29 Νοεμβρίου 2023

Παιχνίδι, αυτό το ξεχασμένο

«Ό,τι χρειάζεται η ψυχή του παιδιού είναι το φως του ήλιου, τα παιχνίδια, το καλό παράδειγμα, λίγη αγάπη» (Ντοστογιέφσκι).
 
Οι εικόνες του παρελθόντος, όταν τα παιδιά έπαιζαν κυνηγητό, κρυφτό, πεντόβολα, τυφλόμυγα, πινακωτή, κλέφτες κι αστυνόμους στους δρόμους κάτω απ’ τα σπίτια τους, στις αλάνες και τα πάρκα είναι παρελθόν στο οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Αντίστοιχα, τέτοιες εικόνες έχουν πάψει να υφίστανται και στις σχολικές αυλές. Σήμερα τα μικρότερα παιδιά παίζουν σε κακοφτιαγμένες παιδικές χαρές, σε τεχνητούς παιδότοπους, και κυρίως, στα δωμάτια των σπιτιών τους, ακινητοποιημένα μπροστά σε οθόνες υπολογιστών και κινητών, ενώ τα μεγαλύτερα σε γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, περιφραγμένα και υπό επίβλεψη, όχι με έμφαση στη χαρά, μα σε αγώνα πρωταθλητισμού. 
 
Στα σύγχρονα παιχνίδια δεν δεσπόζει η φαντασία, η δημιουργικότητα, κυρίως το παρεΐστικο στυλ. Ακόμη και στους καυγάδες που γίνονταν ανάμεσα στις παρέες στις γειτονιές υπήρχε ο αυτοσχεδιασμός, η αναφορά στο σύνολο. Σήμερα, τα παιδιά είναι πιο σκληρά. Παίζουν για να κερδίσουν. Έχουν νευρικότητα και δεν δέχονται εύκολα τη γνώμη κάποιου που θα γίνει ο αρχηγός, αλλά συχνά μαλώνουν για το ποιανού η γνώμη θα επικρατήσει. Υπάρχουν απομονωμένα παιδιά, που δεν παίζουν καθόλου. Και το τέλος ακόμη του ομαδικού παιχνιδιού δεν βρίσκει τα παιδιά αγκαλιασμένα και χαρούμενα γιατί έπαιξαν, αλλά στην αναζήτηση ευθύνης για το ποιος ήταν αυτός που έφταιγε περισσότερο και η ομάδα έχασε. 
 
Τα παιδιά σήμερα δεν έχουν εξοικειωθεί με την ελευθερία του χώρου. Παλαιότερα, είχαν τη δυνατότητα να τρέξουν, να πέσουν, να χτυπήσουν. Σήμερα, τα περισσότερα είναι «ατσούμπαλα». Φοβούνται να τρέξουν, μήπως και χτυπήσουν. Είναι υπερευαίσθητα σε μικρούς τραυματισμούς και όταν πέσουν, δεν σηκώνονται εύκολα. Βάζουν τα κλάματα με το παραμικρό. Δεν έχουν το πείσμα της μάχης και του αγώνα. Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι γονείς, που φοβούνται μη χτυπήσουν τα παιδιά, μη λερωθούν, μη «φάνε χώμα». 
 
Τα τελευταία χρόνια τείνει να κυριαρχήσει η «οικογενειακή ψυχαγωγία», κυρίως στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα θεματικά πάρκα, τα παγοδρόμια, οι παιδότοποι στα mall ανταποκρίνονται στην ανάγκη των γονέων να δείξουν στα παιδιά τους ότι συμμερίζονται την επιθυμία τους για ψυχαγωγία που θα εμπεριέχει το στοιχείο του ξεχωριστού, του εντυπωσιακού, του πρωτότυπου, που θα εγείρει την ευχαρίστηση του παιδιού, χωρίς εκείνο να χρειαστεί να κάνει παρέα με άλλα παιδιά. Προφανώς και χρειάζεται όλη η οικογένεια να περνά στιγμές μαζί. Το θέμα είναι κατά πόσον τα παιδιά βρίσκουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν με παιδιά της ηλικίας τους. Γι’ αυτό και τα πάρτι γενεθλίων σήμερα είναι μια κάποια λύσις. 
 
Παιχνίδι, αυτό το ξεχασμένο στους καιρούς μας. Η οθόνη και το joystick (το εξάρτημα της χαράς, τι ειρωνική ονομασία, η χαρά από την συνάντηση των προσώπων να υποκαθίσταται από ένα αντικείμενο) καλύπτουν την ανάγκη των περισσότερων παιδιών, την απουσία γειτονιάς, την αποξένωση των πολυκατοικιών, την έγνοια για μαθήματα, για αθλητισμό και άσκηση, που όμως αφήνουν το παιδί στην ατομικότητά του και δεν το προχωρούν στο «εμείς», που έρχεται όταν υπάρχει επικοινωνία. Εδώ χρειάζεται να επενδύσει περισσότερο η Εκκλησία, στα πλαίσια της κατήχησής της. Να προσθέσει παιχνίδι, σε όλες τις ηλικίες και, την ίδια στιγμή, παρέα και κοινωνικότητα. Ας είναι κάτι που τόσο η οικογένεια, όσο και η ενορία θα το λάβουν υπόψιν. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.