22 Μαΐου 2023

Έτσι γράφεται η ιστορία

Του Χρήστου Μπολώση
 
Επειδή έχω λόξα με τα βιβλία, πολλές φορές κατεβαίνω στο Μοναστηράκι και χάνομαι στα σκονισμένα ράφια τους.
 
Εκεί λοιπόν βρήκα και το δίτομο έργο του αριστερού συγγραφέα κ. Γιώργου Μαργαρίτη «Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949». Το έψαχνα το βιβλίο αυτό, για ένα και μόνο λόγο. Για να διαβάσω τον πρόλογο του συγγραφέα και συγκεκριμένα το κομμάτι που σας παραθέτω:
 
Είναι μία παραδοχή η οποία τιμά τον συγγραφέα.
 
Είναι γεγονός ότι τα βιβλία τα οποία εκδίδει ο Στρατός, δεν προσφέρονται για χαλάρωση. Δεν είναι κατάλληλα για να τα διαβάζεις το καλοκαίρι στην παραλία συνοδεία των ρυθμικών κλαπ κλαπ, των επιδόξων Τσιτσιπάδων, που παίζουν τένις πάνω απ’ το κεφάλι σου.
 
Τα βιβλία αυτά είναι εξαιρετικά κουραστικά και πολλές φορές δυσνόητα. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στην έλλειψη ταλέντου συγγραφής, αλλά στο ότι στα βιβλία αυτά αναφέρονται σκέτα τα γεγονότα και μάλιστα από επίσημες πηγές, οι οποίες δεν φημίζονται για το ελαφρό αφηγηματικό στυλ τους. Το αντίθετο. Δηλαδή τα γεγονότα τεκμαίρονται από τα Πολεμικά Ημερολόγια των Μονάδων, μικρών και μεγάλων, τις επίσημες αναφορές και εκθέσεις, τις διασωθείσες Διαταγές Επιχειρήσεων και έτερον ουδέν.
 
Τα βιβλία στρατιωτικής ιστορίας του ΓΕΣ, δεν είναι ρομαντικά μυθιστορήματα για να περνά η ώρα, αλλά ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία απαιτούν προσεκτική και επίπονη μελέτη (όχι ανάγνωση) όπως άλλωστε αναφέρει και ο κ. Μαργαρίτης, ο οποίος βεβαίως διάβασε τις περίπου 9.000 σελίδες των τόμων της ΔΙΣ και αναθεώρησε τις απόψεις του.
 
Έχουμε λοιπόν εδώ ένα σοβαρό μελετητή της ιστορίας ο οποίος πρωτίστως σέβεται τον εαυτό του και δεν διστάζει να ξαναδεί την πρώτη έκδοση της ιστορίας του και να την διορθώσει, αν χρειαστεί. Και όπως μας λέει με γενναιότητα ο κ. Μαργαρίτης χρειάστηκε.
 
Αυτά από την μια μεριά. Έχουμε όμως και την άλλη. Όταν το ΓΕΣ σχεδίασε την έκδοση των «Αρχείων του Εμφυλίου Πολέμου», θέλησε να προσφέρει στους Έλληνες μια έκδοση, που θα περιέχει τα πάντα και κυρίως και τις δύο απόψεις. Απευθύνθηκε λοιπόν και στο ΚΚΕ και ζήτησε, τι πιό φυσικό, να συνεργαστούν, ώστε να περιληφθούν στην έκδοση και τα αρχεία του κόμματος αυτού.
 
Το ΚΚΕ απήντησε αρνητικά δικαιολογώντας την άποψή του με το έγγραφο που βλέπετε πάρα κάτω, αναφέροντας διάφορες υπεκφυγές (‘’Ξέρετε τα πήρε το ποτάμι’’, ‘’τα βάζουμε στον Ριζοσπάστη’’, ‘’θα τα βρείτε στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση’’ κ.λπ.).
 
Δύο σελίδες Α4 για να πουν «Δεν τα δίνουμε».
 
Αξιοσημείωτη είναι και η άποψη του ΚΚΕ για την ιστοριογραφια: «Οι όροι λειτουργίας του συστήματος είναι άλλωστε αυτοί που καθορίζουν και το χαρακτήρα της ιστορικής έρευνας. Γιατί η ιστοριογραφία δεν είναι μία απλή καταγραφή γεγονότων, αλλά κυρίως θα λέγαμε η ερμηνεία τους. Και η ερμηνεία των γεγονότων σχετίζεται άμεσα με τα συμφέροντα αντίθετων μεταξύ τους πολιτικών ομάδων, κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου στο όνομα της ιστορίας η Αλήθεια συσκοτίζεται ή ακόμα χειρότερα διαστρεβλώνεται και αμαυρώνεται για να εξυπηρετήσει ευρύτερους στόχους».
 
Το καταλάβατε; Απολαύστε την επιστολή. 
 

Τα συμπεράσματα φίλοι μου δικά σας.
 
 
(πατήστε τις εικόνες για μεγέθυνση)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.