23 Μαΐου 2022

Μυστηριώδες πρόβλημα αντιμετωπίζει το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA που εκτοξεύτηκε από το 1977!!!

Το σκάφος Voyager 1 εξακολουθεί να εξερευνά το διάστημα 45 χρόνια μετά την εκτόξευσή του, αλλά αντιμετώπισε ένα πρόβλημα που προκαλεί μυστήριο στην ομάδα του σκάφους στη Γη.
 
Το Voyager 1 συνεχίζει να λειτουργεί καλά, παρά την προχωρημένη ηλικία του και την απόσταση 14,5 δισεκατομμυρίων μιλίων (23,3 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων) από τη Γη. Και μπορεί να λαμβάνει και να εκτελεί εντολές που αποστέλλονται από τη NASA, καθώς και να συλλέγει και να στέλνει πίσω επιστημονικά δεδομένα.
 
Ωστόσο, οι ενδείξεις από το σύστημα άρθρωσης και ελέγχου της στάσης, που ελέγχουν τον προσανατολισμό του διαστημικού σκάφους στο διάστημα, δεν ταιριάζουν με αυτό που κάνει στην πραγματικότητα το Voyager. Το σύστημα άρθρωσης και ελέγχου της στάσης, ή AACS, εξασφαλίζει ότι η κεραία του σκάφους παραμένει στραμμένη προς τη Γη, ώστε το Voyager να μπορεί να στέλνει δεδομένα στη NASA. 
 
Λόγω της διαστρικής θέσης του Voyager, το φως χρειάζεται 20 ώρες και 33 λεπτά για να ταξιδέψει προς μία κατεύθυνση, οπότε η κλήση και η απάντηση ενός μηνύματος μεταξύ της NASA και του Voyager διαρκεί δύο ημέρες. 
 
Μέχρι στιγμής, η ομάδα του Voyager πιστεύει ότι το AACS εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά οι αναγνώσεις δεδομένων του οργάνου φαίνονται τυχαίες ή αδύνατες. Το πρόβλημα του συστήματος δεν έχει προκαλέσει κάτι που να θέτει το διαστημικό σκάφος σε "ασφαλή λειτουργία" μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χώρα μόνο βασικές λειτουργίες, ώστε οι μηχανικοί να μπορούν να διαγνώσουν ένα πρόβλημα που θα έθετε το διαστημικό σκάφος σε κίνδυνο. 
 
Την ίδια ώρα το σήμα του Voyager είναι τόσο ισχυρό όσο ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι η κεραία εξακολουθεί να είναι στραμμένη προς τη Γη. Η ομάδα προσπαθεί να προσδιορίσει αν αυτά τα λανθασμένα δεδομένα προέρχονται απευθείας από αυτό το όργανο ή αν το προκαλεί κάποιο άλλο σύστημα.
 
«Μέχρι να γίνει καλύτερα κατανοητή η φύση του προβλήματος, η ομάδα δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο καιρό το διαστημικό σκάφος μπορεί να συλλέγει και να μεταδίδει επιστημονικά δεδομένα», σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA. 
 
«Ένα τέτοιο μυστήριο είναι κάτι σαν το συνηθισμένο σε αυτό το στάδιο της αποστολής του Voyager», δήλωσε η Suzanne Dodd, project manager για το Voyager 1 και 2 στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. 
 
«Και τα δύο διαστημόπλοια είναι σχεδόν 45 ετών, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τις προβλέψεις των σχεδιαστών της αποστολής. 
 
Βρισκόμαστε επίσης στο διαστρικό διάστημα - ένα περιβάλλον υψηλής ακτινοβολίας στο οποίο κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει πετάξει στο παρελθόν. Έτσι, υπάρχουν κάποιες μεγάλες προκλήσεις για την ομάδα μηχανικών. Πιστεύω όμως ότι αν υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα με το AACS, η ομάδα μας θα τον βρει». 
 
Εάν η ομάδα δεν προσδιορίσει την πηγή του προβλήματος, μπορεί απλώς να προσαρμοστεί σε αυτό, δήλωσε ο Dodd. Ή αν μπορέσουν να τη βρουν, το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί κάνοντας μια αλλαγή στο λογισμικό ή βασιζόμενοι σε ένα πλεονάζον σύστημα υλικού. 
 
Το Voyager έχει ήδη βασιστεί σε εφεδρικά συστήματα για να διαρκέσει τόσο πολύ. Το 2017, το σκάφος πυροδότησε προωθητήρες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις αρχικές πλανητικές του συναντήσεις κατά τη δεκαετία του 1970 - και εξακολουθούσαν να λειτουργούν αφού παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για 37 χρόνια. 
 
Οι γερασμένοι ανιχνευτές παράγουν πολύ λίγη ενέργεια ανά έτος, οπότε τα υποσυστήματα και οι θερμαντήρες έχουν απενεργοποιηθεί με την πάροδο των ετών, ώστε τα κρίσιμα συστήματα και τα επιστημονικά όργανα να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. 
 
Το Voyager 2, ένα δίδυμο διαστημόπλοιο, συνεχίζει να λειτουργεί καλά στο διαστρικό διάστημα σε απόσταση 12,1 δισεκατομμυρίων μιλίων (19,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων) από τη Γη. Συγκριτικά, ο Ποσειδώνας, ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης από τη Γη, απέχει, το πολύ, μόνο 2,9 δισεκατομμύρια μίλια. Και οι δύο ανιχνευτές εκτοξεύθηκαν το 1977 και έχουν υπερβεί κατά πολύ τον αρχικό τους σκοπό να πετάξουν δίπλα από πλανήτες. 
 
Τώρα, έχουν γίνει τα δύο μοναδικά διαστημόπλοια που συλλέγουν δεδομένα από το διαστρικό διάστημα και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ηλιόσφαιρα, ή αλλιώς τη φυσαλίδα που δημιουργείται από τον ήλιο και εκτείνεται πέρα από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.