31 Μαΐου 2018

Η Κρήτη της ελληνικής ΑΟΖ και ΑΟΖ και επαγγελματικός προσανατολισμός

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η Κρήτη της ελληνικής ΑΟΖ

Με τον διαγωνισμό που τελειώνει στο τέλος του μήνα και αφορά στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικής Κρήτης και Νότιο Δυτικής Κρήτης, που έχουν η καθεμιά την έκταση της Πελοποννήσου, η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια τεράστια αλλαγή φάσης μέσω της Κρήτης. Το γεγονός ότι η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια έρχεται στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλάζει εντελώς τα ενεργειακά δεδομένα και ο καθένας που έχει γνώση γι’ αυτά τα θέματα και την εξέλιξή τους, μπορεί να προγραμματίσει διαφορετικά τη στρατηγική του. Διότι σχετίζονται και με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και με το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector αλλά και με την ιδέα σε βάθος χρόνου ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Με άλλα λόγια το παράδειγμα της Κύπρου είναι όλο και πιο επίκαιρο και θα πρέπει ειδικά στην Περιφέρεια Κρήτης όπως και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου άλλωστε να γίνει χρήση των διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί για την αξιοποίηση των δεδομένων της ΑΟΖ. Η στρατηγική της ενέργειας της Ελλάδας έχει ήδη αλλάξει με το θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο αλλά θα περάσει σε εντελώς διαφορετικό στάδιο με την ανάπτυξη της Κρήτης αλλά και της Πελοποννήσου και είναι καλό να προετοιμαστούμε στρατηγικά για να κάνουμε μια αποτελεσματική αξιοποίηση της ΑΟΖ μας και σε επίπεδο Περιφερειών.

πηγή 

ΑΟΖ και επαγγελματικός προσανατολισμός

Σε μια εποχή όπου όλα χαρακτηρίζονται από τη μιζέρια και την ηττοπάθεια πώς ένας νέος μπορεί να ενδιαφερθεί για την ΑΟΖ και ν’ αλλάξει την πορεία της ζωής του μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού; Πώς μπορεί κάποιος που βρίσκεται στην Κρήτη να μάθει ότι θα υπάρξουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας χάρη στις γεωτρήσεις για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αν δεν ξέρει ότι υπάρχει ο Νόμος περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 και η τροπολογία 4001/2011 και ότι ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε συμβόλαια με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για δύο θαλάσσιες περιοχές που έχουν η κάθε μια την έκταση της Πελοποννήσου; Αν δεν γνωρίζουμε τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την έννοια της ΑΟΖ, πώς μπορούμε να επιλέξουμε ορθολογικά και στρατηγικά το μέλλον μας; 

Επειδή οι αριθμοί στον τομέα των υδρογονανθράκων είναι τεράστιοι, πρέπει να εξοικειωθούμε με αυτούς διότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το όλο πλαίσιο. Τα δεδομένα της Ελληνικής ΑΟΖ αποτελούν μια τεράστια καινοτομία για τις Περιφέρειες της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου και είναι σημαντικό να ενημερωθούν και οι κάτοικοι τους σε όλα τα επίπεδα και για τα τεχνικά και για τα επιστημονικά. Διότι είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια αποτελεσματική και στρατηγική δράση επί του θέματος σε πρακτικό επίπεδο.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Ν. Λυγερός - Αποστολή στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου. 28/05/2018 ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Flashnews για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης. 26/05/2018 ΕΔΩ

Ν. Λυγερός - Backstage. Μέρος Ι. 17ο Νηπιαγωγείο Καβάλας. 30/05/2018 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - Backstage. Μέρος ΙI. 17ο Νηπιαγωγείο Καβάλας. 30/05/2018 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - Φωτογραφίες - Το γλυκό της αγάπης. 17ο Νηπιαγωγείο Καβάλας, 30/05/2018 ΕΔΩ

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Νέα στρατηγικά δεδομένα Ελληνικής ΑΟΖ". Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης. Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.