31 Μαΐου 2018

Πώς μιλούσαν οι Έλληνες της Αμερικής: Η περίεργη… διάλεκτος που έφτιαξαν

Mε την εγκατάστασή τους στην Αμερική, οι Έλληνες, μαθαίνοντας αγγλικά, πολλές φορές ανακάτευαν τις λέξεις και έφτιαχναν δικές τους. Οι Ελληνοαμερικανοί των επόμενων γενεών έφτιαχναν και άλλες, και άλλες, έτσι σήμερα μπορεί κανείς να φτιάξει ένα μικρό λεξικό με λέξεις μπερδεμένες από δύο γλώσσες!

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν νεοελληνικά να μην μπορούν να κάνουν εύκολα μια συζήτηση με κάποιον από δεύτερη γενιάς Αμερικανών ελληνικής καταγωγής. Θα συναντήσουν φράσεις που ακούγονται εξελληνισμένες, αλλά δεν διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία, και σίγουρα δεν θα τις βρουν σε λεξικό!

Μια γλωσσολογική έρευνα που έγινε πριν πολλά χρόνια, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημαντική ελληνική κοινότητα της περιοχής του Σικάγου, αλλά μάλλον τις ίδιες ή παρόμοιες φράσεις να χρησιμοποίησαν και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ όπου υπήρχαν μαζικές συγκεντρώσεις Ελλήνων μεταναστών.

Ως και σήμερα παράγονται νέες λέξεις από τους Έλληνες της Αμερικής και είναι άκρως διασκεδαστικές να τις διαβάζεις.

Η διγλωσσία, μια ιδιόμορφη διάλεκτος που ανακατεύει λέξεις και φράσεις δύο πολιτισμών, είναι αν μη τι άλλο τρομερά ενδιαφέρουσα… 

Διαβάστε μερικές λέξεις για να καταλάβετε ακριβώς τι εννοούμε! 

Mπιλοζίρια
Βγαίνει από το «Below Zero» όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν. 


Φριζάραν τα λέκια
Πάγωσαν οι λίμνες… (freeze, lake) 


Πλαμαδόρος
Είναι ο υδραυλικός – μια αλλαγή της λέξης «plumber». 


Μοροβίκος
Εκ του Motor Vehicles 


Κουκομπούκο
Ο τσελεμεντές, εκ της λέξης «cook book» 


Nταράιτ!
«That’s right!» δηλαδή «σωστά»,»ακριβώς»


Αρονόου
«I don’t know» δηλαδή «Δεν γνωρίζω» 


Μαρκέτα
Η αγορά, εκ του «market». 


Σπιτάλι
Το νοσοκομείο, εκ του «Hospital» 


Ρούφι
Η οροφή, «the roof» 


Xατικέκια
Κέικ, εκ του «Hot cakes» 


Κακαρότσα
Η κατσαρίδα, εκ του «cockroach» 


Πηγές: Mentalfloss, Lingua Greca, Sarantakos, P. David Seaman (1972), slang.gr, Μανώλης Τριανταφυλλίδης (1952) «Greeks in America» 

Φωτογραφία: Greek boys in front of a coffee shop in Ambridge, PA July 1938. Photo by Arthur Rothstein 

E-Daily.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.