12 Απριλίου 2019

Εμφιαλωμένο νερό: Τα περισσότερα λάθη γίνονται στην αποθήκευσή του

Βασικοί «ύποπτοι» για παραβίαση της νομοθεσίας είναι τα περίπτερα, αλλά και τα φορτηγά, που το μεταφέρουν μέσα στον ήλιο, με συνέπεια το περιεχόμενο να βράζει και κατ’ επέκταση να αυξάνεται το μικροβιακό φορτίο του 

Από τη Ρίτα Μελά

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα της άνοιξης και η θερμοκρασία, επιτέλους, αρχίζει σιγά αλλά σταθερά να ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι ανάγκες για νερό και ιδιαίτερα για το εμφιαλωμένο στις εκατοντάδες περιοχές της χώρας όπου η ποιότητα του ζωτικού αυτού αγαθού στο δίκτυο ύδρευσής τους δεν είναι η κατάλληλη.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχων Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δημοσιεύει ανακοινώσεις σχετικές με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι επιλέγουν το εμφιαλωμένο ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές, όπως τα Οινόφυτα, όπου το νερό του δικτύου δεν πίνεται. Γι’ αυτό και τα ερωτήματα που μονίμως μας βασανίζουν αφορούν την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού που πίνουμε, κατά πόσο γίνονται οι σωστοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχων Τροφίμων και τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη μεταφορά και την αποθήκευσή του, όπου ουσιαστικά εντοπίζονται τα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παγάκια, μια σοβαρή παράμετρο κινδύνου που συνήθως δεν λαμβάνουμε υπόψη μας, όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχων Τροφίμων. Η επικινδυνότητα έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί υπάλληλοι πιάνουν τα παγάκια με γυμνά χέρια, που αποτελεί μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη συνήθεια, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες μεταφοράς μικροβίων. Επίσης, η αγορά τους από πρατήρια βενζίνης και μικρές μονάδες παραγωγής πάγου, που προμηθεύουν μπαρ, καφετέριες κ.λπ., δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο ΕΦΕΤ εντοπίζει συχνά προβλήματα στους χώρους αποθήκευσης και πώλησης, όπου μαζί με τα παγάκια στην κατάψυξη φυλάσσονται και τρόφιμα των οποίων οι συσκευασίες μπορεί να έχουν ανοίξει.

Βασικοί «ύποπτοι» όσον αφορά το εμφιαλωμένο νερό για παραβίαση της νομοθεσίας είναι τα περίπτερα, αλλά και τα φορτηγά, που το μεταφέρουν μέσα στον ήλιο, με συνέπεια το νερό να βράζει και κατ’ επέκταση να αυξάνεται το μικροβιακό φορτίο του. 

▲ Οι εταιρίες εμφιάλωσης

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 60-70 εταιρίες (εμφιαλωτήρια νερού που, σύμφωνα με τους έλεγχους που διενεργεί ο ΕΦΕΤ, είναι κατά 98% καθαρά). Το 2% αφορά κυρίως προβλήματα στη γραμμή παραγωγής, όπως στην ποιότητα της πλαστικής φιάλης όπου μπαίνει το νερό, στα φίλτρα, μικρόβια, κολοβακτηρίδια και ψευδομονάδες. Προβλήματα, επίσης, εντοπίζονται σε βαρέα μέταλλα και μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που «μεταναστεύουν» από τη συσκευασία.

Οι έλεγχοι γίνονται τόσο στις πηγές όσο και στις εγκαταστάσεις της εταιρίας εμφιάλωσης. Αυτό που προσέχουν οι ειδικοί είναι ο αριθμός των αποικιών των κοινών αερόβιων μικροβίων, τα οποία εντοπίζονται στους 22ºC και τους 37ºC, δηλαδή κατά την έξοδο του νερού από την πηγή, να είναι ο ίδιος και μετά την εμφιάλωσή του, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ.

Να σημειωθεί ότι το εμφιαλωμένο νερό που παράγει η χώρα μας είναι κατά 80% φυσικό μεταλλικό νερό, δηλαδή από την πηγή περνάει μέσα από φίλτρα και εμφιαλώνεται χωρίς καμία άλλη χημική διαδικασία.

Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει αποκλειστικά υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επί τόπου στην πηγή προέλευσής του. Οι κοινοτικές οδηγίες απαγορεύουν οποιαδήποτε κατεργασία ή απολύμανση του φυσικού μεταλλικού νερού, εν αντιθέσει με το επιτραπέζιο. Το 20% είναι επιτραπέζιο, δηλαδή σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης (π.χ., από γεώτρηση, λίμνη, ποτάμι, ακόμη και αφαλατωμένο νερό θάλασσας). Στο επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται να εφαρμοστεί οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου η σύστασή του να είναι σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία (98/83) για το πόσιμο νερό. Συνήθως ο ΕΦΕΤ διενεργεί 100 ελέγχους κάθε χρόνο στις εταιρίες, στην αλυσίδα παραγωγής, στις πηγές στην αποθήκευση και σπάνια θα υπάρξουν προβλήματα μη συμμόρφωσης στην νομοθεσία.


Από το 2018 ως σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους χημικούς του ΕΦΕΤ, τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στη διανομή και την αποθήκευση των καταστημάτων. Οι ειδικοί επισημαίνουν στους καταναλωτές να εμπιστεύονται τα νερά και τα παγάκια γνωστών εταιριών, που λαμβάνουν τα λεγόμενα ISO ποιότητας και ασφάλειας. Και αυτό επειδή οι εταιρίες ποτών και τροφίμων πιστοποιούνται με ISO από μια ανεξάρτητη, αξιόπιστη Αρχή, που δίνει τις κορυφαίες πιστοποιήσεις. Καλό είναι οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι οι μεγάλες εταιρίες σπάνια ρισκάρουν το κύρος τους και την εμπιστοσύνη του κόσμου, γι΄ αυτό και φροντίζουν να είναι νόμιμες.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2018, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ μόνο δύο δείγματα βρέθηκαν μη κανονικά. «Από το σύνολο των 100 δειγμάτων που ελέγχθηκαν για περίπου 2.100 εργαστηριακές αναλύσεις που διενεργήθηκαν μόνο δύο δείγματα βρέθηκαν μη κανονικά - μη ασφαλή ως προς το μικροβιακό φορτίο. Επίσης, κανένα από τα 30 δείγματα που ελέγχθηκαν για εξασθενές χρώμιο δεν υπερέβαινε το όριο της νομοθεσίας των 50μg/l, που αφορά το συνολικό χρώμιο» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του φορέα.

Στους ελέγχους, σύμφωνα πάντα με τον ΕΦΕΤ, όλα τα δείγματα βρέθηκαν συμμορφούμενα με τη νομοθεσία τόσο ως προς τους μικροβιολογικούς ελέγχους όσο και ως προς τα βρωμικά ιόντα. Επίσης, τα δείγματα που ελέγχθηκαν για εξασθενές χρώμιο και ολικό χρώμιο βρέθηκαν επίσης σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές 

Βασικός λόγος για την προβληματική ποιότητα είναι οι απαράδεκτες συνθήκες αποθήκευσης του εμφιαλωμένου νερού, ιδιαίτερα σε περίπτερα, πρατήρια βενζίνης, αναψυκτήρια και μικρά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, όπου τα χτυπάει όλη την ημέρα ο καυτός ήλιος, με συνέπεια το νερό να βράζει και να αναπτύσσονται μικρόβια, πριν μπει στο ψυγείο για να κρυώσει.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, προβλήματα μπορεί να προκληθούν κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση των εμφιαλωμένων νερών. Είναι πολύ σημαντικό το νερό να αποθηκεύεται σωστά, να φυλάσσεται, δηλαδή, σε σκιερά μέρη. Ο ήλιος αυξάνει τη θερμοκρασία του με συνέπεια να «γεννιούνται» μικρόβια, αλλά και να προκαλείται το φαινόμενο της «μετανάστευσης του πλαστικού στο νερό». Η μεγάλη θερμοκρασία ανοίγει τους πόρους του πλαστικού μπουκαλιού και τότε μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού μολύνουν το νερό που πίνουμε. Γι’ αυτό πρέπει η φιάλη του νερού να είναι τοποθετημένη σε δροσερό μέρος, μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία και οποιαδήποτε εστία μόλυνσης.

Σε παλαιότερες μελέτες των Πανεπιστημίων Θράκης και Πατρών, που διενεργήθηκαν από το 2004 έως το 2008 και κατά τις οποίες εξετάστηκαν περίπου 1.700 μπουκάλια νερό που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εντοπίστηκαν ψευδομονάδες, εντεροϊοί, κολοβακτηρίδια και αποικίες μικροοργανισμών, που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις στο ουροποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα, γαστρεντερίτιδες και άλλα προβλήματα.

Οπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ σχετικά με τις καταγγελίες που αφορούν το νερό και τα τρόφιμα, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την τηλεφωνική γραμμή του οργανισμού στο 17770. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.