6 Μαΐου 2023

GPT-4: Τί είναι το GPT-4 και για τί είναι ικανό;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου
 
Πόσο καλύτερο είναι το GPT-4 σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα; Ποιο το κόστος και ποιες οι δυνατότητες;
 
Το GPT-4 είναι ένα σύστημα ενός μεγάλου μοντέλου γλώσσας Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη ομιλία και την ανθρώπινη συλλογιστική. Αυτό επιτυγχάνεται με την εκπαίδευσή του σε μια τεράστια ανοικτή και ελεύθερα προσβάσιμη βιβλιοθήκη/δεξαμενή της υπάρχουσας ανθρώπινης επικοινωνίας, από κλασικά λογοτεχνικά έργα μέχρι μεγάλα τμήματα δομημένων βάσεων πληροφοριών του διαδικτύου.
 
Πρόκειται για ασύλληπτα μεγάλη ποσότητα πληροφοριών που είναι αδύνατο να μετρηθεί. Σκεφθείτε μόνον τις δικές πληροφορίες που στέλνετε και λαμβάνετε μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που χρησιμοποιείτε ακόμα και στο κρεβάτι σας.
 
Η τεχνητή νοημοσύνη αυτού του τύπου βασίζεται σε αυτή την εκπαίδευση για να προβλέψει ποιο γράμμα, αριθμός ή άλλος χαρακτήρας είναι πιθανό να έρθει διαδοχικά στη βάση μιας ανθρώπινης λογικής ακολουθίας, ενός λογικού συνειρμού. 
 
Σε αυτό το σημείωμα προσπαθώ να προσεγγίσω, ει δυνατόν «επιδερμικά», το πώς να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στο GPT-4 είτε για καταναλωτική είτε για επαγγελματική χρήση, ποιος το έκανε και πώς λειτουργεί. Αναλυτικότερα, θα αναφερθώ στα ακόλουθα:
 
Τι είναι το GPT-4;
Σε ποιον ανήκει το GPT-4;
Πότε κυκλοφόρησε το GPT-4;
Πώς μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο GPT-4;
Πόσο κοστίζει η χρήση του GPT-4;
Ποιες είναι οι δυνατότητες του GPT-4;
Ποιοι είναι οι περιορισμοί του GPT-4 για επιχειρήσεις;
Πώς στέκεται το GPT-4 έναντι του GPT-3.5 ή του ChatGPT;
Αξίζει τον κόπο η αναβάθμιση σε GPT-4;
 
Τι είναι το GPT-4;
 
Το GPT-4 είναι ένα μεγάλο πολυτροπικό μοντέλο που μπορεί να μιμηθεί την πρόζα, την τέχνη, το βίντεο ή τον ήχο που παράγεται από έναν άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι δέχεται είτε εισαγωγή εικόνας είτε κειμένου και δημιουργεί εξόδους κειμένου. Είναι σε θέση να λύσει γραπτά προβλήματα ή να δημιουργήσει πρωτότυπο κείμενο ή εικόνες. Το GPT-4 είναι η τέταρτη γενιά του αρχικού μοντέλου της OpenAI.
 
Σημειώστε τη διάκριση μεταξύ των διαφόρων εκδόσεων του προϊόντος της OpenAI. Το ChatGPT είναι το δημοφιλές chatbot που βασίζεται στο GPT-3. Εν τω μεταξύ, το GPT-3.5 είναι ένα πρώτο προσχέδιο του GPT-4 και άρχισε να εκπαιδεύεται πριν από περίπου ένα χρόνο.
 
Σε ποιον ανήκει το GPT-4;
 
Το GPT-4 ανήκει στην OpenAI, μια ανεξάρτητη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το San Francisco. Η OpenAI ιδρύθηκε το 2015. Ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά έκτοτε έχει μετατραπεί σε έναν κερδοσκοπικό όμιλο. Η OpenAI έχει λάβει χρηματοδότηση από τον Elon Musk, τη Microsoft, την Amazon Web Services, την Infosys και άλλους εταιρικούς και μεμονωμένους υποστηρικτές.
 
Η OpenAI έχει επίσης δημιουργήσει το ChatGPT, ένα δωρεάν chatbot που δημιουργήθηκε από το μοντέλο προηγούμενης γενιάς, το GPT-3.5, και το DALL-E, ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης που δημιουργεί εικόνα. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται και αυξάνονται οι δυνατότητές της, η OpenAI αποκαλύπτει όλο και λιγότερα για το πώς «εκπαιδεύονται» οι λύσεις της στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
 
Πότε κυκλοφόρησε το GPT-4;
 
Η OpenAI ανακοίνωσε την κυκλοφορία του GPT-4 στις 14 Μαρτίου 2023. Ήταν άμεσα διαθέσιμο για τους συνδρομητές του ChatGPT Plus, ενώ άλλοι ενδιαφερόμενοι χρήστες έπρεπε να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εφαρμογή.
 
Πώς μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο GPT-4;
 
Η δημόσια έκδοση του GPT-4 είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της πύλης ChatGPT (1). Η OpenAI σημειώνει ότι αυτή η πρόσβαση μπορεί να είναι αργή, καθώς αναμένουν να είναι «σοβαρά περιορισμένης χωρητικότητας». Σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν ένα νέο επίπεδο συνδρομής για άτομα που χρησιμοποιούν συχνά το GPT-4 και μια δωρεάν πύλη πρόσβασης GPT-4 με περιορισμένο αριθμό επιτρεπόμενων ερωτημάτων. Δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη πληροφορίες σχετικά με το πότε αυτές θα μπορούσαν να γίνουν διαθέσιμες.
 
Πόσο κοστίζει η χρήση του GPT-4;
 
Για ένα άτομο, η συνδρομή ChatGPT Plus κοστίζει 20 $ ανά μήνα χρήσης.
 
Οι εταιρικοί πελάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το GPT-4 API (Aplication Programming Interface – Διεπαφή προγραμματισμού Εφαρμογών) μπορούν να εγγραφούν στη λίστα αναμονής. Η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Μέχρι στιγμής, η OpenAI έχει δώσει πρόσβαση στις οπτικές δυνατότητές της μόνο σε μία εταιρεία, την ομάδα λογισμικού προσβασιμότητας Be My Eyes.
 
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η OpenAI, η τιμολόγηση για το GPT-4 API μόνο με χρήση κειμένου, ξεκινά για ερώτηση (από τον χρήστη) από 0,03 $ για κάθε 1.000 μάρκες (tokens) ερώτησης (2) και από 0,06 $ για κάθε 1.000 μάρκες (tokens) απάντησης.
 
Μια δεύτερη επιλογή με μεγαλύτερο μήκος περιβάλλοντος - περίπου 50 σελίδες κειμένου - γνωστή ως gpt-4-32k είναι επίσης διαθέσιμη. Αυτή η επιλογή κοστίζει 0,06 $ για κάθε 1.000 μάρκες (tokens) ερώτησης και 0,12 $ για κάθε 1.000 μάρκες (tokens) απάντησης.
 
Αν θέλετε να κάνετε μια ερώτηση για τα έργα του Shakespeare που αριθμούν 884.421 λέξεις, αυτές αντιστοιχούν σε 1.179.228 μάρκες (tokens) και για την εντολή σας θα δημιουργηθούν tokens για τον αριθμό και το είδος των χαρακτήρων του κειμένου της ερώτησής σας, όπως τα κενά διαστήματα, οι τελείες, τα κεφαλαία, η συχνότητα επανάληψης κάποιων τελεστών όπως η τελεία « . », κ.ά.π. Αντίστοιχα, θα δημιουργηθούν tokens με τον ίδιο τρόπο, για το μέγεθος της απάντησης που θα λάβετε και φυσικά, θα πληρώσετε ανάλογα.
 
Ποιες είναι οι δυνατότητες του GPT-4;
 
Όπως και ο προκάτοχός του GPT-3.5, ο κύριος ισχυρισμός για την φήμη του GPT-4 είναι ότι σε ερωτήσεις του χρήστη παράγει απαντήσεις σε φυσική, ανθρωπίνως κατανοητή γλώσσα.
 
Η OpenAI λέει ότι το GPT-4 μπορεί να «ακολουθήσει πολύπλοκες οδηγίες σε φυσική γλώσσα και να λύσει δύσκολα προβλήματα με ακρίβεια». Συγκεκριμένα, το GPT-4 μπορεί να λύσει μαθηματικά προβλήματα, να απαντήσει σε ερωτήσεις, να βγάλει συμπεράσματα ή να πει ιστορίες. Επιπλέον, το GPT-4 μπορεί να συνοψίσει μεγάλα κομμάτια περιεχομένου, τα οποία θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα είτε για αναφορές καταναλωτών είτε για περιπτώσεις επιχειρηματικής χρήσης, όπως ένας γιατρός που συνοψίζει τα αποτελέσματα της εξέτασης ενός ασθενούς.
 
Η OpenAI εξέτασε την ικανότητα του GPT-4 να επαναλαμβάνει πληροφορίες με συνεκτική σειρά χρησιμοποιώντας διάφορες αξιολογήσεις δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων SAT (3), AP (4), Ολυμπιάδων (5) και Uniform Bar (6). Πέτυχε 90% στην εξέταση Uniform Bar και 93% στην εξέταση SAT. Στις εξετάσεις AP, το GPT-4 πήρε διάφορες βαθμολογίες.
 
Με βάση τις δηλώσεις της OpenAI, το νέο σύστημά της, εξεταζόμενο, θα μπορούσε να βαθμολογηθεί με μια κορυφαία βαθμολογία που θα το ενέτασσε μέσα στο κορυφαίο 10% των φοιτητών που αριστεύουν στην εξέταση Uniform Bar. Θα μπορούσε επίσης να βαθμολογηθεί με 1.300 μόρια στα 1.600 (ποσοστό 80%) στο SAT και πέντε στα πέντε (ποσοστό 100%) στις εξετάσεις AP (Advanced Placement High School) στη Βιολογία, τον Μαθηματικό Λογισμό, την Μακροοικονομία, την Ψυχολογία, την Στατιστική και στην Ιστορία, σύμφωνα με τις δοκιμές της εταιρείας. Οι προηγούμενες εκδόσεις του ChatGPT απέτυχαν στις εξετάσεις Uniform Bar και δεν σημείωσαν σχεδόν τόσο υψηλή βαθμολογία στις περισσότερες εξετάσεις AP (Advanced Placement).
 
Όμως αυτές δεν είναι αληθινές δοκιμές γνώσης. Αντ 'αυτού, η εκτέλεση του GPT-4 μέσω τυποποιημένων δοκιμών δείχνει την ικανότητα του μοντέλου να σχηματίζει σωστές απαντήσεις από τη μάζα της προϋπάρχουσας γραφής και τέχνης στην οποία εκπαιδεύτηκε. Το GPT-4 προβλέπει ποιο διακριτικό είναι πιθανό να έρθει επόμενο σε μια ακολουθία Ένα διακριτικό μπορεί να είναι ένα τμήμα μιας συμβολοσειράς κενών ή άλλων χαρακτήρων, αριθμών, γραμμάτων, λέξεων, προτάσεων.
 
Ποιοι είναι οι περιορισμοί του GPT-4 για επιχειρήσεις;
 
Όπως και άλλα εργαλεία AI του είδους του, το GPT-4 έχει περιορισμούς. Για παράδειγμα, το GPT-4 δεν ελέγχει εάν οι δηλώσεις του είναι ακριβείς. Η εκπαίδευσή του σε κείμενα και εικόνες από όλο το διαδίκτυο μπορεί να κάνει τις απαντήσεις του παράλογες ή εμπρηστικές. Ωστόσο, η OpenAI διαθέτει ψηφιακούς ελέγχους και ανθρώπους για εκπαιδευτές ώστε να διατηρείται το αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο και κατάλληλο για τις επιχειρήσεις.
 
Επιπλέον, το GPT-4 τείνει να δημιουργεί «ψευδαισθήσεις», ο όρος τεχνητής νοημοσύνης για ανακρίβειες. Οι λέξεις του GPT-4 μπορεί να έχουν νόημα με τη σειρά, καθώς βασίζονται σε πιθανότητες που καθορίζονται από το μοντέλο εκπαίδευσής του, αλλά δεν ελέγχονται από γεγονότα ή και δεν συνδέονται άμεσα με πραγματικά γεγονότα. Η OpenAI εργάζεται για τη μείωση του αριθμού των ανακριβειών που παράγει το μοντέλο.
 
Ένας άλλος σημαντικός περιορισμός είναι το ερώτημα εάν οι ευαίσθητες εταιρικές πληροφορίες που τροφοδοτούνται στο GPT-4 θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση του μοντέλου και την έκθεση αυτών των δεδομένων σε τρίτους. Η Microsoft, η οποία έχει συμφωνία μεταπώλησης με την OpenAI, σύμφωνα με έκθεσή της σχεδιάζει να προσφέρει ιδιωτικές περιπτώσεις ChatGPT σε εταιρείες, αργότερα το δεύτερο τρίμηνο του 2023. 
 
Όπως το GPT-3.5, έτσι και το GPT-4 δεν ενσωματώνει πληροφορίες πιο πρόσφατες από τον Σεπτέμβριο του 2021 στο λεξικό του. Ένας από τους ανταγωνιστές του GPT-4, η Google Bard, έχει ενημερωμένες πληροφορίες επειδή εκπαιδεύεται στο σύγχρονο διαδίκτυο.
 
Πώς στέκεται το GPT-4 έναντι του GPT-3.5 ή του ChatGPT;
 
Το δεύτερο πιο πρόσφατο μοντέλο της OpenAI, το GPT-3.5, διαφέρει από την τρέχουσα γενιά σε ορισμένα σημεία. Η OpenAI δεν έχει αποκαλύψει το μέγεθος του γνωσιακού μοντέλου στο οποίο εκπαιδεύτηκε το GPT-4, αλλά λέει ότι είναι «περισσότερα δεδομένα και περισσότεροι υπολογισμοί» από τις δισεκατομμύρια παραμέτρους στις οποίες εκπαιδεύτηκε το ChatGPT. Το GPT-4 έχει επίσης δείξει περισσότερη επιδεξιότητα όταν πρόκειται για τη δημιουργία (συγγραφή) παραγωγικού έργου μιας ευρύτερης ποικιλίας, συμπεριλαμβανομένης της μυθοπλασίας.
 
Το GPT-4 αποδίδει υψηλότερα από το ChatGPT στις τυποποιημένες δοκιμές που αναφέρονται παραπάνω. Οι απαντήσεις στις προτροπές που δίνονται στο chatbot μπορεί να είναι πιο συνοπτικές και πιο εύκολες στην ανάλυση.
 
Επιπλέον, όπως δηλώνει η OpenAI, «το GPT-4 είναι καλύτερο από το GPT-3.5 στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, όπως ο προγραμματισμός ή η σύνοψη. Το GPT-4 είναι 82% λιγότερο πιθανό από το GPT-3.5 να ανταποκριθεί σε αιτήματα για μη επιτρεπόμενο περιεχόμενο και 40% πιο πιθανό να παράγει πραγματικές απαντήσεις».
 
Όμως είναι άγνωστο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αν οι παραγόμενες από το GPT-4 απαντήσεις στηρίζονται σε πληροφορίες που, ήδη, έχουν οι ίδιες τεκμηριωθεί και έχουν ενταχθεί στα Πρωτόκολλα που αναφέρουν, έστω και σε συμβουλευτική μορφή, τις Κατευθυντήριες Οδηγίες που εφαρμόζονται παντού και ανά πάσα στιγμή ανά τον Κόσμο. Για παράδειγμα, στις πολεμικές επιχειρήσεις, υπάρχει μια σειρά από παρόμοιες Οδηγίες που ονομάζονται Κανόνες Εμπλοκής.
 
Κατά πόσο αυτοί οι Κανόνες μπορούν να είναι προσβάσιμοι σε οποιοδήποτε πληροφοριακό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης;
 
Κατά πόσο η Τεχνητή νοημοσύνη της οποιαδήποτε εταιρείας, μπορεί να διαχειριστεί νέες πληροφορίες που προκύπτουν κάθε στιγμή και δεν επιτρέπεται για λόγους υψίστου ενδιαφέροντος και άρα απόρρητους να της κοινοποιηθούν;
 
Οι ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες είναι αυτό που απασχολούσε και εξακολουθεί να απασχολεί τους στρατιωτικούς και όχι μόνον, ηγέτες όλων των εποχών. Μια μικρή λεπτομέρεια/πληροφορία που θα διαρρεύσει σε τρίτους μπορεί να τινάξει στον αέρα μια Επιχείρηση. Η αφάνεια, η μυστικότητα και ο αιφνιδιασμός, είναι οι «Άσσοι στο μανίκι» για την κατανίκηση του εχθρού.
 
«Αν ο εχθρός γνώριζε τι πράττει ο εχθρός, τότε ο εχθρός θα ενίκα τον εχθρόν». Μια φράση που αποδίδεται στον Μέγα Ναπολέοντα και αποτελεί την πεμπτουσία (το αόρατο πέμπτο στοιχείο του σύμπαντος σύμφωνα με την κοσμολογία των αρχαίων Ελλήνων και μεταφορικά, το πιο ουσιώδες, το πιο κυρίαρχο) στον αγώνα της επικράτησης. 
 
Οι έξυπνοι Αμερικανοί και η κάθε OpenAI, παίρνουν απ' ευθείας από τον δυνητικό/υποψήφιο «πελάτη» τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις του. Για τους Αμερικανούς όλα μια χαρά! Για τους υπόλοιπους, μέχρι πού φθάνει άραγε η εξυπνάδα τους; Μήπως ανατεθεί/υποκατασταθεί και αυτή στην/από την τεχνητή νοημοσύνη;
 
Μια άλλη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο μοντέλων είναι ότι το GPT-4 μπορεί να χειριστεί εικόνες. Μπορεί να χρησιμεύσει ως οπτικό βοήθημα, περιγράφοντας αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο ή προσδιορίζοντας και περιγράφοντας τα πιο σημαντικά στοιχεία ενός ιστοτόπου. Η OpenAI στην τεκμηρίωση του GPT-4 έγραψε/δήλωσε ότι: «σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων με κείμενο και φωτογραφίες, διαγραμμάτων ή στιγμιοτύπων οθόνης, το GPT-4 παρουσιάζει παρόμοιες δυνατότητες όπως και σε εισόδους μόνο κειμένου».
 
Εν προκειμένω, στο GPT-4 δόθηκε η εικόνα των ευρισκομένων μέσα σε ένα ψυγείο και ερωτήθηκε: «Ποια είναι μερικά γεύματα που μπορώ να φτιάξω με αυτό;»
 
Και αυτό απάντησε: «Με βάση τα στοιχεία που είναι ορατά στο ψυγείο, εδώ είναι μερικές ιδέες γεύματος:
 
1) Παρφέ γιαουρτιού: Στρώστε γιαούρτι, φράουλες και βατόμουρα σε ένα μπολ ή ποτήρι. Ρίξτε από πάνω μέλι ή ξηρούς καρπούς για πρόσθετη υφή και γεύση.
 
2) Τυλιχτό καρότου και χούμους: Απλώστε χούμους σε τορτίγια ανοιχτή ή τυλιχτή. προσθέστε τεμαχισμένα καρότα και οποιαδήποτε άλλα επιθυμητά λαχανικά. Κάντε τα σε ρολό και απολαύστε!»
 
Όπως αναμενόταν, δεν υπήρξε στην απάντηση οποιαδήποτε αναφορά ή ένδειξη ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη δυσανεξία ή αλλεργική αντίδραση (κοιλιοκάκι – γλουτένη σιτηρών, αλλεργία στο γάλα/γιαούρτι αγελάδος, δυσανεξία στη λακτόζη γάλακτος). 
 
Η OpenAI δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει αυτό το τμήμα της τεχνολογίας στο κοινό, αλλά μια εταιρεία που ονομάζεται Be My Eyes χρησιμοποιεί ήδη το GPT-4 για να δημιουργήσει υπηρεσίες που θα μπορούσαν να δώσουν μια πιο λεπτομερή ιδέα για τις εικόνες που συναντώνται στο διαδίκτυο ή τραβήχτηκαν στον πραγματικό κόσμο.
 
Αξίζει τον κόπο η αναβάθμιση σε GPT-4;
 
Το αν οι νέες δυνατότητες που προσφέρονται μέσω του GPT-4 είναι κατάλληλες για μια επιχείρηση, είναι μια απόφαση που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις περιπτώσεις χρήσης και από το αν η επιχείρηση έχει βρει κερδοφόρα την χρήση φυσικής γλώσσας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που αναφέρονται παραπάνω και, πού το GPT-4 μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο ή να μειώσει το κόστος. Αντιστρόφως, πρέπει να εξετάσει ποια καθήκοντα θα μπορούσαν να ωφεληθούν υλικά από την ανθρώπινη γνώση, δεξιότητα και κοινή λογική.
 
Το GPT-4 μπορεί να αιτιολογήσει τις απαντήσεις του αλλά, μέχρις ενός σημείου. Ο Δρ Oren Etzioni (7) έδωσε και στα δύο bot έναν, τον ίδιο, γρίφο: 
 
«Φαντάσου μια απείρως μεγάλη πόρτα. Τι είναι πιο πιθανό να χωρέσει μέσα από αυτήν, ένα τανκ ή ένα αυτοκίνητο;». 
 
Δείτε τις απαντήσεις αμφοτέρων στον πίνακα που ακολουθεί:
 
Το σύστημα φάνηκε να ανταποκρίνεται κατάλληλα. Αλλά η απάντηση του GPT-4 δεν έλαβε υπόψη το ύψος της πόρτας, το οποίο θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει ένα τανκ ή ένα αυτοκίνητο να περάσει.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, δήλωσε ότι «το νέο bot GPT-4 θα μπορούσε να αιτιολογήσει “λιγάκι”. Αλλά οι δεξιότητες συλλογισμού του καταρρέουν σε πολλές περιπτώσεις. Η προηγούμενη έκδοση του ChatGPT χειρίστηκε την ερώτηση λίγο καλύτερα επειδή αναγνώρισε ότι το ύψος και το πλάτος είχαν σημασία».
 
Είναι άγνωστο τί θα προκύψει στο μέλλον και μένει να δούμε:
  • Με ποιο τρόπο θα επεκταθεί ποσοτικά και ποιοτικά το γνωσιακό μοντέλο του bot GPT-4 καθώς και των άλλων εφαρμογών τεχνητής ευφυίας,
  • Πώς θα γίνει δυνατή η άμεση επικαιροποίηση της γνωσιακής τους βάσης, ιδιαίτερα με τις ευαίσθητες πληροφορίες (εθνικού συμφέροντος, προσωπικών δεδομένων),
  • Πώς θα διακριβώνεται το αληθές ή το ψευδές μια πληροφορίας που διαχέεται στο Διαδίκτυο,
  • Πώς θα διασφαλίζεται η εγκυρότητα, πληρότητα και αντικειμενική αιτιολόγηση της κάθε εισήγησή τους προς τους χρήστες, και το σημαντικότερο,
  • Πώς, νομικά, θα κατοχυρώνεται ο χρήστης και θα απαλλάσσεται από λάθη που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά την υιοθέτηση, από τον χρήστη, των εισηγήσεων της όποιας πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης.
Παραπομπές
 
2. Μία μάρκα (token) αντιστοιχεί γενικά σε περίπου 4 χαρακτήρες κειμένου για κοινό αγγλικό κείμενο. Αυτό μεταφράζεται περίπου σε 3/4 μιας λέξης. 1,000 μάρκες (tokens) ισοδυναμούν περίπου με 750 λέξεις κειμένου.
3. SAT (Student Admission Test). Το SAT είναι βασική προϋπόθεση για εισαγωγή σε προπτυχιακά προγράμματα σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Οι φοιτητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε αμερικανικό πανεπιστήμιο πρέπει να δώσουν το SAT (αν δεν δώσουν το ACT). Ορισμένα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης απαιτούν μία καλή βαθμολογία στο SAT. Είναι μια εξέταση που δοκιμάζει τις ικανότητες ενός μαθητή στην αγγλική γλώσσα και τα μαθηματικά και αποτελείται από τις ενότητες της κατανόησης κειμένου, της Γραμματικής, των Μαθηματικών (χωρίς και με αριθμομηχανή. Υπάρχει επίσης μια προαιρετική ενότητα έκθεσης, την οποία απαιτούν τα περισσότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ..
4. AP (Advanced Placement). Το AP προσφέρει προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και εξετάσεις πανεπιστημιακού επιπέδου σε μαθητές γυμνασίου. Τα κολέγια και τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και αλλού μπορούν να χορηγήσουν διαμονή και πίστωση διδάκτρων σε φοιτητές που λαμβάνουν υψηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις.
5. Οι Ολυμπιάδες είναι ένα είδος ανταγωνιστικής εξέτασης, που διεξάγεται σε όλα τα σχολεία, για να αξιοποιήσει εξαιρετικούς μαθητές με τις καλύτερες δυνατότητες, ταλέντα, ικανότητες και Δείκτη Ευφυίας (IQ). 
6. Uniform Bar. Πάγια μεθοδολογία εξέτασης των υποψηφίων δικηγόρων η οποία πιστοποιεί την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την άσκηση δικηγορίας σε 41 πολιτείες και περιοχές των Η.Π.Α.
7. Oren Etzioni (γεν. το 1964). Αμερικανός επιχειρηματίας, ομότιμος καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και ιδρυτικός διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Allen για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος της AI2 (της οποίας υπήρξε ο ιδρυτή με ισχύ την 30ή Σεπτεμβρίου 2022. Μετά την παραίτησή του, συνέχισε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και σύμβουλος. Ανέλαβε επίσης τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή της AI2.
 
5 Μαΐ. 2023
Κων-νος Παπανικολάου



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.