25 Απριλίου 2019

Η αφρικανική σκόνη δεν είναι «αθώα»: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχόλιο Πᾶνος: Ἀκολουθεῖ σχολιασμὸς δικὸς μου καὶ παραπομπὴ μετὰ τὸ ἄρθρο. 

Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στη σκόνη σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης είναι γνωστό για την «εξωτική», συχνά κιτρινωπή, θολούρα που δημιουργεί στο περιβάλλον. Παρά ταύτα, έχει πολλές, αρκετά σοβαρές, επιπτώσεις που μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγνοεί. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το φαινόμενο της ερημικής – αφρικανικής σκόνης, που αναμένεται να πλήττει τη χώρα μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή, είναι σύνηθες για την Ελλάδα και κορυφώνεται κατά τις μεταβατικές εποχές του έτους, δηλαδή το Φθινόπωρο και την Ανοιξη.

Στην Ελλάδα τα «ρεκόρ» του φαινομένου κατά τα τελευταία έτη καταγράφηκαν τα τελευταία δεκαήμερα του Μαρτίου του 2016 και του 2018. 

Τι είναι η σκόνη που «σηκώνεται» από την Αφρική 

Η ποσότητα σκόνης που σηκώνεται υπολογίζεται ετησίως στους 150 με 700 εκατομμύρια τόνους, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες συχνά περιέχει μύκητες και βακτήρια. 

Κατά τα άλλα, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η βασική του σύσταση είναι από πυρίτιο, σίδηρο και μαγγάνιο. 

Οι κυριότερες πηγές έλευσης της αφρικανικής σκόνης είναι το Τσαντ και περιοχές της Αλγερίας της Λιβύης και της Αιγύπτου. 

Οι επιπτώσεις στην υγεία και οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατά την εξέλιξη του φαινομένου καταγράφονται μεγάλες υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιστατικά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. 

Οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω της αφρικανικής σκόνης είναι οι εξής: 

Ενήλικες και παιδιά με αλλεργίες
Ενήλικες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα
Ανθρωποι που πάσχουν από άσθμα
Καρδιοπαθείς
Γυναίκες που εγκυμονούν
Ανθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών 


Ο οδηγός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την αφρικανική σκόνη:

Οδηγίες για τα ύποπτα συμπτώματα 

Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν λόγω της έκθεσης στην αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι τα εξής: 

Βήχας
Δύσπνοια
Δυσφορία
Βάρος ή πόνος στο στήθος
Σφύριγμα στην ανάσα
Δερματίτιδες
Πονοκέφαλοι
Ζαλάδες 


Οσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να ακολουθούν τις εξής οδηγίες: 

Να αποφεύγεται η έκθεση στη σκόνη
Να αποφεύγεται η παραμονή, η άσκηση και η δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο εάν δεν είναι απαραίτητο
Να αναπνέουν από τη μύτη (ώστε να γίνεται σωστό φιλτράρισμα του αέρα στη ρινική κοιλότητα)
Να φορούν μάσκα ή μαντήλι μπροστά στη μύτη και στο στόμα σε εξωτερικούς χώρους 


Οσοι/ες έχουν άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνές εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου 
Αν τα συμπτώματα επιμείνουν ή ενταθούν πρέπει να επικοινωνούν με γιατρό ή να μεταφέρονται σε νοσοκομείο 

Συνέπειες της αφρικανικής σκόνης στην οικονομία και στο περιβάλλον 

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η αφρικανική σκόνη έχει, επιπλέον, επιπτώσεις και στην οικονομία.
Μεταξύ άλλων, κατά την κορύφωση του φαινομένου αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι αεροπορικές συγκοινωνίες καθώς και η αγροτική παραγωγή. 

Παράλληλα, η σκόνη αποτελεί εμπόδιο και στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τόσο λόγω της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας όσο και λόγω της απόθεσης σκόνης στους καθρέπτες των φωτοβολταϊκών. 

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, η αφρικανική σκόνη αυξάνει το φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες με επακόλουθες αλλαγές στην τροφική αλυσίδα.

Η αφρικανική σκόνη μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία προς τη Γη, επηρεάζοντας το ισοζύγιο της ακτινοβολίας, ενώ θεωρείται ότι επιδρά και στο σχηματισμό νεφών και στις βροχοπτώσεις. 

iefimerida.gr
Πηγή: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/ 
_____________

Σχόλιο Πᾶνος: Σκοπὸς μας μὲ αὐτὴν τὴν ἀνάρτηση στὸ ἱστολόγιό μας, δὲν εἶναι νὰ πείσουμε τοὺς ἀναγνῶστες/τηλεθεατές γιὰ τὴν ἐγκυρότητα τῶν ὅσων γράφονται καὶ μᾶς λένε στὸ βίντεο οἱ κύριοι τοῦ Meteo. gr. 

Ἐμεῖς ἀντιθέτως, δὲν πιστεύουμε τίποτα ἀπὸ ὅσα λένε καὶ θέλουμε νὰ βάλουμε τοὺς ἀναγνῶστες νὰ προβληματιστοῦν, πῶς εἶναι δυνατὸν πρὶν κάποια χρόνια νὰ μὴν ὑπῆρχε μεταφορὰ σκόνης καὶ ἄν αὐτὸ συνέβαινε κάποιες φορὲς, ἧταν πολὺ σπάνιο φαινόμενο. 

Ἄς θυμηθοῦμε κάποιοι ἀπὸ ἐμᾶς, ἡλικίας τουλάχιστον ἄνῳ τῶν 40-45, ὅτι οἱ παλιὲς νοικοκυρὲς, οἱ μανᾶδες μας μόλις ἔβλεπαν βροχὴ, χαιρόντουσαν γιὰ τὰ ἁπλωμένα ρούχα τους ποὺ ἀφράτευαν μὲ τὴν βροχὴ καὶ σήμερα ἄν μείνη ἁπλωμένο ροῦχο ἔξω ἤ ὁτιδήποτε τὸ πιάση ἡ βροχὴ, γίνεται κόκκινο. 

Ὅσο γιὰ τὴν ἐποχὴ ποὺ εἶναι ἔντονο τὸ φαινόμενο, ὅπως μᾶς ἀναφέρουν οἱ κύριοι τοῦ meteo.gr, ἐκτὸς τοῦ ὅτι δὲν ἰσχύει αὐτὸ, ἀλλὰ ἀντιθέτως ὅλο τὸν χρόνο καὶ σὲ συγκεκριμένες περιόδους ὅπου πλήττονται συγκεκριμένες καλλιέργειες καὶ ὄχι μόνο, ἔχουμε τὸ ἴδιο φαινόμενο, ἀφοῦ ἔχουν προηγηθεὶ ἀεροψεκασμοὶ καὶ ὄχι μόνο ἀπὸ τοὺς γνωστοὺς ποὺ ἀφήνουν τὶς οὐρὲς ποὺ γιὰ κάποιους εἶναι «προωθητικὰ ἀέρια», ἀλλὰ καὶ ἀπὸ ἄλλων τύπων ἀεροπλάνα καὶ εἶδος ἀεροψεκασμῶν. 

Αὐτὸ ὅλο τὸ φαινόμενον, ὀνομάζεται «Ἀφρικανικὴ σκόνη» κατὰ τοὺς «εἰδικοὺς» καὶ βέβαια αὐτὸ γιὰ τοὺς μὴ ἀφυπνισμένους ἤ ἀνήσυχους... 

Συμπέρασμα: Ἡ σκόνη τῆς Ἀφρικῆς, τὰ τελευταῖα χρόνια ἄρχισε νὰ τῆς ἀρέσουν τὰ ταξίδια καὶ ἔγινε ταξιδιάρα. 

Μπῆτε στὸ κανάλι τοῦ meteo.gr ἀκολουθώντας τὸν σύνδεσμο ποὺ παραθέτω παρακάτω ἤ ἀπὸ τὸ βίντεο ποὺ ἔχουμε παραθέσει καὶ δεῖτε μὲ τὶ εἰρωνεία ἀπαντοῦν σὲ σχολιάστρια ἡ ὁποῖα τοὺς λέει περίπου τὰ ἴδια πράγματα καὶ ὅτι παραπληροφοροῦν τὸν κόσμο. 

Τὸ βίντεο εἶναι περσινὸ ἀλλὰ αὐτὸ δὲν ἀλλάζει σὲ τίποτα τὴν πραγματικότητα. 

Ὁ σύνδεσμος εἶναι: 
https://www.youtube.com/watch?v=DDvAz300xNY  
ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.