20 Απριλίου 2019

Αγώνας δρόμου των μεγάλων δυνάμεων για τη σελήνη

Μισό αιώνα μετά το διαστημικό πρόγραμμα Απόλλων και την πρώτη επανδρωμένη προσσελήνωση φαίνεται να αναβιώνει ένας αγώνας δρόμου στην τροχιά της σελήνης για τους Αμερικάνους. Ποια είναι η στάση της Ρωσίας;

Αν και η πρόσφατη προσπάθεια του Ισραήλ να ενταχθεί στις ανεπίσημες μεγάλες δυνάμεις του διαστήματος απέτυχε, καθώς λόγω μηχανικών προβλημάτων δεν κατάφερε να προσσεληνώσει το διαστημικό σκάφος Beresheet (Γένεσις), έδωσε σύμφωνα με τους παρατηρητές το σύνθημα για έναν νέο αγώνα δρόμου στο διάστημα.

Νικητές του πρώτου αγώνα ήταν το 1969 οι Αμερικανοί – τώρα επιδιώκουν μία δεύτερη νίκη και μάλιστα άμεσα. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέθεσε στα τέλη Μαρτίου μία νέα αποστολή στη ΝΑSΑ: εντός της επόμενης πενταετίας πρέπει να γίνει η επόμενη επανδρωμένη προσσελήνωση. Σε περίπτωση μάλιστα που η ΝASA δεν μπορεί να ανταποκριθεί, η αμερικανική κυβέρνηση θα στραφεί σε ιδιώτες, προειδοποίησε ο Πενς, ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται από τη δεκαετία του 1960 σε έναν αγώνα δρόμου – δίχως όμως να προσδιορίσει με ποιον.

Για τον Ράμον Λούγκο, διευθυντή του Διαστημικού Ινστιτούτου της Φλόριντα (FSI) στο πανεπιστήμιο του Ορλάντο, ο Πενς αναφέρεται στην αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η τελευταία προσγειώθηκε τον Ιανουάριο στην αθέατη πλευρά της σελήνης. Επιπλέον, συνεχίζει ο Λούγκο, υπάρχει ούτως ή άλλως ανταγωνισμός σε διάφορους τομείς της τεχνολογίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Για τον Λούγκο, ο οποίος ήταν για αρκετό καιρό συνεργάτης της ΝΑSA, το σενάριο η Ρωσία να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ είναι απίθανο. Κατά την άποψή του πρόκειται για έναν εγχώριο ανταγωνισμό των ΗΠΑ ανάμεσα σε NASA και ιδιωτικές εταιρίες, όπως η SpaceX του Ελον Μασκ.

Ποια είναι η στάση της Ρωσίας;

Για τον Αντρέι Ιόνιν από τη ρώσικη Ακαδημία Κοσμοναυτών δεν τίθεται καν το ερώτημα σχετικά με ανταγωνισμό για την κατάκτηση της σελήνης και θεωρεί πως η στάση του Πενς οφείλεται σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Άλλωστε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι προετοιμασίες για την προεκλογική καμπάνια έχουν ήδη ξεκινήσει, ακόμη κι αν ο Πενς δεν έχει κάνει ακόμη επίσημες δηλώσεις για τον αν θα συμμετέχει στις εκλογές του 2024. Ο Ρώσος ειδικός βέβαια δεν αποκλείει την υλοποίηση μίας τέτοιας αποστολής από τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά σημειώνει ότι, αν και από ερευνητικής άποψης η σελήνη είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα και για τη Ρωσία, δεν είναι ωστόσο η κατάλληλη περίοδος για μία αποστολή, καθώς η χώρα δεν μπορεί να στηρίξει κάτι τέτοιο ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και τεχνολογικά. 

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου διεξάγεται στη Μόσχα το τετράμηνο πείραμα «Sirius 19»: πρόκειται για μία προσομοίωση διαστημικής πτήσης με στόχο τη σελήνη, την οποία υλοποιούν κυρίως Ρώσοι επιστήμονες. Επιπλέον η ρώσικη διαστημική οργάνωση «Roskosmos» έχει προγραμματίσει για το 2021 την αποστολή αυτόματων σταθμών γύρω στη σελήνη. Επανδρωμένες αποστολές παρόλα αυτά δεν προβλέπονται για τη Ρωσία πριν το 2030.  

dw 
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.