19 Νοεμβρίου 2023

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί το ψηφιακό ευρώ από την στιγμή που ήδη υπάρχουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές; – Πρόκειται για «χρήμα υπό έλεγχο»

Η έλευση του ψηφιακού ευρώ έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους σκεπτόμενους πολίτες καθώς αναρωτιούνται σε τι ακριβώς χρησιμεύει, από τη στιγμή που και σήμερα κάποιος πραγματοποιεί ηλεκτρονικές πληρωμές κανονικά, είτε με κάρτα είτε μέσω διαδικτύου.
 
Ακριβώς αυτό το ερώτημα έθιξε στην Bundestag (η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή), η ανεξάρτητη βουλευτής, Τζοάνα Κόταρ (η οποία μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 ήταν βουλευτής του AfD):
 
«Κανείς δεν χρειάζεται το ψηφιακό ευρώ. Ούτε οι τράπεζες, ούτε οι εταιρείες και σίγουρα ούτε οι πολίτες. Όποιος θέλει να πληρώσει ηλεκτρονικά το κάνει ήδη σήμερα. Όποιος θέλει να διατηρήσει το απόρρητό του χρησιμοποιεί μετρητά», είπε.
 
Οι μόνοι άνθρωποι που θα επωφεληθούν από αυτό, είπε η Κόταρ, θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι πολιτικοί «που έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, δηλαδή την πλήρη επιτήρηση των πολιτών».
 
Με λίγα λόγια, αυτό που θέλει να πει η Γερμανίδα βουλευτής είναι ότι η γέννηση του ψηφιακού ευρώ δεν εξυπηρετεί ούτε την ανωνυμία ούτε την επωνυμία στις συναλλαγές.
 
Άρα εξυπηρετεί έναν τρίτο σκοπό πολύ πιο ουσιαστικό. Το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα λογισμικό. Ως λογισμικό θα δίνει πληροφορίες για το ποιος το χρησιμοποιεί, που, πότε και γιατί.
 
Το κυριότερο όμως είναι ότι ως λογισμικό θα μπορεί να απαγορεύει την πρόσβαση στον χρήστη του όταν παραβιαστούν κάποιοι «κανόνες συμπεριφοράς» όπως ακριβώς συμβαίνει και στον τομέα της πληροφορικής.
 
Γιατί το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας ή να απαγορευτεί σε κάποιον «χρήστη» η πρόσβασή του σε αυτό.
 
Εάν για παράδειγμα κάποιος έχει και εκφράζει δημοσίως απόψεις που ενοχλούν την καθεστηκυία τάξη και την κεντρική εξουσία, με την κατάλληλη νομοθεσία που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί και να υιοθετηθεί, θα του επιβάλλεται «πρόστιμο» με την δικαιολογία ότι προκαλεί αναταραχή στην κοινωνική τάξη και θα του «εξαφανίζονται» τα χρήματα.
 
Φυσικά, εν χορώ, κεντρική εξουσία και ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ θα λένε πως αυτό γίνεται για την προστασία της Δημοκρατίας (που επί της ουσίας θα έχει καταργηθεί) και της ελευθερίας.
 
Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτής Norbert Häring, τα χρήματα της ψηφιακής κεντρικής τράπεζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της συμπεριφοράς μεγαλύτερων ομάδων ή ακόμη και για τον έλεγχο της συμπεριφοράς ολόκληρου του πληθυσμού.
 
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως ακριβώς θα μπορούσε να λειτουργεί το ψηφιακό νόμισμα παραδίδοντας επί της ουσίας τον έλεγχο χρήσης του στην κεντρική εξουσία.
 
Ο Μπο Λι, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δήλωσε πρόσφατα:
«Πιστεύουμε ότι το cbdc (σ.σ. ψηφιακό νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας) μπορεί να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική ένταξη μέσω αυτού που ονομάζουμε προγραμματισμό. 
 
Το cbdc μπορεί να επιτρέψει κυβερνητικούς και ιδιωτικούς φορείς να προγραμματίσουν τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων για να επιτρέψουν στοχευμένες λειτουργίες πολιτικής.
 
Για παράδειγμα, πληρωμή κοινωνικής πρόνοιας, κουπόνια κατανάλωσης και κουπόνια φαγητού.
 
Με τον προγραμματισμό του cbdc αυτά τα χρήματα μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια για το είδος των ανθρώπων που μπορούν να τα κατέχουν και σε τι είδους χρήση μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα για φαγητό, έτσι ώστε αυτή η πιθανή δυνατότητα προγραμματισμού μπορεί να βοηθήσει τις κρατικές υπηρεσίες να στοχεύσουν με ακρίβεια την υποστήριξή τους σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την υποστήριξη».
 
Με λίγα λόγια αυτό που λέει ο Κινέζος αξιωματούχος είναι πως το μελλοντικό χρήμα θα είναι όχι μόνο ελεγχόμενο αλλά και προσωποποιημένο!
 
Θα ενεργοποιείται για συγκεκριμένα άτομα και άρα θα απενεργοποιείται επίσης για συγκεκριμένα άτομα.
 
Σύμφωνα με ένα σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής της ΕΕ, το ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει να είναι επίσημα προγραμματιζόμενο, αλλά σύμφωνα με την έρευνα του Häring, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το προγραμματισμένο ψηφιακό χρήμα για τον έλεγχο της συμπεριφοράς ολόκληρου του πληθυσμού.
 
Η ΕΕ καταργεί, σταδιακά την δυνατότητα ακόμα και ανώνυμων μικροπληρωμών στο Διαδίκτυο.
 
Aν συνδυαστεί το ψηφιακό ευρώ με τις νέες ψηφιακές ταυτότητες, τότε δημιουργείται ένα πανίσχυρο εργαλείο απόλυτου ελέγχου των πολιτών.
 
Αν κάποιος έχει μετρητά στην κατοχή του, θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί ανώνυμα και όπως θέλει, δηλαδή δεν θα είναι υπό έλεγχο.
 
Αν κάποιος πληρώνει με ηλεκτρονικό τρόπο αποκαλύπτονται όλες οι ιδιωτικές του δραστηριότητες αλλά και πάλι έχει (μερικό) έλεγχο του χρήματός του και με αυτό δραστηριοποιείται (περίπου) όπως θέλει.
 
Με το ψηφιακό ευρώ, χάνει και την ανωνυμία του και ακόμα περισσότερο τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του και παύει πλέον να υφίσταται ως ανεξάρτητη ατομική οντότητα, τόσο απλά.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.