20 Μαΐου 2022

Αναζητώντας το Σχολείο της Δασκάλας του Μακεδονικού Αγώνα! Αποστολή στον Βάλτο των Γιαννιτσών

Συγκινητικές στιγμές έζησε την Κυριακή (18-10-2015) το χωριό Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης, ανήμερα της επετείου του Μακεδονικού Αγώνα, με την ιδέα της επαναδημιουργίας του περίφημου Σχολείου της κυρίας Ηλέκτρας, της θρυλικής Δασκάλας του Βάλτου των Μακεδονομάχων, που έδρασε σε αυτό ακριβώς το χωριό – λεγόταν “Ζορμπάς” στα χρόνια της Τουρκοκρατίας – το οποίο βρισκόταν δίπλα στη Λίμνη των Γιαννιτσών και αναφέρεται με πολλές λεπτομέρειες από την Πηνελόπη Δέλτα! 
 
Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
 
Την ιδέα κατέθεσε δημόσια ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα και ιδρυτής του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ Κωνσταντίνος Κάλφας, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας και ζωντανεύοντας ξεχασμένες ολότελα σκηνές και λεπτομέρειες, πρόσωπα και πρωταγωνιστές των Μυστικών των Βάλτου, όπως η ηρωική μορφή της μυημένης στον Μακεδονικό Αγώνα Δασκάλας του χωριού κυρίας Ηλέκτρας, που έκανε το Σχολείο της κέντρο ανεφοδιασμού, οπλισμού και διαβιβάσεων των Μακεδονομάχων, κρησφύγετο των κυνηγημένων και φάρο εθνικής παιδείας και κουράγιου για τον υπόδουλο σε Τούρκους και τρομοκρατούμενο συνάμα από Κομιτατζήδες, Ελληνισμό της Μακεδονίας!  
 
Η μεγάλη προσφορά και το έργο της στέκονται όμως τρομερό εμπόδιο για τους Βουλγάρους, που στο τέλος ορμούν αδίστακτα μέσα στη νύχτα να τη σκοτώσουν εκεί μέσα στο ίδιο το Σχολείο της! 
 
Μα η κυρία Ηλέκτρα Δράκου, ως είκοσι χρονώ κοπέλα, αρπάζει το πιστόλι της και πολεμά σαν λιοντάρι ολομόναχη επί ώρα του Κομιτατζήδες, ώσπου εκείνοι την τραυματίζουν στον αριστερό ώμο και έπειτα στο αυτί, βάζουν φωτιά στον διπλανό αχυρώνα και σπάζουν με τσεκούρια τα παράθυρα του Σχολείου, έτοιμοι να την πιάσουν στα νύχια τους και να την λιανίσουν!  
 
Αλλά η Δασκάλα του Μακεδονικού Αγώνα, έχει φαίνεται κουράγιο Μεγαλέξανδρου και την τελευταία στιγμή καταφέρνει να χωθεί στην μυστική καταπακτή του Σχολείου, κρυψώνα παλικαριών και όπλων, μα κινδυνεύει να πεθάνει από αιμορραγία και ασφυξία, αφού το Σχολείο λαμπαδιάζει και καίγεται πια ολόκληρο, κορυφώνοντας την αγωνία, ενώ ακολουθεί η δραματική αναζήτησή της από το Σώμα του Καπετάν Νικηφόρου, που καταφθάνει με ξύλινες πλάβες μέσα από τα καλάμια του Βάλτου και ξεπηδά με ορμή πυροβολώντας σαν καταιγίδα τους βάρβαρους Κομιτατζήδες!  
 
ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 109 ΧΡΟΝΙΑ 
 
Αυτό ακριβώς το Σχολειό-σύμβολο της ηρωικής Δασκάλας του Βάλτου κυρίας Ηλέκτρας, πρότεινε ο Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα να ζωντανέψει και να ξαναδημιουργήσει το χωριό, παρουσία του Αντιπερειφερειάρχη κ. Αηδονόπουλου, του πρώην Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, Αντιδημάρχων της Ν. Χαλκηδόνας, Συλλόγων, Σχολείων, Μαθητών, του ευαίσθητου Προέδρου της Κοινότητας Μικρού Μοναστηριού Μετλάρη Αθανάσιου και πλήθους κατοίκων του χωριού.  
 
Η επαναδημιουργία του Σχολείου της κυρίας Ηλέκτρας, πρέπει να γίνει σκοπός και απόφαση όλων, τόνισε ο Κωνσταντίνος Κάλφας, προτείνοντας να χτιστεί στην ίδια εκείνη θέση με πλιθιά (τούβλα από λάσπη και άχυρο) όπως τα παλιά κτίρια της εποχής και σε κάθε επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα να γίνεται αναπαράσταση της Μάχης και της Επιχείρησης διάσωσης της Δασκάλας, με τους Μακεδονομάχους του καπετάν Νικηφόρου να ξεπηδούν μέσα από πλάβες, νερά και καλάμια, στο ίδιο εκείνο ακριβώς μέρος όπου συνέβησαν τα γεγονότα το 1906, πριν 109 ολόκληρα χρόνια!  
 
ΣΧΟΛΕΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ  
 
Παράλληλα να καταβληθεί προσπάθεια για την ανακάλυψη της μυστικής κρύπτης που κρυβόταν η Δασκάλα, ενώ το Σχολείο θα λειτουργεί ταυτόχρονα όλο το χρόνο σαν Μουσείο των Μυστικών του Βάλτου, με όλα τα λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της εποχής, προσφέροντας ένα αυθεντικό φυσικό και ιστορικό περιβάλλον του 1906! Παρέχοντας έτσι πληροφορίες και γνώση σε μικρούς και μεγάλους και σε πολλά άλλα σχολεία που θα σπεύδουν να το επισκεφθούν, ανοίγοντας νέους ορίζοντες πατριδογνωσίας και ζώσας ιστορίας στα παιδιά!  
 
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ  
 
Η πρόταση έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτή από πολλούς και ήδη άρχισαν άμεσα οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις στο χωριό για το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό το νέο μακεδονικό όνειρο! 
 
Η παλαιά Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μάρτυρας όλων των γεγονότων του Βάλτου  
Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατόπιν, όταν ο Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα μετέβη μαζί με τον Πρόεδρο του χωριού Αθανάσιο Μετλάρη, τους Αντιδημάρχους, Προέδρους τοπικών Συλλόγων και ντόπιους κατοίκους, προς αναζήτηση της περιοχής του αυθεντικού Σχολείου, δίπλα στο Βάλτο και την παμπάλαια Εκκλησία της Παναγιάς του 1835, που έζησε, είδε και άκουσε όλα τα ιστορικά γεγονότα!
 
1835 – Η Παναγιά του Βάλτου, που κατά τους κατοίκους βρισκόταν δίπλα στο σχολείο της κυρίας Ηλέκτρας  
 
Εκεί ζωντάνεψαν θύμησες και μαρτυρίες, για το πού βρισκόταν ο αυλόγυρος του Σχολείου της κυρίας Ηλέκτρας, για το πού ήταν τα θεμέλια και πού βρισκόταν η μυστική, χαμένη καταπακτή, που ίσως να επικοινωνούσε με την Εκκλησία! 
 
Εδώ πρέπει να ήταν το Σχολείο και η καταπακτή λένε οι κάτοικοι 
 
Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Μετλάρης, πλάι στον Αντιδήμαρχο, μαζί με τους κατοίκους του Μικρού Μοναστηρίου, δείχνουν το σημείο που βρισκόταν ο τοίχος του Σχολείου της κυρίας Ηλέκτρας ή του αυλόγυρού του. “Μικροί παίζαμε εδώ και υπήρχε ένα τοιχάκι μέχρι πέρα” θυμάται ο Πρόεδρος 
 
Αυτές οι πελεκημένες πέτρες πρέπει να είναι από το Σχολείο της κυρίας Ηλέκτρας – Το πρώτο ίσως εύρημα μετά από 109 χρόνια λήθης  
 
Έκπληξη ήταν τα καλάμια που παραμένουν εκεί ολοζώντανοι μάρτυρες της ύπαρξης του Βάλτου και κάποιες παλιές λαξευμένες πέτρες, που πιθανά ανήκουν στο παλιό εκείνο ιστορικό Σχολείο του Μακεδονικού Αγώνα! Και το οποίο πρέπει να ζωντανέψει, με τη βοήθεια όλων! 
 
Από ψηλά η θέση του περίφημου Σχολείου της κυρίας Ηλέκτρας του Μακεδονικού Αγώνα δίπλα σε ψηλά καλάμια – Αριστερά ξεκινά ο Βάλτος των Γιαννιτσών που έκρυβε τους Μακεδονομάχους του Καπετάν Νικηφόρου και Άγρα  
 
Τα υπέροχα Μυστικά του Βάλτου πρέπει επιτέλους να φανερωθούν και να γίνουν αγαπημένο κτήμα και καταφύγιο, πολύτιμος φίλος και σύντροφος και των νέων παιδιών και γενεών, ώστε να συνεχίσουν το έργο της Ηλέκτρας, του Αποστόλη, του Άγρα και Νικηφόρου, της ιστορίας και της αδιάλειπτης πορείας μας σαν λαού και έθνους! Ως Μακεδόνων, ως Ελλήνων, ως Ορθοδόξων Χριστιανών, που μετά τη σταύρωση καρτερούν με λαχτάρα και πάλι την ποθητή Λαμπρή τους.  
 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 
 
3.500.000 αληθινοί Μακεδόνες του Κόσμου 
Ασυμβίβαστα για το Όνομα και την Ελληνικότητα της Ιστορίας μας
https://www.facebook.com/worldmacedonia
https://twitter.com/WORLDMACEDONIA

ΠΗΓΗ 
το είδαμε ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.