Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic και ειδικός φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη, Shannon Knapp, αναλύει παρακάτω τα οφέλη μιας βόλτας μετά το γεύμα και τι άλλο πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.
 
Τι προκαλεί υψηλό σάκχαρο στο αίμα
 
Το σώμα σας μετατρέπει τους υδατάνθρακες που τρώτε σε ζάχαρη (γλυκόζη). Όταν όλα λειτουργούν σωστά, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη. Αυτή η ορμόνη μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρά σας, ώστε το σώμα σας να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Αλλά όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, μπορεί να καταλήξετε με υψηλό σάκχαρο στο αίμα.
 
Η Knapp λέει ότι δύο πράγματα προκαλούν συνήθως προβληματική υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) και η ινσουλίνη βρίσκεται στη ρίζα και των δύο. Μπορεί να έχετε υψηλό σάκχαρο αίματος επειδή:
  • Το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 1, αλλά συχνά παρατηρείται και στον διαβήτη τύπου 2.
  • Το σώμα παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Συνήθως παίζει ρόλο στον διαβήτη τύπου 2, αλλά εμφανίζεται και στον διαβήτη τύπου 1.
Γιατί έχει σημασία το υψηλό σάκχαρο στο αίμα; 
 
Με την πάροδο του χρόνου, το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία οδηγούν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:
  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση
  • Διαβητική νεφροπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια
  • Έμφραγμα
  • Νευρική βλάβη (νευροπάθεια)
  • Εγκεφαλικό
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε το σάκχαρό σας στο εύρος στόχου σας εάν έχετε διαβήτη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ωθήσετε το σάκχαρό σας σε ένα υγιές εύρος και το περπάτημα μετά το γεύμα είναι ένας από αυτούς.
 
Οφέλη από το περπάτημα μετά το φαγητό
 
Μετά τα γεύματα, η γλυκόζη στο αίμα σας ανεβαίνει (ακόμα και αν δεν έχετε διαβήτη). “Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερο περίπου 30 με 90 λεπτά μετά το γεύμα σας”, λέει η Knapp. Αυτή η άνοδος είναι μια φυσική απόκριση στο φαγητό και δεν προκαλεί ανησυχία εκτός εάν η γλυκόζη σας είναι πολύ υψηλή ή παραμένει σε ανθυγιεινά επίπεδα.
 
Όμως έρευνες δείχνουν ότι ένας σύντομος περίπατος μετά το φαγητό:
  • Αποτρέπει την αύξηση της γλυκόζης του αίματός σας σε επίπεδα τόσο υψηλά, όσο αν τρώγατε και μετά μένατε καθιστοί
  • Διατηρεί τα επίπεδα ινσουλίνης σας σταθερά
Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι χρήσιμη για τη γλυκόζη στο αίμα σας. 
 
“Η άσκηση επηρεάζει το σάκχαρό σας γρήγορα, συχνά μέσα σε λίγα λεπτά. Και με την πάροδο του χρόνου, η σωματική δραστηριότητα βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη που βλέπουμε συχνά στον διαβήτη”, λέει η Knapp.
 
Έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα για μόλις 2-5 λεπτά μπορεί να μειώσει λίγο το σάκχαρο στο αίμα. “Αλλά αυτή δεν είναι μια μαγική λύση για τον διαβήτη. Το περπάτημα μετά το γεύμα είναι μια εξαιρετική συνήθεια που ωφελεί το σάκχαρο στο αίμα, αλλά η διαχείριση του διαβήτη δεν καταλήγει ποτέ σε ένα μόνο πράγμα”, προειδοποιεί η ίδια.
 
Προσέξτε τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εάν έχετε διαβήτη
 
Η Knapp προειδοποιεί επίσης ότι μπορείτε να το παρακάνετε με την άσκηση. Εάν παίρνετε φάρμακα για την μείωση της γλυκόζης στο αίμα σας, η άσκηση μπορεί να το κάνει να πέσει πολύ χαμηλά. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να είναι επικίνδυνο.
 
Ένας σύντομος περίπατος είναι απίθανο να προκαλέσει υπογλυκαιμία, αλλά μια σκληρή προπόνηση θα μπορούσε. Γι' αυτό και πρέπει να γνωρίζετε πάντα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Το χρονοδιάγραμμα της άσκησής σας είναι το κλειδί.
 
Κάθε φορά που ασκείστε, ελέγξτε τα επίπεδα γλυκόζης πριν και μετά τη δραστηριότητα. Μια ένδειξη γλυκόζης αίματος μικρότερη από 70 mg/dL (χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο) τυπικά βρίσκεται στο εύρος της υπογλυκαιμίας. Αλλά πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο στόχος για επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πιο κοντά στα 100 mg/dL είναι μια ασφαλέστερη επιλογή.
 
Εάν έχετε χαμηλή τιμή, καταναλώστε μερικούς υδατάνθρακες ταχείας δράσης για να αυξήσετε τα επίπεδα γλυκόζης σας. Για παράδειγμα, πιείτε ένα μικρό φλιτζάνι χυμό, πάρτε μια κουταλιά μέλι ή χρησιμοποιήστε δισκία ή τζελ γλυκόζης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα σχέδιο για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας. Και ανεξάρτητα από το τι επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας, φροντίστε να το έχετε στη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της όποιας δραστηριότητας κάνετε.
 
Πηγή: clevelandclinic.org
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.