Τελευταίες αναρτήσεις

11 Μαΐου 2018

Πλημμύρα στον Έβρο από εισροή παράνομων μεταναστών

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Επιδείνωση στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, με την περιοχή του Έβρου να γίνεται και πάλι διάδρομος προτίμησης των διακινητών. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα από τον Έβρο τον Απρίλιο ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό που εισήλθαν από τα θαλάσσια σύνορα. Εκτός, όμως, από την αλματώδη αύξηση που έχουν σημειώσει τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά λαθραίας εισόδου αλλοδαπών από την περιοχή του Έβρου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι χώρες καταγωγής των ατόμων αυτών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ μόνο τον μήνα Απρίλιο πέρασαν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα 2.900 αλλοδαποί, αριθμός που αντιστοιχεί στο ήμισυ του συνολικού αριθμού αφίξεων στη χώρα μας το 2017 από την ίδια περιοχή. Πρόκειται για μετανάστες από χώρες κυρίως της Αφρικής αλλά και το Πακιστάν, το Ιράκ και Αφγανιστάν. Ελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες απ’ την Συρία.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι χιλιάδες βρίσκονται σε ειδικά κέντρα κοντά στην Αδριανούπολη, περιμένοντας να διασχίσουν την ελληνοτουρκική μεθόριο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι μετανάστες πριν φτάσουν στην Ελλάδα βρίσκονται σε ελεγχόμενους χώρους, ενώ η αστυνομία και ο στρατός της Τουρκίας αφήνει τους διακινητές να τους κατευθύνουν οργανωμένα προς την Ελλάδα.
 

Δεκαπλασιασμός στον Έβρο 

Οι ροές φαίνεται να αποφεύγουν να κατευθυνθούν προς την Βουλγαρία, για τον πολύ απλό λόγο ότι εκεί τα σύνορα φυλάσσονται πολύ περισσότερο, ενώ επιπρόσθετα έχει κατασκευαστεί φράχτης από τον Ιανουάριο του 2017. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σοβαρά μέτρα αποτροπής. Οι μετανάστες φτάνουν πλέον με τη βοήθεια των Τούρκων διακινητών πολύ άνετα στην τουρκική όχθη, όπου σχεδόν ανενόχλητοι επιβιβάζονται σε βάρκες και διασχίζουν το ποτάμι. Ακόμα και αν στην ελληνική πλευρά των συνόρων οι παράνομοι μετανάστες εντοπιστούν από περίπολο, δεν πρόκειται να γίνει προσπάθεια επαναπροώθησής τους στην τουρκική πλευρά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των μεταναστών που περνούν τα σύνορα από τον Έβρο, ενώ υπάρχουν μέρες που περνούν το ποτάμι 400 άτομα. Κάποιοι από αυτούς δεν καταγράφονται καν, καθώς προωθούνται προς τη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά της Τουρκίας ελέγχονται μόνο Τούρκοι πολίτες που θεωρούνται εχθροί του καθεστώτος Ερντογάν. Οι πρόσφυγες και μετανάστες αφήνονται ανεμπόδιστοι να προσεγγίσουν τη μεθόριο.

Παράλληλα, η Τουρκία αρνείται να πάρει πίσω –σύμφωνα με την ευρωτουρκική συμφωνία– μετανάστες, οι οποίοι προωθήθηκαν από τα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα. Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει τη φύλαξη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Η πείρα, ωστόσο, δείχνει πως το μόνο που κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι να παρακολουθούν και να διεκπεραιώνουν τις εισροές κι όχι να τις αποτρέπουν. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.