29 Νοεμβρίου 2023

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο πόλεμος

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων διέρχεται μια ακόμη σοβαρή δοκιμασία της 2000ετούς παρουσίας του στους Αγίους Τόπους. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος δέχθηκε στην έδρα του την 1η Νοεμβρίου τον Υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδο Ταρίκ Αχμάντ. Αυτός συνοδευόταν από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο στην Ιερουσαλήμ Χουσάμ Ναούμ και συζήτησε με τον Πατριάρχη την κατάσταση των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους, ιδιαίτερα κατά τη σύγκρουση στην περιοχή. Ο κ. Θεόφιλος απάντησε ότι οι δυσκολίες υπήρχαν και πριν από τον παρόντα πόλεμο. Όπως είπε ακραίες ριζοσπαστικές Ισραηλινές ομάδες ασκούν καταπίεση στους Χριστιανούς των Αγίων Τόπων και επιδιώκουν να τους εκδιώξουν από τις πατρογονικές τους εστίες.
 
Ο Μακαριώτατος τόνισε στον Βρετανό υπουργό τη σημασία της διατηρήσεως των ιερών χριστιανικών προσκυνημάτων όχι μόνο ως κτιρίων, αλλά ως ζωντανών Κοινοτήτων, οι οποίες υποδέχονται μέλη διαφόρων θρησκειών, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη τους. Συνεπώς, όπως σημείωσε, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί φροντίζουν ενεργώς για τη διατήρηση της ειρήνης στους Αγίους Τόπους, σύμφωνα και με τη συμφωνία, η οποία έλαβε χώρα τον 7ο αιώνα μεταξύ του Πατριάρχη Σωφρονίου και του Χαλίφη Ομάρ και αποτελεί ιστορικό θέσφατο για την ειρηνική συνύπαρξη των χριστιανών με τους Μουσουλμάνους της Παλαιστίνης.
 
Οι Χριστιανοί στην Αγία Γη δεν είναι πολλοί σε αριθμό, αλλά εκπροσωπούν 2.246.000.000 ομοθρήσκους τους ανά την Οικουμένη. Κέντρο και επικεφαλής όλων των Χριστιανών των Αγίων Τόπων είναι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που είναι και η μόνη αυτοφυής και γηγενής Εκκλησία. Οι υπόλοιπες χριστιανικές ομολογίες και κοινότητες εκπροσωπούν τις εκτός Παλαιστίνης διοικήσεις τους. Η Ελληνορθόδοξη Αγιοταφιτική Αδελφότητα έχει τη μεγίστη τιμή και την τεράστια ευθύνη της διαφύλαξης των παγχριστιανικής εμβέλειας Πανιέρων Χριστιανικών Προσκυνημάτων. Το ποίμνιό της είναι κυρίως αραβόφωνο και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή διέρχεται σκληρή δοκιμασία, που του αυξάνει τα αισθήματα φυγής. 
 
Το λυπηρό είναι ότι οι περισσότεροι Ελλαδίτες αγνοούμε την αξία της παρουσίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στους Αγίους Τόπους, αξία που εκτιμούν δεόντως οι ομόδοξοι Ρώσοι και οι ετερόδοξοι του Βατικανού και ασφαλώς επιθυμούν να αναλάβουν αυτοί την ευθύνη των Αγίων Τόπων. 
 
Η άγνοια φτάνει και μέχρι Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος σε προηγούμενη κρίση που πέρασε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο αρμόδιος πρέσβυς του εξέθεσε τη σοβαρή κατάσταση και τους κινδύνους για την παρουσία του Πατριαρχείου στους Αγίους Τόπους, του είπε εκείνο το απαράδεκτο, καλύτερα να το αφήσει η Ελλάδα στην τύχη του, για να έχει μια σκοτούρα λιγότερη…. Φυσικά ο πρέσβυς πάρα λίγο να πάθει συγκοπή, αλλά συνέχισε να μιλάει στον Υπουργό εν είδει μαθήματος, έως ότου τον έπεισε να ενεργήσει το Υπουργείο. Είναι θετικό ότι στην παρούσα δοκιμασία ο Πρωθυπουργός έχει συνεργάτες γνώστες των της Παλαιστίνης και άξιες προξενικές αρχές στα Ιεροσόλυμα, που πέτυχαν να διασώσουν από την φρίκη της Γάζας εγκλωβισμένους Ελληνορθόδοξους και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στην Ελλάδα.-Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.