4 Ιουνίου 2023

Η ΕΕ «εξαφανίζεται» ως παγκόσμιος οικονομικός παράγοντας λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους

Ενώ ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για τις οικονομίες της ΕΕ που θα υποκαταστήσουν τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας τα επόμενα δέκα χρόνια, δήλωσε ο Γάλλος οικονομολόγος Jacques Sapir στο podcast New Rules του Sputnik. 
 
Γράφει η Ekaterina Blinova
 
Το μποϊκοτάζ του φτηνού ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είχε κόστος για την Ευρώπη, δεδομένου ότι οι αγωγοί είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος μεταφοράς του αγαθού και είναι δύσκολο να αντικατασταθούν γρήγορα. 
 
Ωστόσο, ο ήπιος περασμένος χειμώνας επέτρεψε στη Γηραιά Ήπειρο να αποφύγει μια κρίσιμη ενεργειακή κρίση, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν στα ύψη. Είναι η ευρωπαϊκή οικονομία εκτός κινδύνου τώρα; 
 
«Όσον αφορά αυτό που συνέβη το χειμώνα του 2023, είναι αλήθεια ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν όλο το ρωσικό φυσικό αέριο με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), επειδή ο αριθμός των σταθμών LNG, γνωστών και ως σταθμών επαναεριοποίησης, σε διάφορα λιμάνια των ευρωπαϊκών χωρών, απλά δεν ήταν αρκετός για να αντικαταστήσει το σύνολο του ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Sapir στο Sputnik.
 
«Αλλά το ρωσικό αέριο δεν σταμάτησε αμέσως. Μειώθηκε σταδιακά και ακόμη και τώρα εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή ποσότητα ρωσικού αερίου που πηγαίνει στην Ευρώπη. Έτσι, η ανάγκη υποκατάστασης του φυσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο και η κατασκευή νέων σταθμών επαναεριοποίησης – επίσης, η κατασκευή νέων πλοίων για τη μεταφορά αυτού του υγρού αερίου, και τα πλοία αυτά χρειάζονται χρόνο για να κατασκευαστούν – αυτό δεν αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα τον περασμένο χειμώνα για έναν μόνο λόγο: Ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος. Αν όμως ο επόμενος χειμώνας, αν ο χειμώνας του 2024 είναι σκληρός, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, διότι η πλήρης υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου από το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα διαρκέσει περίπου τρία με τέσσερα χρόνια», συνέχισε. 
 
Η Ευρώπη είχε εξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο από τη δεκαετία του 1960. Το 1967, ο αγωγός φυσικού αερίου της Αδελφότητας που εκτελούσε το δρομολόγιο από την ΕΣΣΔ συνδέθηκε με την υποδομή φυσικού αερίου της Τσεχοσλοβακίας. Το 1968, η Σοβιετική Ένωση άρχισε να προμηθεύει τη Δυτική Ευρώπη μετά τη σύναψη σύμβασης με την αυστριακή OMV. 
 
Με την πάροδο του χρόνου, η φθηνή ρωσική ενέργεια έγινε μοχλός για τις οικονομίες της Ευρώπης, ιδίως για τη Γερμανία, η οποία αποφάσισε να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της και να τους αντικαταστήσει κυρίως με φυσικό αέριο.
 
Οι δυτικές ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας κλόνισαν το σύνολο του ενεργειακού μοντέλου των ευρωπαϊκών χωρών στις ρίζες του και το απλό γεγονός ότι έπρεπε να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο με υγροποιημένο φυσικό αέριο έκανε το κόστος να κυμαίνεται κατά 20-30% υψηλότερο, σύμφωνα με τη Sapir. Μια έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel αναφέρει ότι οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να δαπανήσουν περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. 
 
«Δεν ξέρουμε, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι δεν θα είναι πρόβλημα κόστους», δήλωσε ο Γάλλος οικονομολόγος. «Αν η ΕΕ πρέπει να ξοδέψει 700 ή 800 δισεκατομμύρια ευρώ ξανά για τον επόμενο χειμώνα και ξανά για τον μεθεπόμενο χειμώνα, θα το κάνει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει πιθανότατα αυτά τα χρήματα. Φυσικά, θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα μετά για τις δημόσιες δαπάνες, για τους προϋπολογισμούς, το επίπεδο του χρέους θα είναι υψηλό, αλλά νομίζω ότι αυτό το είδος της θωράκισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις συνέπειες των κυρώσεων θα μπορούσε να γίνει για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πώς θα αποκατασταθεί, πώς θα ανοικοδομηθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα σε δέκα χρόνια, διότι το κόστος εισόδου είναι πολύ υψηλότερο τώρα, ιδίως για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Με άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία να αγοράζουν πετρέλαιο σε πολύ μειωμένη τιμή από τη Ρωσία, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας θα είναι πολύ, πολύ σοβαρό (…) Αυτό το μακροπρόθεσμο ζήτημα του πώς θα ανοικοδομηθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα θα είναι το μείζον ζήτημα για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια». 
 
Η Ευρώπη ως παγκόσμιος οικονομικός παίκτης άρχισε να χάνει την επιρροή της σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλους παίκτες ήδη πριν από την κρίση στην Ουκρανία: το παγκόσμιο μερίδιο της Γηραιάς Ηπείρου στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν περίπου 36%, ενώ μέχρι το 2020 είχε συρρικνωθεί στο 15%. 
 
Σύμφωνα με τον Sapir, η πραγματική παρακμή της Ευρώπης ξεκίνησε τη δεκαετία του 2010 και συνδέεται με τις βιομηχανικές επιλογές που έκαναν διάφορες χώρες, αλλά και με το γεγονός ότι η Γερμανία «ανέβασε την κατανάλωση» και «επέβαλε στις χώρες αυτές ορισμένα αρκετά ριζοσπαστικά μέτρα για την προσαρμογή του προϋπολογισμού», τα οποία οδήγησαν σε μια σειρά κρίσεων στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. 
 
Ένα άλλο πρόβλημα ήταν το σοκ του COVID-19 στις ευρωπαϊκές οικονομίες, το οποίο τις έπληξε περισσότερο από ό,τι τις ΗΠΑ ή την Κίνα. Τώρα, ακόμη και η μακροχρόνια ναυαρχίδα της ΕΕ, η Γερμανία, βρέθηκε ανάμεσα σε μια πέτρα και σε μια δύσκολη θέση. Η χώρα έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση με ΑΕΠ -0,5% για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και -0,3% για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
 
«Η αντιμετώπιση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος, η ύπαρξη ενός νέου ενεργειακού προβλήματος στην Ευρώπη, φέρνει τώρα τους Ευρωπαίους πολιτικούς αντιμέτωπους με κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις: Πώς να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών τους- πώς να το κάνουν χωρίς να κλονίσουν σημαντικά τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, αλλά πρέπει να βρεθούν μέσα στα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια, αλλιώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαφανιστεί σταδιακά ως σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια οικονομία», κατέληξε ο Sapir.
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς) 
Sputnik news 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.