29 Νοεμβρίου 2023

Bloomberg: Άνθρωποι κάνουν ουρά για να αφαιρέσουν τμήμα του κρανίου τους και να εμφυτεύσουν ένα τσιπ του Έλον Μασκ

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου της Neuralink, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Bloomberg που επικαλείται έναν από τους βιογράφους του Έλον Μασκ, την Ashlee Vance. 
 
Η Neuralink, την οποία ίδρυσε ο Μασκ το 2016, δεν έχει ακόμη εμφυτεύσει τη συσκευή της σε άνθρωπο, αλλά σκοπεύει να το κάνει σε 11 άτομα το επόμενο έτος και πάνω από 22.000 έως το 2030, σύμφωνα με τη Vance, η οποία είπε ότι επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας 10 φορές σε διάστημα τριών χρόνων. 
 
Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε έγκριση στη Neuralink να ξεκινήσει δοκιμές της συσκευής της σε ανθρώπους, τις οποίες ο Μασκ έχει περιγράψει ως «Fitbit στο κρανίο σου». Η FDA είχε προηγουμένως απορρίψει την προσφορά της Neuralink για δοκιμές σε ανθρώπους, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου ότι τα καλώδια που συνδέονται με το τσιπ εγκεφάλου θα μπορούσαν να κινηθούν μέσα στο κεφάλι ενός ατόμου ή ότι το τσιπ θα μπορούσε να υπερθερμανθεί. 
 
Ποιος είναι ο στόχος της Neuralink 
 
Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία άρχισε να αναζητά άτομα για την πρώτη της δοκιμή σε ανθρώπους. Η Neuralink ανέφερε σε μια ανάρτηση ιστολογίου ότι αναζητούσε άτομα που είχαν παράλυση και στα τέσσερα άκρα λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή ALS. Η εταιρεία ελπίζει, τελικά, να κατασκευάσει μια συσκευή που θα δημιουργούσε ένα είδος συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων και μηχανών και θα επέτρεπε στους ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα ή να παίζουν παιχνίδια, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους. Όμως, πρώτα η εταιρεία στοχεύει να βοηθήσει άτομα με νευρολογικές διαταραχές. 
 
Η Vance, η οποία έγραψε το 2015 τη βιογραφία του Έλον Μασκ, με τίτλο «Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future», είπε ότι παρά την «έκρηξη ενδιαφέροντος από χιλιάδες υποψήφιους ασθενείς», η εταιρεία εξακολουθεί να αναζητά τον πρώτο της εθελοντή ή «κάποιον που θέλει να αφαιρέσει ένα κομμάτι του κρανίου του από χειρουργό, ώστε ένα μεγάλο ρομπότ να μπορεί να εισάγει μια σειρά από ηλεκτρόδια και υπέρλεπτα σύρματα στον εγκέφαλό του». 
 
Η βιογράφος του Μασκ είπε ότι χρειάζονται «μερικές ώρες» για έναν χειρουργό για να πραγματοποιήσει την κρανιεκτομή και στη συνέχεια περίπου 25 λεπτά για να τοποθετήσει το ρομπότ τη συσκευή, μαζί με την εξαιρετικά λεπτή συστοιχία περίπου 64 διαφορετικών νημάτων. Η συσκευή θα αντικαταστήσει το τμήμα του κρανίου που είχε αφαιρεθεί. Ο Βανς είπε ότι οι κλωστές είναι τόσο λεπτές, που είναι περίπου το 1/14 του πλάτους ενός μόνο σκέλους ανθρώπινης τρίχας. 
 
Η Neuralink έχει κάνει 155 επεμβάσεις εμφύτευσης χρησιμοποιώντας το ρομπότ σε διάφορα πειραματόζωα, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων και των πιθήκων, σύμφωνα με τη Vance. Όμως, ο Μασκ, συνέχισε να πιέζει για το ρομπότ να κινηθεί πιο γρήγορα, καθώς και για να γίνει η επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια. 
 
Η βιογράφος είπε πως ο Μασκ έχει επισημάνει την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ανταγωνισμός από άλλες νεοσύστατες εταιρείες υπολογιστών εγκεφάλου όπως η Synchron και η Onward, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους.
 
«Αυτή τη στιγμή μάς χτυπούν τον κ@λο», είπε ο Μασκ αφού η Synchron εμφύτευσε την πρώτη της συσκευή σε ασθενή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022 (τον Δεκέμβριο του 2021 ένας από τους ασθενείς της Synchron στην Αυστραλία ήταν το πρώτο άτομο που έστειλε tweet χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις του). 
 
Ο δισεκατομμυριούχος έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η Neuralink πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό της «σαν να τελειώνει ο κόσμος» για να συμβαδίσει με την τεχνητή νοημοσύνη και την πιθανότητα ύπαρξης ενός όντος τεχνητής νοημοσύνης που δεν θα είναι φιλικό προς τον άνθρωπο, έγραψε η Vance. 
 
Ωστόσο, ενώ η «μανιακή αίσθηση του επείγοντος» του Μασκ μπορεί να λειτουργήσει στην Tesla ή τη SpaceX -όπου έχει ξεκινήσει σπριντ και κοιμήθηκε στο εργοστάσιο για να τηρήσει τις προθεσμίες- τουλάχιστον ένα στέλεχος της Neuralink έχει στείλει αυστηρές προειδοποιήσεις ότι η πίεση στον συγκεκριμένο τομέα θα είχε δραματικά αποτελέσματα.
 
«Δεν μπορούμε να ανατινάξουμε τους τρεις πρώτους. Δεν είναι επιλογή εδώ», είπε στη Vance η Shivon Zilis, διευθύντρια ειδικών έργων της Neuralink και μητέρα δύο παιδιών του Μασκ, αναφερόμενη στους τρεις πρώτους πυραύλους της SpaceX, οι οποίοι εξερράγησαν. 
 Share

2 σχόλια:

Ηλιάδης Σάββας είπε...

Εξαρτάται από το τι έχει μέσα το κρανίο τους... Ο νοών νοείτω..

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΡΕΜΕΝΟΙ ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΑΚΗΔΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΑΚΟΥΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥΑ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.