14 Απριλίου 2019

Ασάνζ: “Καπιταλισμός της παρακολούθησης” ή ψηφιακός ολοκληρωτισμός

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Τον περασμένο Οκτώβριο είχα γράψει άρθρο για τον Ασάνζ, το οποίο δυστυχώς έγινε σήμερα πιο επίκαιρο από τότε. Η ελευθερία και η ζωή του Ασάνζ είναι ασφαλώς σε μεγάλο κίνδυνο. Μόνο μια πολύ μεγάλη, παγκόσμια κινητοποίηση θα μπορέσει να τον σώσει. Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις του ανερχόμενου ολοκληρωτισμού θα επιχειρήσουν, πλήττοντας τον, να τρομοκρατήσουν οποιονδήποτε θελήσει στο μέλλον να αμφισβητήσει το μονοπώλιο της εξαπάτησης που θέλουν να εγκαταστήσουν στο παγκόσμιο πεδίο της πληροφόρησης. Τα παραθέτω:
Οι άνθρωποι που γεννιούνται τώρα είναι η τελευταία γενιά ελεύθερων ανθρώπων στον πλανήτη. Μόνο τεχνικά πολύ ικανοί άνθρωποι θα μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους τον δρόμο τους στο μέλλον. Αυτή την απαισιόδοξη εκτίμηση κάνει ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, ένας από τους ανθρώπους που σφράγισαν, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τα ψηφιακά πράγματα της εποχής μας, με το Wikileaks.

Περιέχεται σε μια μεγάλη, εκ βαθέων συνέντευξη, στην οποία θέτει πολλά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ανθρωπότητας. Κατά την άποψη του ιδρυτή των Wikileaks αυτό που απειλεί τον Άνθρωπο είναι η ταχύτητα της διαδικασίας της πληροφορίας, που έχει πολλαπλασιαστεί εκθετικά την τελευταία επταετία, οδηγώντας κατ’ ανάγκην στην όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Αλγορίθμων, δηλαδή, που εν τέλει θα αποφασίζουν στη θέση των ανθρώπων.

Από αυτό που ορισμένοι ακαδημαϊκοί ήδη ονομάζουν «καπιταλισμό της παρακολούθησης» (Surveillance Capitalism) και όπου οργανισμοί, όπως η αμερικανική NSA, επιδίδονται ήδη σε μαζική παρακολούθηση του παγκόσμιου πληθυσμού, πάμε ήδη στην επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι το τέλος του Ανθρώπου πιστεύει ο Ασάνζ, ένα είδος σχεδόν ολοκληρωτισμού, διαφορετικού όμως στη μορφή από αυτόν που περιγράφουν οι διάφορες δυστοπίες. 

Η κρυπτογράφηση θεμέλιο της ελευθερίας 

Ο Ασάνζ συζητά, επίσης, στην ίδια συνέντευξη, για την αρχή της αιτιότητας στο ψηφιακό σύμπαν, για τις δυνατότητες μικρών σχετικά εφαρμογών να προκαλέσουν μεγάλα πληροφοριακά αποτελέσματα. Επίσης, για την πολιτιστική δυναμική του Διαδικτύου, εξηγώντας ότι τώρα, οι «μεγάλοι παίκτες» έχουν επικρατήσει στο Διαδίκτυο. Η κρυπτογράφηση είναι το θεμέλιο της ελευθερίας, υποστηρίζει ο ιδρυτής των Wikileaks, που έχει και ο ίδιος εκπαιδευτεί ως μηχανικός κρυπτογράφησης.

Ο Ασάνζ υπογραμμίζει ακόμα ότι οργανισμοί όπως το Facebook και το Amazon συγκεντρώνουν όλη τη γνώση της ανθρωπότητας και κάνει λόγο για μια ήδη συντελούμενη μείζονα πολιτιστική μεταβολή. Πιο φειδωλός παραμένει σε προτάσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε, αν και κάπου κάπως κάνει μια έμμεση αναφορά στο θέμα της αυτοδιαχείρισης του Διαδικτύου, από τους ίδιους τους χρήστες του.

Όπως και σε όλους, άλλωστε, τους άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, περιλαμβανομένης της οικονομίας, η «αυτοδιαχείριση» μοιάζει η μόνη διέξοδος για τη συνέχιση του ανθρώπινου πολιτισμού. «Αυτοδιαχείριση» σημαίνει την ανάδυση ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων, υποκειμένων της εξέλιξής τους και κυριαρχούντων επί των μέσων που παράγουν, οικονομικών, γνωστικών, τεχνολογικών, όχι κυριαρχούμενων από αυτά.

Υπάρχει μια ψηφιοποίηση των συγκρούσεων, λέει ο Ασάνζ, υπενθυμίζοντας ότι η απόσταση Νέα Υόρκη-Ναϊρόμπι είναι μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου στον ψηφιακό χώρο και πρακτικά τα σύνορα έχουν καταργηθεί. Θυμίζει, όμως, ότι τα σύνορα μπορεί να τα δει κανείς και ως έναν τρόπο να σταματάνε κάπου οι συγκρούσεις και φοβάται τον πολλαπλασιασμό και τη ψηφιοποίηση των τελευταίων. Στον ψηφιακό κόσμο, τα δεδομένα παίρνουν τη θέση του κεφαλαίου. 

Τα μέιλ της Κλίντον 

Οι αποκαλύψεις του Ασάνζ, ιδίως σχετικά με τα μέιλ που αντήλλασσε η Κλίντον και το γραφείο της, είχαν ένα διακριτό αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και μας επέτρεψαν να μάθουμε πολλά μυστικά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Είχαν προηγηθεί εξάλλου εντυπωσιακές αποκαλύψεις, μεταξύ άλλων για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.

Οι αποκαλύψεις των Wikileaks έκαναν τον Ασάνζ εξαιρετικά δημοφιλή στην παγκόσμια κοινή γνώμη, εξίσου όμως μισητό σε μεγάλο τμήμα του κατεστημένου, που είδε τα «άπλυτά» του να βγαίνουν στη φόρα. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο σημείο να τον αποκαλέσει «τρομοκράτη», ενώ άλλοι Αμερικανοί πολιτικοί ζήτησαν από τη χώρα τους να τον αντιμετωπίσει όπως την Αλ Κάιντα και τον Μπιν Λάντεν, να τον κυνηγήσει δηλαδή και να τον σκοτώσει!

Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την συνεισφορά τέτοιου είδους αποκαλύψεων στη δημοκρατία και στο τι πραγματικά «μαγειρεύεται» από τους πολιτικούς, πίσω από την πλάτη των ψηφοφόρων τους. Υπάρχει, ωστόσο, πάντα ένα σοβαρό ερώτημα γύρω από τέτοιους είδους αποκαλύψεις. Αφορά τη σημασία του πιθανώς εκλεκτικού χαρακτήρα τους και της πολιτικής χρήσης τους. Υποθέτει κανείς αίφνης ότι στα μέιλς του Ντόναλντ Τραμπ και των συνεργατών του θα μπορούσε κανείς ενδεχομένως να βρει εξίσου ενδιαφέροντα, ή και επιβαρυντικά πράγματα.

Εν πάσει περιπτώσει, οι αποκαλύψεις του Ασάνζ προκάλεσαν την οργή εναντίον του από μεγάλη μερίδα του δυτικού κατεστημένου. Ο Ισημερινός του Κορέα του χορήγησε πολιτικό άσυλο το 2012 και την υπηκοότητα της χώρας. Ο φόβος της σύλληψης και έκδοσής του στις ΗΠΑ, όμως, οδήγησε στον αναγκαστικό εγκλεισμό του στην πρεσβεία της χώρας αυτής στο Λονδίνο επί πολλά έτη, παρόλο που δεν του έχει απαγγελθεί ποτέ κατηγορία και το αρχικό σουηδικό ένταλμα σύλληψης εναντίον του έχει αποσυρθεί. 

Η παράδοση του Ασάνζ 

Κατ’ ουσίαν είναι (ήταν μέχρι χθες) φυλακισμένος χωρίς όχι καταδίκη, αλλά ούτε καν κατηγορία εναντίον του. Πρόσφατα μάλιστα ετέθη ουσιαστικά σε απομόνωση, καθώς του απαγορεύθηκε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον εξωτερικό κόσμο, περιλαμβανομένης της ιντερνετικής, πλην των δικηγόρων του. Η αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό και η φιλοαμερικανική στροφή της χώρας, προκάλεσε νέους πονοκεφάλους στον Ασάνζ, καθώς ο νέος Πρόεδρος της χώρας Λένιν Μορένο αποκάλυψε ότι σκέπτεται την άρση του πολιτικού ασύλου που του δόθηκε (έτσι και έγινε). 

Ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων, έχει δραστηριοποιηθεί ζητώντας την απελευθέρωσή του και καθιστώντας τον παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για ελευθερία της πληροφόρησης. Μεταξύ άλλων την υποστήριξή τους προς τον Ασάνζ έχουν εκδηλώσει ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, ο Ρώσος Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και γνωστές προσωπικότητες όπως ο Tariq Ali, ο John Perry Barlow, ο Daniel Ellsberg, η Mary Kostakidis, ο John Pilger, ο Ai Weiwei, ο Michael Moore, ο Noam Chomsky, ο Oliver Stone κ.α. 

Στον Ασάνζ έχει απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο για Ειρήνη με Δικαιοσύνη της Sydney Peace Foundation (το έχουν λάβει μόνο τρία άλλα πρόσωπα, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Δαλάι Λάμα και ο βουδιστής πνευματικός ηγέτης Νταϊσάκου Ικέντα), και το βραβείο Sam Adams. Έχει επίσης πάρει το βραβείο των αναγνωστών της γαλλικής Monde και του αμερικανικού Time ως πρόσωπο της χρονιάς. Επίτιμο μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Αυστραλίας, ο Ασσάνζ τιμήθηκε με το Martha Gellhorn Prize για δημοσιογράφους, το βραβείο Walkley για την πιο εξαιρετική συμβολή στη δημοσιογραφία και το βραβείο για τα Media της βρετανικής Διεθνούς Αμνηστίας. 

Αναμφισβήτητα, η μάχη για την ελευθερία, αν όχι για τη ζωή του Ασάνζ, δεδομένων των εναντίον του απειλών, είναι μία από τις πλέον εμβληματικές μάχες για την ελευθερία στην εποχή μας.  

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.