16 Αυγούστου 2021

ΜΑΧΗ ΕΛΔΥΚ. ΣΚΗΝΕΣ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗΣ - 16/8/1974 (βίντεο)

 
Εἰς Μνήμην. 
Σὰν σήμερα στὰ 1974 οἱ ΕΛΔΥΚάριοι δίνουν τὴν μάχη τῶν μαχῶν στὸ στρατόπεδό τους, ἐναντίον ὑπερπολλαπλάσιων τουρκικῶν δυνάμεων. Ὁ διοικητής τους, Ἀντισυνταγματάρχης Π. Σταυρουλόπουλος, ὅταν διαπίστωσε τὴν ἐγκατάλειψή τους καὶ τὴν μὴ ἀποστολή τελικὰ τῆς βοήθειας ποὺ τοῦ εἶχαν ὑποσχεθεῖ, διέταξε τὴν ἀπαγκίστρωση τῶν στρατιωτῶν του. 
 
Οἱ πράξεις ἡρωισμοῦ καὶ αὐτοθυσίας ποὺ διαδραματίστηκαν τὸ τριήμερο μεταξύ 14 καὶ 16 Αὐγούστου ἀπὸ στρατιῶτες καὶ ἀξιωματικούς τῆς ΕΛ.ΔΥ.Κ. εἶναι ἰσάξιες τῶν ἔνδοξων προγονικῶν. Ἀπό τὴν ἔναρξη τῶν μαχῶν ἔως καὶ τὴν ὥρα τῆς ἀπαγκιστρώσεως, ἀπὸ τοὺς 318 ἥρωες ἔχασαν τὴν ζωή τους ἤ θεωρήθηκαν ἀγνοούμενοι 84. Οἱ περισσότεροι χάθηκαν ἤ σκοτώθηκαν στὶς 16 Αὐγούστου, λόγῳ τῶν ἰδιαιτέρως δυσμενῶν συνθηκῶν. 
 
Οἱ ἀπώλειες τῶν τούρκων ἀνέρχονται σὲ χιλιάδες. Αὐτὴ ἡ Μάχη διδάσκεται στὴν Βρετανική Στρατιωτική Ἀκαδημία ὡς ἡ πλέον ἄνιση τῆς Νεώτερης Ἱστορίας. 
 
Δείτε ένα αφιέρωμα Μνήμης στα χαμένα παλικάρια μας ΕΔΩ



Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Ώ παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε πατρίδ’ ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών.
Αισχύλος, 525-456 π.Χ., Αρχαίος τραγικός ποιητής (Πέρσαι)

Όμηρος Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν.
Όμηρος, περ. 800-750 π.Χ., Ποιητής (Ιλιάδα Ζ’ 208)

(ο Ιππόλαχος από τη Λυκία στο γιο του Γλαύκο)

Ώλετο μεν μοι νόστος, ατάρ κλέος άφθιτον έστα.
– Δεν υπάρχει για εμένα επιστροφή, μα αιώνια θα είναι η δόξα.
Όμηρος, περ. 800-750 π.Χ., Ποιητής (Ιλιάδα Ι’ 13)

Ή ταν ή επί τας.
– [να επιστρέψεις] ή με αυτήν [νικητής] ή επάνω της [νεκρός]
Οι Σπαρτιάτισσες παραδίνοντας την ασπίδα στους πολεμιστές γιους τους.

ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΤΙΕΙ ΦΟΡΟ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΣΜΙΞΕ ΜΕ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ....ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ... ΑΛΛΑ ΞΕΠΛΥΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΟ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ... ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟ ΘΑΝΑΤΟ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ... ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ.... ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΥΡΙΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΑΛΛΆ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΚΑΛΧΑΣ .... ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ... ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ.... ΕΑΛΩ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΑ ΕΠΕΣΑΝ ΜΧΑΟΜΕΝΟΙ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΑΣΤΕ .....ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΑ ΧΕΙΛΙΑ.....
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΑ ΕΠΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΔΤΗ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ....ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ..Π Ρ Ο Δ Ο Θ Η Κ Α Μ Ε.!!!!!!
KAI TA ΛΟΓΙΑ TOY ΗΡΩΙΚΟΥ, ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΔΤΗ ΜΟΥ KATΣΙΜΠΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ(ΗΡΩΙΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΓΕΕΦ), Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ( ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ ΛΕΣΒΟΣ), ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΜΕ ... "ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ... ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΑΣ ΞΕΠΛΥΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ... Ή ΤΑΝ, Ή ΕΠΙ ΤΑΣ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ "....ΚΑΙ ΧΥΘΗΚΑΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΚΑΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ... ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΩΝ, ΟΤΑΝ ΜΥΡΙΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ, ΑΦΟΥ .. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ ( ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ) ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ( ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ). ΑΙΔΩΣ!

Ω ΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΥΜΝΗ ΑΝΑΚΡΟΥΣΕΣΘΑΙ;
ΑΑ

ΙΔΕΤΕ.

«Εμείς κύριοι δεν ηττηθήκαμε, προδοθήκαμε!», Στρατηγός ...https://www.olympia.gr › istoria › e...
18 Aug 2020 — Στρατηγός Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος - ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ, ΚΥΠΡΟΣ. ... Επικεφαλής της Άμυνας στην Επική Μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ 14 ως 16 ...

Έλυσε τη σιωπή του ο τελευταίος στρατοπεδάρχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ.https://www.protothema.gr › elduk
3 Mar 2016 — Το καλοκαίρι του 1974 ο κ.Σταυρουλόπουλος ήταν οργανικός επιτελικός στο Γ.Ε.Σ. και επιλέχθηκε να συνοδεύσει στην Κύπρο ως αξιωματικός συνοδός ...

Κύπρος 1974: H Στρατιωτική Ηγεσία ... - ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamilyhttps://koukfamily.blogspot.com › 2...
15 Jul 2021 — Όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, ΓΕΕΦ και ΑΕΔ δεν αντέδρασαν στα εχθρικά πυρά και δεν εφάρμοσαν το Σχέδιο Αμύνης Κύπρου (ΣΑΚ) (σελ.88, ...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.