29 Νοεμβρίου 2023

Η απαγόρευση της αυτόματης αναγνώρισης προσώπου αυξάνεται στην Ελβετία.

Η βιομετρική μαζική επιτήρηση συναντά μεγάλη αντίσταση σε τοπικό επίπεδο. Η οργάνωση "Stop Facial Recognition" αγωνίζεται για την απαγόρευση της αυτόματης αναγνώρισης προσώπου σε εθνικό επίπεδο.
 
Αρκετές πόλεις και καντόνια στην Ελβετία έχουν ήδη αποφασίσει ή ξεκινήσει την απαγόρευση της αυτόματης αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, το 80% των ανθρώπων που συμμετείχαν στις ομοσπονδιακές εκλογές τον Οκτώβριο είναι κατά της βιομετρικής μαζικής παρακολούθησης.
 
Η οργάνωση «Stop Facial Recognition» ενώνει πολιτικούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι οποίες αγωνίζονται για εθνική απαγόρευση.
 
Μια τέτοια απαγόρευση είναι ρεαλιστική στο βαθμό που σχεδόν όλα τα μέρη αντιτίθενται σε αυτή τη μορφή μαζικής παρακολούθησης. Η οργάνωση θα υπενθυμίσει στους εκλεγμένους πολιτικούς την προεκλογική τους υπόσχεση!
 
Η χρήση βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης, ιδίως αναγνώρισης προσώπου, εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελβετία, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση ατόμων και χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς, από τους συνοριακούς ελέγχους έως τα σχολεία. Η νομική κατάσταση στην Ελβετία, ιδίως στον αναθεωρημένο νόμο περί προστασίας δεδομένων του 2023, θεωρεί ότι τα βιομετρικά δεδομένα αξίζουν ιδιαίτερη προστασία και απαιτούν νομική βάση για την επεξεργασία τους.
 
Σε επίπεδο καντονιών, ωστόσο, συχνά λείπει αυτή η σαφής νομική βάση, γεγονός που οδηγεί σε αβεβαιότητες και αντιπαραθέσεις, όπως συνέβη στη Βέρνη πριν από λίγο καιρό. Σε ορισμένα καντόνια, όπως το Aargau, το Neuchâtel, το Schaffhausen, το St. Gallen και το Vaud, τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούνται ήδη για σκοπούς επιβολής του νόμου, κάτι που θεωρείται παράνομο από ορισμένους νομικούς εμπειρογνώμονες.
 
Τα αιτήματα της εκστρατείας «Stop Facial Recognition» περιλαμβάνουν την απαγόρευση της χρήσης συστημάτων βιομετρικής αναγνώρισης σε δημόσια προσβάσιμους χώρους. Η απαίτηση αυτή επεκτείνεται σε όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, και αναφέρεται σε συστήματα ανίχνευσης φωτογραφιών ή βίντεο σε πραγματικό χρόνο και εκ των υστέρων. Η εκστρατεία υποστηρίζει ότι τέτοια συστήματα μπορούν όχι μόνο να εισάγουν διακρίσεις, αλλά και να αποτελούν απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.
 
Η εκστρατεία επικαλείται το νομικό πλαίσιο σε άλλες χώρες που έχουν ήδη επιβάλει απαγορεύσεις ή περιορισμούς στα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης σε δημόσιους χώρους.
 
Οι υποστηρικτές της εκστρατείας όχι μόνο τονίζουν τη σημασία σαφών νομικών κανονισμών σε αυτόν τον τομέα, αλλά ζητούν επίσης μια δημόσια συζήτηση σχετικά με τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών.
 
Πηγή:
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.