1 Φεβρουαρίου 2022

Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι εξαφανίζουν ό,τι ελληνικό…

Γράφει η Ολγα Μαύρου
 
Η Τουρκία έχει σημαντική αρχαιολογική κίνηση. Όμως το προς τα πού κινείται, εξαρτάται από το υπουργείο Πολιτισμού της. Ό,τι είναι παλαιολιθικό, νεολιθικό, οθωμανικό ή τουρανικό, αυτό για να κοντράρει την Κίνα και την Ρωσία, προβάλλεται εντυπωσιακά. Ό,τι είναι ελληνικό αναφέρεται απλά σαν “αρχαίο” και συχνά… σαν ρωμαϊκό. Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι “θάβουν” ακόμα και πλίνθους με ελληνικές επιγραφές κάτω από τίτλους π.χ. “Η αρχαία κουζίνα”, επειδή βρέθηκαν μαζί με κουτάλια και πήλινα πιάτα. Και το “ελληνική κουζίνα” δεν αναφέρεται πουθενά.
 
Κάναμε μια αναζήτηση στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ενός ολόκληρου μήνα, αναζητώντας αποκλειστικά αρχαιολογικές ειδήσεις από την Τουρκία και θα μαζέψουμε κουράγιο να ανατρέξουμε και σε άλλους μήνες, όμως αυτή η πρώτη δειγματοληπτική έρευνα, αρκούσε για να τεκμηριώσει εκείνο που εξαρχής φανταζόμασταν: Ότι το αρχαιοελληνικό ή το βυζαντινό παρελθόν μας είναι πια σε “ξένα χέρια” και, ως εκ τούτου, εξαφανίζεται με τρόπο.
 
Στην Ιεράπολη, αρχαία πόλη της Φρυγίας που πήρε νέα ζωή από τον Αντίοχο κατά τα ελληνιστικά χρόνια, αναφέρουν ότι βρήκαν «δύο οικίες από τα πρώτα χρόνια της δόμησης της πόλης», χωρίς να αναφέρουν ποια ήταν αυτά “τα πρώτα χρόνια”, παρότι η Ελλάδα είχε στενές σχέσεις με τους Φρύγες και παλιότερα. Τουλάχιστον η Ιταλίδα αρχαιολόγος που ασχολήθηκε με το θέμα, αναφέρθηκε στο ελληνιστικό παρελθόν της πόλης, χωρίς να φοβάται τους όρους.
 
Εν γένει όπου τα πράγματα θυμίζουν Ελλάδα, τα τουρκικά Μέσα αναφέρονται σε “αρχαία πόλη” και “αρχαία ευρήματα”, χωρίς λεπτομέρειες που ενοχλούν την προπαγάνδα της χώρας. Για παράδειγμα στις ανασκαφές «στην αρχαία πόλη της Σμύρνης» βρέθηκαν πίσω από το αρχαίο θέατρο τουαλέτες για τους θεατές και οι Τούρκοι δημοσιογράφοι γράφουν ότι «οι αρχαιολόγοι θεωρούν το εύρημά τους πολύ εντυπωσιακό, όμως πρέπει να πούμε ότι αυτές οι ανασκαφές έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής πάρα πολλά και έχουν δοθεί πάνω από 12 εκατ. λίρες (800.000 ευρώ) μόνο από το δήμο της Σμύρνης». Μόνο δηλαδή που δεν τους μάλωσαν τους αρχαιολόγους, που ξοδεύτηκε τόσο χρήμα για να βρεθεί μια τουαλέτα!
 
Τίποτα ελληνικό!  
 
Άλλο εύρημα από το “βαθύ παρελθόν” που προβλήθηκε με λογοκρισία ήταν κάποια σκεύη κουζίνας στην Πέρινθο (Ηράκλεια), στην ανατολική Θράκη, αποικία που ίδρυσαν οι Σαμιώτες το 600 π.Χ. Γράφουν, λοιπόν, στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet «άλλο ένα εύρημα που δείχνει ότι η περιοχή υπήρξε λίκνο πολλών πολιτισμών». Όμως, ενώ στο ρεπορτάζ έχουν φωτογραφία από σκεύη και από ελληνική επιγραφή (πιθανόν χωρίς να ξέρουν ότι προβάλλουν ελληνική γραφή στην εφημερίδα), έχουν τίτλο «Μια ματιά στην αρχαία κουζίνα» γενικώς και αορίστως. 
 
Η δε αρχαιολόγος που συνεντευξιάζεται δεν αναφέρει πουθενά την λέξη “Έλληνες” ή “ελληνικό”. Αναλώνεται στα οστά ζώων σε χώρο που εικάζει ότι ήταν κουζίνα και που δείχνουν τι έτρωγαν τότε… κάποιοι! Ο αρμόδιος από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού σχολιάζει ότι «αυτές οι ανασκαφές είναι πολύ σημαντικές για να προσδιορίσουμε το παρελθόν των Θρακών, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών». Και όλα αυτά κάτω από τη φωτογραφία με την ελληνική επιγραφή.
 
Μέσα σε ένα ολόκληρο μήνα βρήκαμε μόνο μια αναφορά στη λέξη “Έλληνες”, που ίσως ξέφυγε από τον αρχαιολόγο, αλλά και πάλι αναφέρονταν μαζί με Ρωμαίους και λοιπούς. Τις περισσότερες ημέρες προβάλλουν παλαιολιθικά ευρήματα, επειδή είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” και επειδή προφανώς σε αυτά εστιάζονται οι αρχαιολόγοι τους. Ευτυχώς υπάρχουν και μερικές ξένες αρχαιολογικές αποστολές στη Μικρά Ασία και στην ανατολική Θράκη, πλην όμως εστιάζονται π.χ. οι Ιταλοί στα ρωμαϊκά ευρήματα και οι Γερμανοί δεν φαίνεται να πολυασχολούνται πλέον.  
 
Ξένες αποστολές βρήκαν 230 αντικείμενα από την εποχή του χαλκού σε ναυάγιο, αλλά αυτά δεν αναφέρονται πουθενά, ούτε καν εν περιλήψει. Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται σε ναυάγια της οθωμανικής περιόδου που σκοπεύουν στο μέλλον να ερευνήσουν. Εν τω μεταξύ, ανασκαφείς στα Άδανα προσπαθούν να εντοπίσουν το σπίτι μιας βασίλισσας των Χιττιτών, αλλά και να κάνουν ευπαρουσίαστο ένα νεκροταφείο των Σελτζούκων. 
 
Τις άλλες ημέρες του μήνα που εξετάσαμε προέβαλαν «την εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη για τους εργαζομένους προσπάθεια ανακαίνισης της μονής Σουμελά» σε ό,τι έμμεσα μας αφορά, αλλά και την έκθεση με τον παγκόσμιο χάρτη του ναυάρχου Piri Reis από την ακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, βαρύγδουπα ότι βρήκαν μέχρι και αποθήκη σε έναν νεολιθικό οικισμό και είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς βρήκαν μέσα σε ένα μόλις μήνα τόσα πολλά παλαιολιθικά και νεολιθικά ευρήματα, χωρίς να σκοντάψουν σε τίποτα ελληνικό ή έστω ελληνιστικό!  
 
Τα βυζαντινά τα αντιπαρέρχονται επίσης με τρόπο και εν τάχει, ενώ σε κάτι ρούχα που βρήκαν στη νότια Ανατολία από την νεολιθική εποχή, μέχρι που ανέλυσαν και τις ίνες. Κατέληξαν στο συγκλονιστικό συμπέρασμα ότι ήταν από βελανιδιά! Ένα θλιβερό βυζαντινό εύρημα στο παλάτι του Βουκολέοντα ήταν επτά σκελετοί από σφαγιασθέντες κατά την Δ’ Σταυροφορία και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αλλά κι αυτό πέρασε στα ψιλά. 
 
Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι παραχαράσσουν  
 
Χωρίς δεύτερη σκέψη, γράφουν σε άλλο ρεπορτάζ ότι βρήκαν θαυμάσια μωσαϊκά που ήταν στο αρχοντικό ενός Ρωμαίου το… 700 π.Χ. στη Σμύρνη! Δεν μπορούμε να φαντασθούμε από πού ήταν αυτός ο άρχοντας, μια που ακόμα δεν είχε ιδρυθεί η Ρώμη. Προβάλλουν ως ρωμαϊκή ακόμα και την αρχαία Ιασσό (κοντά στη Μίλητο), καθώς αναφέρονται σε «εξαιρετικά ρωμαϊκά ευρήματα», ενώ η πόλη ήταν ελληνική και είχε ιδρυθεί από Αργείους το 750 π.Χ.  
 
Για τη Μαγνησία αναφέρουν μόνον ότι συνεχίζονται εν γένει οι ανασκαφές και ότι η περιοχή είναι γνωστή κυρίως για το ναό της Αρτέμιδας, αλλά δεν μπαίνουν σε λεπτομέρειες. Στο Αϊδίνιο έχουν αποκαλυφθεί επίσης τα δύο τρίτα του Ναού του Δία, αλλά ούτε και εκεί υπεισέρχονται σε ενοχλητικές λεπτομέρειες, ενώ τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο Βερολίνου της Περγάμου. Αναφέρονται «στην εξαιρετική αρχιτεκτονική του τεχνίτη της αρχαιότητας Ερμογένη”, που μπορεί να ήταν και αρχαίος Ιάπωνας ή Ινδός! 
 
Για να μην… ξεχνάμε και την Κίνα, αλλά και το περίφημο “τουρκόφωνο Τουράν” (το υπογάστριο της Ρωσίας) κάθε τόσο ξεπετάγεται και μια έρευνα επ’ αυτού. Μια από αυτές αναφέρει ότι «η γλωσσική “οικογένεια” των ιαπωνικών, κορεατικών, τουρκικών και μογγολικών γεννήθηκε πριν από 9.000 χρόνια και την μιλούσαν οι αγρότες που ζούσαν στην βόρεια Κίνα σύμφωνα με γενετικά, αρχαιολογικά και γλωσσολογικά ευρήματα». Όμως, εκεί έρχονται σε σύγκρουση με τους Κινέζους, που πρόσφατα αναβίωσαν κι αυτοί την αρχαιολογία στην υπηρεσία της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και άρχισαν σωρηδόν έρευνες για να τεκμηριώσουν τον “Κινέζικο Δρόμο του Μεταξιού”.  
 
Στις δε 30 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη έκαναν αφιέρωμα στο Βυζάντιο με… κόμικς και ροκ συγκροτήματα, με το άλλοθι ότι ήταν ένα αφιέρωμα για το «πώς βλέπει το Βυζάντιο ο κόσμος» και προβλήθηκε σαν πρωτοποριακό εικαστικό γεγονός.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.