11 Δεκεμβρίου 2023

Μοναχός Δαμασκηνός Γρηγοριάτης: Φιλοξενία σε αφρικάνικο χωριό

Η φιλοξενία είναι προγονική αρετή των Αφρικανών. Τη συναντάς παντού, όπου και να πας, ιδιαίτερα στα χωριά του δάσους. Εκεί οι άνθρωποι είναι πιο αυθόρμητοι, άδολοι, σαν μικρά παιδιά. Μπαίνοντας στο χωριό τους αισθάνεσαι αμέσως οικειότητα, θάρρος και αγάπη. Κατ’ αρχήν σε αιχμαλωτίζουν τα δεκάδες άπειρα, αθώα ματάκια που σε κοιτάζουν λίγο περίεργα και φοβισμένα. Οι μεγαλύτεροι θα σε υποδεχθούν με χαιρετισμούς δια χειραψίας, ενώ οι γυναίκες θ’ αρχίσουν τραγούδια και χορούς.
 
Στη συνέχεια θα σου δώσουν το δωμάτιό σου. Είναι πάντοτε από πλίνθους με στέγη από χόρτα και σπάνια με λαμαρίνες. Αν το σπίτι είναι κάποιου Χριστιανού μας, θα δεις στους τοίχους εικόνες των Αγίων μας, ενώ αν είναι κάποιου ειδωλολάτρη, θα δεις συνήθως κεφαλές από σκοτωμένα ζώα του δάσους, δέρματα ζώων, φωτογραφίες από περιοδικά και εφημερίδες, δέρματα φιδιών και άλλα. Τα παράθυρα είναι πολύ μικρά, γιατί φοβούνται τους κλέφτες. Τις νύκτες τα κλείνουν απ’ έξω με δύο πλίνθους για να γλιτώσουν, όσο είναι δυνατόν, από τα κουνούπια. Πριν σκουπίσεις πρέπει να ρίξεις νερό κάτω στο χωμάτινο δάπεδο για να μη σε πνίξει η σκόνη. Το κρεβάτι σου θα είναι συνήθως από καλάμια και πολύ σπάνια από σανίδια. Αν είναι περίοδος βροχών και ξεκουράζεσαι την νύκτα, τότε δεν ξέρεις σε ποια γωνιά του δωματίου να “στοιβάξεις” το ταλαίπωρο σαρκίο σου, διότι από τη χορταρένια στέγη θα περάσει σε λίγο το νερό, όταν η βροχή είναι κατακλυσμιαία.
 
Στην ώρα του φαγητού οι Αφρικανοί θα σου προσφέρουν την καλύτερη μερίδα από το φαγητό που ετοίμασαν. Πρώτα θα σου φέρουν μπροστά σου μία λεκάνη και σαπούνι να πλύνεις τα χέρια σου. Πετσέτα μην περιμένεις. Συνήθως μόνο για τους ξένους έχουν κουτάλι και πηρούνι. Αν δεν έχουν, θα φας με τα χέρια, όπως κι αυτοί.
 
Η βασική τους τροφή στα χωριά είναι το μπουκάρι από μουχόκο. Είναι ζυμάρι σφικτό που το δουλεύουν στο χέρι σε μικρά τεμάχια, κατόπιν το βουτούν μέσα στα χόρτα, συνήθως άλαδα, και το τρώνε, σχεδόν χωρίς μάσημα. Το μουχόκο (μανιόκ) είναι ένας θάμνος ύψους μέχρι 2-3 μέτρων. Από τις ρίζες του γεννιούνται οι βολβοί, που είναι μεγάλοι σαν τις πατάτες, τις μακριές μελιτζάνες. Μετά από 2-3 χρόνια βγάζουν τους βολβούς, τους σχίζουν, τους βάζουν μία εβδομάδα στο νερό να φύγει το πικρό ζουμί τους και μετά τους αφήνουν στον ήλιο να ξεραθούν. Κατόπιν τους κτυπούν μέσα σ’ ένα ξύλινο γουδί και τους κάνουν αλεύρι. Απ’ αυτό το αλεύρι γίνεται το μπουκάρι του μουχόκο, το οποίο είναι κολλώδες και ενοχλεί πολύ το στομάχι. Το μπουκάρι του καλαμποκάλευρου είναι πιο σφικτό και λιγότερο ενοχλητικό για το στομάχι. Γι’ αυτό οι περισσότεροι, αν μπορούν, κάνουν συνδυασμό και των δύο και τότε το μπουκάρι χωνεύει καλύτερα στα στομάχια τους.
 
Σπανίως θα φάνε κρέας. Τα παιδιά όλη τη μέρα στέκονται με μία σφεντόνα στα χέρια για να κτυπήσουν κάποιο πουλί, ενώ οι μεγαλύτεροι παραμονεύουν σε αφύλακτες διαβάσεις στα δάση για να συλλάβουν κάποιο ζώο με παγίδα ή να το τραυματίσουν με βέλη. Το μπουκάρι ουδέποτε το τρώνε χωρίς χόρτα. Συνηθισμένο χόρτο είναι το σόμπε, που είναι τα φύλλα του μουχόκο, καθώς και τα βλήτα.
 
Το θεωρούν μεγάλη τους χαρά να φας μαζί τους. Είναι τιμή τους να φιλοξενούν στην καλύβα τους έναν Ευρωπαίο.
 
Αφάνταστα γοητευτική είναι η βραδιά. Όλοι μαζεύονται γύρω από τη φωτιά, που άναψαν έξω από την καλύβα τους, και περιμένουν να σε ακούσουν. Αλλά και συ πόσα ακούς από τη ζωή τους, τις συνήθειές τους και τις παραδόσεις τους! Βρίσκεις την ευκαιρία να τους μεταδώσεις ό,τι καλύτερο έχεις για την πίστη στον Χριστό. Σημειωτέον ότι οι θρησκευτικές διδασκαλίες αρέσουν πάρα πολύ στους Αφρικανούς. Είναι εκ φύσεως θρησκευόμενοι.
 
Το πρωί η νοικοκυρά θα σου φέρει ζεστό νερό για να πλυθείς. Ήδη εκείνη έχει σηκωθεί για ν’ ανάψει το μαγκάλι με τα κάρβουνα, να ζεστάνει το νερό, να σκουπίσει τον αυλόγυρο…
 
Είναι αλήθεια ότι ο Θεός τους έχει δώσει ασυνήθη αντοχή στα σώματά τους, ώστε ν’ αντέχουν στις δυσκολίες που συναντούν στη ζωή τους. Είναι λαός πονεμένος και αξιαγάπητος. Είναι από τον Θεό στολισμένος με φυσικές αρετές, ιδιαίτερα της φιλοξενίας και φιλαδελφίας.
 
Φεύγοντας θα σε αποχαιρετίσει όλο το χωριό πολύ εγκάρδια. Τα παιδάκια θα σε ξεπροβοδίσουν μέχρι την άκρη του χωριού, ενώ οι γυναίκες θα συνεχίζουν να τραγουδούν και να κινούν τα χέρια τους από μακριά.
 
Αυτή είναι με λίγα λόγια η αφρικάνικη φιλοξενία σ’ ένα χωριό του δάσους του Κογκό. Απλή, ταπεινή, φτωχική, ανεπιτήδευτη, αυθόρμητη, αδελφική, αλησμόνητη.
 
Μοναχός Δαμασκηνός Γρηγοριάτης
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.