23 Απριλίου 2019

Οι φυλές της Ευρώπης…

Οι ερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι ίσως οι πιο παράξενες στη βρετανική πολιτική ιστορία. Οι πολίτες θα ψηφίσουν σε μια εκλογική αναμέτρηση για να στείλουν αντιπροσώπους σε έναν οργανισμό από τον οποίο θα έπρεπε να έχουν ήδη αποχωρήσει. Οι αντιπρόσωποι αυτοί μπορεί να νομοθετούν για μερικούς μήνες, για πέντε χρόνια, ή να μην ορκιστούν ποτέ.

Και κάτι ακόμη πιο παράξενο; Ένα κόμμα που δεν υπήρχε καν πριν από μερικές εβδομάδες, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αν πιστέψουμε την τελευταία της YouGov…

Είτε κερδίσει είτε όχι, το κόμμα Brexit του Nigel Farage δείχνει πως θα συγκεντρώσει τεράστιο αριθμό ψήφων σε μια αναμέτρηση που θα μοιάζει με μια επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2016.

Όλα αυτά ταιριάζουν πολύ με το μεγάλο αφήγημα που λέμε στους εαυτούς μας τα τελευταία χρόνια για την πολιτική στη Δύση. Λαϊκιστές εναντίον φιλελεύθερων, σε μια μεγάλη ανακατάταξη που σηματοδοτεί μια νέα διαχωριστική γραμμή μεταξύ «ανοικτού» και «κλειστού».

Όμως, νέες δημοσκοπήσεις σε 14 ευρωπαϊκά κράτη (πλην Η.Β.) που έκανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (ECFR), αφήνουν να εννοηθεί πως τουλάχιστον στην ηπειρωτική Ευρώπη, οι πολιτικοί και οι αναλυτές που συμφωνούν με τα παραπάνω πολεμούν έναν «χθεσινό» πόλεμο.

Κόντρα στην κυρίαρχη σοφία, οι δημοσκοπήσεις μας λένε πως οι ευρωεκλογές δεν θα μας οδηγήσουν στο βάραθρο μιας καινοφανούς διαίρεσης μεταξύ «φατριών», ούτε θα αντικαταστήσουν το πατροπαράδοτο χάσμα της αριστεράς με τη δεξιά με εκείνο των παγκοσμιοποιητών κόντρα στους εθνικιστές.

Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κυρίαρχο στοιχείο του πολιτικού τοπίου θα είναι η κινητικότητα. Πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Και υπάρχουν 97 τουλάχιστον εκατομμύρια τέτοιοι, που δηλώνουν αναποφάσιστοι και μπερδεμένοι.
Ακόμη, το 70% εκείνων που έχουν κάποια προτίμηση, δηλώνουν πως ίσως αλλάξουν γνώμη στις κάλπες. 


Με άλλα λόγια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών φυλών δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όσο νομίζουμε. 

Η ψήφος των αναποφάσιστων δεν είναι απλά μια μικρή μερίδα στη μέση, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία. 

Είναι δε ενδιαφέρουσα η άποψη του ECFR, ότι οι ψηφοφόροι της Ευρώπης δεν πρέπει να θεωρούνται ως δυο αντίπαλες πλευρές, αλλά ως τέσσερις ομάδες. 

- Υπάρχουν οι πιστοί του συστήματος, που δεν έχουν ενδοιασμούς για το στάτους κβο, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο.
- Υπάρχουν εκείνοι που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, όπως π.χ. οι Γάλλοι με τα κίτρινα γιλέκα.
- Υπάρχουν οι ευρωπαϊστές, που πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να αποτελούν τη λύση για τα εθνικά πολιτικά συστήματα στα οποία δεν έχουν πια εμπιστοσύνη. 
- Και τέλος υπάρχουν οι εθνικιστές ευρωσκεπτικιστές που επιθυμούν την επιστροφή στην εθνική κυριαρχία των κρατών μελών. 

Αυτές οι ομάδες αποτελούν αντίστοιχα το 24%, το 38%, το 24%, και το 14% του εκλογικού σώματος, αν και τα ποσοστά αυτά διαφέρουν ανάλογα με το κράτος μέλος. 

Δεν είναι τυχαίο φερ’ ειπείν που το 61% των Ελλήνων θεωρεί πως το σύστημα είναι ελαττωματικό, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. 
Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι 69%. 

Στη Ρουμανία το 64% θεωρεί πως το δικό τους πολιτικό σύστημα είναι διαλυμένο, αλλά πως η ΕΕ αποτελεί τη λύση για τα εσωτερικά προβλήματά τους. 

Η Δανία είναι η μοναδική χώρα όπου οι ικανοποιημένοι οπαδοί του υπάρχοντος συστήματος αποτελούν και την πλειοψηφία. 

Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι διαχωρίζονται σε εκείνους που είναι εντάξει με το στάτους κβο και σε εκείνους που το κατηγορούν για τις αστοχίες του. 

Αυτό σημαίνει πως αν και υπάρχει μια σημαντική πολιτική αγανάκτηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, που η ΕΕ έχει μεγεθύνει με τις πολιτικές της, αυτό δεν είναι ένα ενιαίο και συνεκτικό κίνημα όπως θέλουν να μας πείσουν οι ηγέτες των λαϊκιστικών και των φιλελεύθερων παρατάξεων. 

Κάποιοι σαν τον Steve Bannon από την μια πλευρά και τον Guy Verhofstadt από την άλλη, βλέπουν τους εαυτούς τους ως στρατάρχες σε μια σύγχρονη ιδεολογική σύγκρουση. Όμως αμφότεροι, με τον τρόπο τους, κάνουν λάθος για μια ήπειρο όπου η δυσαρέσκεια είναι πολύ λιγότερο οργανωμένη και λιγότερο ομογενοποιημένη απ’ όσο μας θέλουν να πιστεύουμε. 

Oliver Wiseman  
Cap X 
Απόδοση: S.A. 
Ορθογράφος



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.