Η παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τουρκικά F-4 ανήμερα της 25ης Μαρτίου είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η Τουρκία δεν αστειεύεται και επιδιώκει με κάθε μέσον να επιβάλει την αναθεωρητική της πολιτική ενάντια στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Δύο μέρες μετά τουρκικό ζεύγος μαχητικών επιχείρησε νέα υπερπτήση πάνω απ΄ το Φαρμακονήσι, πραγματοποιώντας αποστολή εικονικού βομβαρδισμού σε ελληνικές οχυρές θέσεις από ύψος 1500 μέτρων. Μάλιστα για πρώτη φορά τουρκικά μαχητικά κατέβηκαν σε τόσο χαμηλό ύψος, μετά από πολλά χρόνια. Πριν από δύο χρόνια δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρέμειναν επί είκοσι λεπτά στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου.
Κατά την προβολή της είδησης για την παρενόχληση του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το Αγαθονήσι τουρκικό έδαφος και δεν είναι η πρώτη φορά. Τον ίδιο ανιστόρητο, παράνομο και απαράδεκτο ισχυρισμό διατυπώνουν συχνά Τούρκοι Αξιωματούχοι, όπως προ διετίας ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Ομέρ Τσελίκ, που ισχυρίστηκε ότι το Αγαθονήσι ανήκει δήθεν στην Τουρκία.
Η Τουρκία τακτικά κορυφώνει τις προκλήσεις, επιδιώκοντας να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο, για να καταλάβει ελληνικό χώρο και να αποκομίσει μερίδιο από τον υποθαλάσσιο πλούτο της Πατρίδας μας. Διατηρεί το casus belli και συστηματικά παραβιάζει τον εναέριο και θαλάσσιο ελληνικό χώρο, συχνά επιχειρώντας επικίνδυνες και ιδιαιτέρως προκλητικές ενέργειες. Έχει στήσει μια μηχανή, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων. Εξαπολύει μεθοδικά την προπαγάνδα της με εθνικιστικές και προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων, την ενισχύει με τα μέσα ενημέρωσης και επιδίδεται συστηματικά σε επιθετικές ενέργειες, παρενοχλώντας ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, ακόμη κι όταν σ’ αυτά επιβαίνουν ο Πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Την Τουρκική αναθεωρητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά υιοθετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση της Τουρκίας. Οι δηλώσεις όλων, από τον Ερντογάν μέχρι το τελευταίο κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος είναι εναρμονισμένες με τις παράνομες τουρκικές στοχεύσεις και διεκδικήσεις.
Στη χώρα μας, αντί να απαντώνται, όπως αρμόζει, οι απαράδεκτες δηλώσεις για δήθεν τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοφανείς δηλώσεις τους υπαναχωρούν από την πάγια εθνική γραμμή, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την όρεξη για τα ενεργειακά στην Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε από την Άγκυρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ότι «η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας» και ο ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Μεσογείου».
Μερικοί μάλιστα, το τερματίζουν, όπως προσφάτως βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που επιχείρησε από τηλεοράσεως «μάθημα» γεωγραφίας, λέγοντας ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αποσυνδέοντάς το από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και τον ελληνικό χώρο. Τέτοιες δηλώσεις «βούτυρο στο ψωμί» της Άγκυρας είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα εθνικά θέματα.
Τα ακριτικά μας νησιά φυλάττουν Θερμοπύλες. Περιφρουρούν τα σύνορα της Πατρίδας και τον εθνικό μας πλούτο. Τον Αύγουστο του 2017 επισκέφθηκα το Αγαθονήσι, όπου συνομίλησα με κάθε έναν από τους ένστολους ακρίτες μας και διαπίστωσα από κοντά το υψηλό ηθικό με το οποίο εκπληρώνουν το καθήκον τους.
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα με τη λογική των δημοσίων σχέσεων, παραδομένη στην αυταπάτη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Χρειαζόμαστε μια στρατηγικά σχεδιασμένη εθνική πολιτική για την αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα.
Έχω επανειλημμένως ζητήσει με παρεμβάσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επιβολή διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα:
- Τη διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Τα αντίστοιχα κονδύλια μπορούν και πρέπει να διατεθούν για την ενίσχυση της Γεωργίας και της νησιωτικών περιοχών.
- Την πλήρη και ολοσχερή απαγόρευση πώλησης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από ευρωπαϊκά κράτη στην Άγκυρα.
- Το εμπάργκο στις εξαγωγές τουρκικών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ.
- Τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Geopolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου