30 Νοεμβρίου 2023

Η Ιρλανδία πιστεύει στα μετρητά

Η Ιρλανδία φαίνεται να πιάνει «ανάμεικτα μηνύματα», καθώς η κυβέρνηση εξετάζει τη νομοθεσία για την υπεράσπιση του δικαιώματος πληρωμής με μετρητά «ενώ αγκαλιάζει μια επανάσταση χωρίς μετρητά», λέει η δημοσιογράφος των καταναλωτών και προσωπικών οικονομικών Sinead Ryan. 
 
Γράφοντας για την Irish Independent, καλεί το έθνος «να σταματήσει αυτή την τάση προς μία αχρήματη κοινωνία», υποστηρίζοντας ότι τα μετρητά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη οικονομία της Ιρλανδίας και ότι «είναι ένα πράγμα το να ενθαρρύνεις μία αλλαγή συμπεριφοράς και εντελώς άλλο να την επιβάλεις».
 
Από τη μία πλευρά, το Υπουργείο Οικονομικών αναγνώρισε πρόσφατα τον αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που αρνούνται να δεχτούν μετρητά σε ώρες αιχμής και κατέθεσε σχέδια για μια στρατηγική εθνικών πληρωμών που θα ολοκληρωθεί το 2024, μέρος της οποίας θα «εξετάσει εάν πρέπει να θεσπιστεί νομοθεσία που να απαιτεί ορισμένους τύπους επιχειρήσεων και τομέων να δέχονται μετρητά». 
 
Αυτό ακολουθεί τη διαβόητη προσπάθεια του 2022 από τις Allied Irish Banks να καταστήσουν πολλά από τα υποκαταστήματά τους χωρίς μετρητά, με την πολιτική να αποσύρεται γρήγορα μετά την οργή πολιτικών, τοπικών επιχειρήσεων και αγροτικών κοινοτήτων εξίσου, με εκτεταμένες εκκλήσεις για αναθεώρηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Micheál Martin. 
 
Από την άλλη πλευρά, η Ryan μιλάει από προσωπική εμπειρία για τον αγώνα σήμερα για πρόσβαση και χρήση μετρητών, σχετίζοντας την δυσκολία της να εξασφαλίσει ρέστα όταν χρειαζόταν ένα κέρμα ενός ευρώ για να βάλει αέρα στο ξεφουσκωμένο λάστιχο του αυτοκινήτου της. 
 
Μας λένε ότι πρόοδος σημαίνει μετάβαση σε μία αχρήματη κοινωνία. Ελπίζω ειλικρινά όχι. 
 
Βραχυπρόθεσμα, η Ryan σημειώνει ότι «πολλά μέρη της Ιρλανδίας ακόμη πασχίζουν να υποστηρίξουν τη δύναμη των ευρυζωνικών συνδέσεων», καθιστώντας τις πληρωμές χωρίς μετρητά αναξιόπιστες στην καλύτερη περίπτωση και αδύνατες στη χειρότερη. Μακροπρόθεσμα, η ανθεκτικότητα των μετρητών – μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς σύνδεση και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια – είναι μόνο ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που θα χάνονταν σε μία αχρήματη κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας της επιλογής και της οικονομικής ιδιωτικότητας. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.