15 Φεβρουαρίου 2023

ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΞΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Σε δέκα ημέρες μπαίνουμε στο δεύτερο έτος του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτός ο εμφύλιος πόλεμος δεν έπρεπε να γίνει. Η διπλωματία θα μπορούσε κάλλιστα να τον σταματήσει. Όμως, τότε μια απάθεια και μια αντίληψη «τζογαδόρου» επεκράτησε στη Δύση. Κανείς πράγματι δεν περίμενε ότι ο Πούτιν θα προέβαινε σε ένα πόλεμο επί του πεδίου με τόσο φοβερές ανθρώπινες και οικονομικές συνέπειες, ενώ δεν είχε εξαντλήσει όλα τα μέσα (διπλωματικά, ψυχολογικά, οικονομικά κ.α). Τώρα όμως ό,τι και να πούμε βιώνουμε την παρούσα τραγική πραγματικότητα, τον πόλεμο και την «ανθρωποσφαγή».
 
Αρχικά, ο πόλεμος φάνηκε αστραπιαίος υπέρ της Ρωσίας. Πολύ σύντομα όμως η Ρωσική επίθεση σε πολλά μέτωπα εξελίχθηκε σε φιάσκο και μόνο μερικά εδαφικά κέρδη είχε στις ρωσόφωνες περιοχές (Λουχάνσκ, Ντονέτς, Χερσώνα). Αργότερα, όταν ανασυντάχθηκε ο Ουκρανικός Στρατός και ανεφοδιάστηκε με σύγχρονα δυτικά όπλα προέβη σε αντεπίθεση και κέρδισε ορισμένα εδάφη στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα. Εκτοτε το μέτωπο με μικρές διακυμάνσεις σταθεροποιήθηκε και έγινε σχεδόν στατικό. Οι Ρώσοι για να εξασφαλίσουν τις περιοχές που κέρδισαν τις οργανώνουν με οχυρωματικά έργα (ορύγματα, αντιαρματικές τάφρους, οδόντες δράκοντος κ.α ) και μόνον με μικρές δυνάμεις πεζικού- κυρίως με τη μισθοφορική «Wagner» ενεργούν επιθέσεις μικρής κλίμακος σε στρατηγικά σημεία (Μπαχμούτ κ.α ) προς ολοκλήρωση των αντικειμενικών τους σκοπών (ΑΝΣΚ)  
 
Ο Ουκρανικός Στρατός παρά τον πείσμονα αγώνα και τον σύγχρονο εξοπλισμό του δεν διαθέτει επαρκείς εφεδρείες για να τροφοδοτήσει επιθέσεις προς ανακατάληψη των απωλεσθέντων εδαφών, πολλώ δε μάλλον της Κριμαίας, η οποία είχε προσαρτηθεί το 2014  
 
Με τον στατικό πόλεμο χαρακωμάτων οι προοπτικές για μια Ουκρανική νίκη είναι πενιχρές, ενώ αυξάνουν οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και η καταστροφή οπλικών συστημάτων εκατέρωθεν. Οι Ρώσοι διαθέτουν μεν επαρκείς εφεδρείες, αλλά και αυτοί υφίστανται βαρύτατες απώλειες σε προσωπικό, σε οπλικά συστήματα και πυρομαχικά που δύσκολα αναπληρώνονται.  
 
Κερδισμένοι του πολέμου:  
 
1/ Κίνα διότι προμηθεύεται φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία και γίνονται πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της.
 
2/ ΗΠΑ διότι ενδυνάμωσε το ΝΑΤΟ. Επί πλέον διαθέτουν υγροποιημένο αέριο στην Ευρώπη σε υψηλές τιμές έναντι του Ρωσικού και διότι εξασθένησε τη Ρωσία και τις έκοψε τον ενεργειακό λώρο με την Γερμανία  
 
Χαμένοι του πολέμου:  
 
1/ Ουκρανία διότι υπέστη και υφίσταται φοβερότατη καταστροφή (απώλειες σε προσωπικό και εδάφη, καταστροφή υποδομών κ.α ) το κέρδος της το μελλοντικό διότι θα ενταχθεί στην Ε.Ε και θα λάβει βοήθεια για επανόρθωση των ζημιών της. Επίσης η είσοδος της στους εξοπλιστικούς μηχανισμού του ΝΑΤΟ  
 
2/ Ε.Ε διότι εξ αιτίας του πολέμου βιώνει την μέγιστη κρίση (έλλειψη ενέργειας-αύξηση τιμών, εισροή μεταναστών κλπ), και επί πλέον θα φορτωθεί τα βάρη από την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της μετά τον πόλεμο.  
 
Αλλά και η Ρωσία «αγκομαχάει» για να συντηρήσει τον πολυαίμακτο και πολυέξοδο πόλεμο και να αντιμετωπίσει τις βαρύτατες δυτικές κυρώσεις . Αν συνεχιστεί ουδείς μπορεί να αποκλείσει μετά βεβαιότητος ότι η Ρωσία δεν θα προβεί σε ρίψη μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων για να τον σταματήσει με ότι συνέπειες μπορεί τούτο να έχει.
 
Όλοι οι εχέφρονες άνθρωποι (στρατηγοί, διπλωμάτες, γεωπολιτικοί αναλυτές κλπ) συνηγορούν ότι αυτός ο πόλεμος δεν έχει νικητή πέραν των Ρώσων που κατέχουν το Λουχάνσκ –Ντονέτς, και Κριμαία, περιοχές με ρωσόφωνο πληθυσμό και αρκετούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους.  
 
Ο πόλεμος αυτός λένε ότι γίνεται για τον έλεγχο από τις ΗΠΑ του νέου περάσματος μέσω του Αρκτικού εν όψει της τήξεως των πάγων, και από την άποψη αυτή είναι συμφέρον των ΗΠΑ η εξασθένηση της Ρωσίας (όχι όμως η εξουθένωση της ) σκοποί που εν μέρει επετεύχθησαν. 
 
Εν κατακλείδι, ο πόλεμος αυτός που κατέληξε σε «ανθρωποσφαγείο» πρέπει να τελειώσει το συντομότερο. Διότι εκτός από τις ευρύτερες οικονομικές του επιπτώσεις (σε ελλείψεις ενέργειας, τροφίμων, πρώτων υλών) σε διεθνές επίπεδο, σκοτώνονται νέοι Ουκρανοί και Ρώσοι.
 
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ!! (14/2/23)
 
Αμφικτύων  
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/  



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.