30 Νοεμβρίου 2023

«Αγωνία μας οι επικίνδυνες για τη Γη ηλιακές καταιγίδες»

Η Ελληνίδα επιστήμονας, Όλγα Μαλανδράκη, που βράβευσε η NASA για την εξερεύνηση των μυστηρίων του ήλιου μιλά στη «Ζούγκλα» - «Λαμβάνουμε δεδομένα από αυτό το άστρο που δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε»
 
 
Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
 
«Για εμάς τους επιστήμονες ο Ήλιος είναι μια πρόκληση. Τα τελευταία χρόνια που τον μελετάμε βρίσκουμε και δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε» λέει σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» η Διευθύντρια Ερευνών Φυσικής Διαστήματος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Όλγα Μαλανδράκη την οποία βράβευσε η NASA για τη συνεισφορά της στην έρευνα για τα μυστήρια του Ήλιου.
 
Η Ελληνίδα επιστήμονας κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ηλιακές καταιγίδες και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τον πλανήτη μας, στις ηλιακές εκρήξεις και τις επιπτώσεις, στον αγώνα της επιστημονικής της ομάδας να προβλέπουν τη συμπεριφορά του Ηλίου και τον διαστημικό καιρό. «Eίναι πιθανό μια ηλιακή καταιγίδα να προκαλέσει black out σε μια χώρα», λέει μεταξύ άλλων ενώ τοποθετείται για την απόφαση της Πολιτείας να υπαχθεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, αναφέρεται και στα νέα διαστημικά σκάφη που χάρη σε αυτά η ανθρωπότητα «αγγίζει» τον Ήλιο.
 
Το Parker Solar Probe και το Solar Orbiter είναι δύο νέα διαστημικά σκάφη χάρη στα οποία η ανθρωπότητα μελετά τον Ήλιο πιο κοντά από ποτέ. Ο αμερικανικός οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος βράβευσε την επιστήμονα με το Group Achievement Award για τη δουλειά της με την ομάδα του Parker Solar Probe, που έχει αναλάβει να αναλύει δεδομένα για τον Ήλιο μέσω ενός εξελιγμένου διαστημικού βολιστήρα. Οι βολιστήρες είναι εξερευνητικές διαστημικές συσκευές που κατευθύνονται προς ένα ουράνιο σώμα. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που περνούν από κοντά του, και πριν απομακρυνθούν, συλλέγουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν.
 
Αυτές οι πληροφορίες είναι κυρίως εικόνες και μετρήσεις. Για τον σκοπό αυτό είναι εφοδιασμένοι με κάμερες για την λήψη εικόνων, με μαγνητόμετρα για μετρήσεις μαγνητικών πεδίων, με φασματογράφους για την ανίχνευση χημικών στοιχείων και για μετρήσεις θερμοκρασιών. Οι παρατηρήσεις τους εκπέμπονται μετά προς τη Γη. 
 
Το Parker Solar Probe εκτοξεύτηκε στις 4 Αυγούστου του 2018 και κάνει διαρκώς μια τροχιά όπως μια «θηλιά» γύρω από τον Ήλιο. Το συγκεκριμένο σκάφος μάλιστα, πρόσφατα κατέρριψε για ακόμα μία φορά το ρεκόρ του ταχύτερου τεχνητού αντικειμένου. Στο 17ο κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο έπιασε τα 625.266 χιλιόμετρα την ώρα, ή 176 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ταχύτητα 500 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στην επιφάνεια της θάλασσας.
 
H θερμική ασπίδα του σκάφους το προστατεύει από τις ακραίες θερμοκρασίες που φτάνουν τους 1.400 βαθμούς Κελσίου. Όπως λένε οι επιστήμονες, πρόκειται να καταρρίψει εκ νέου το ρεκόρ το 2024, όταν πλησιάσει τον Ήλιο σε απόσταση μικρότερη των 4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. 
 
Εκτός του ότι κατέρριψε το ρεκόρ ταχύτητας και το ρεκόρ της μικρότερης απόστασης από τον Ήλιο, το Parker Solar Probe έγινε πέρυσι η πρώτη αποστολή που πέρασε μέσα από μια «εκτίναξη στεμματικής μάζας», ή CME, ένα είδος έκρηξης στην επιφάνεια του Ήλιου που εκτοξεύει στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους πρωτονίων και ηλεκτρονίων. 
 
«Σε περίπτωση που τα σύννεφα αυτών των φορτισμένων σωματιδίων πετύχουν τη Γη, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δίκτυα ηλεκτροδότησης, να καταστρέψουν δορυφόρους και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή αστροναυτών», επισημαίνει η κα Μαλανδράκη. 
 
Το σκάφος Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Ήλιο στις 10 Φεβρουαρίου του 2020 με σκοπό να φωτογραφήσει τις αχαρτογράφητες πολικές περιοχές. Παράλληλα, έχει σκοπό να μελετήσει την ηλιακή ατμόσφαιρα (στέμμα), τον ηλιακό δίσκο, τον ηλιακό άνεμο, τα ηλιακά μαγνητικά πεδία και την αλληλεπίδραση Γης-Ήλιου.
 
Μόλις το 2022 τράβηξε μια σειρά από κοντινές και εντυπωσιακές εικόνες του Ήλιου, φέρνοντας στο φως για πρώτη φορά νέες λεπτομέρειες, μεταξύ άλλων τον λεγόμενο «ηλιακό σκαντζόχοιρο», έναν περίεργο πίδακα καυτών και κρύων αερίων που παρατηρείται για πρώτη φορά στην ηλιακή επιφάνεια. Ο «σκαντζόχοιρος», όπως βαφτίστηκε από τους επιστήμονες, έχει έκταση 25.000 χιλιομέτρων, περίπου διπλάσια από τη διάμετρο της Γης, καλύπτοντας παρόλα αυτά ένα μικρό μόνο τμήμα της διαμέτρου του Ήλιου (1,4 εκατ. χλμ). 
 
«Συνεργαζόμαστε με τις αποστολές αυτές κάτι που μαρτυρά το υψηλό επίπεδο έρευνας, που γίνεται στο Αστεροσκοπείο», λέει μεταξύ άλλων η Όλγα Μαλανδράκη προσθέτοντας πως «συλλέγουμε δεδομένα για τον καιρό του διαστήματος και τα στέλνουμε στην ΝΑSA». 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.