Τελευταίες αναρτήσεις

31 Μαΐου 2018

Υπερήφανος δολοφόνος αιχμαλώτων 1974 Turgut Yenagrali και… Ανεπρόκοπο κράτος

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Λάζαρου Μαύρου

ΕΑΝ ΣΕΒΟΤΑΝ έστω ελάχιστα στοιχειωδώς την κρατική της υπόσταση η Κυπριακή Δημοκρατία, εάν αυτό το κράτος δεν ήταν αξιοθρήνητα ανεπρόκοπο, η κυβέρνησή του, με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του θα είχαν ήδη προβεί σε όλες τις διεθνώς νόμιμες και επιβεβλημένες ενέργειες ούτως ώστε να καταζητηθεί με διεθνές ένταλμα σύλληψης, για ανάκριση και παραπομπή στο κακουργιοδικείο για ειδεχθή εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, ο 84χρονος Τουρκοκύπριος Turgut Yenagrali, ο οποίος περιφέρεται υπερήφανος για τους ανυπεράσπιστους αιχμαλώτους Έλληνες Κυπρίους που σκότωσε εν ψυχρώ, και «καίγεται» από τη λύπη του για όσους ξέφυγαν απ’ τις αιμοβόρες επιδόσεις του, τις οποίες μάλιστα και προσδιορίζει ο ίδιος ως… «είδος τέχνης»!

ΚΑΥΧΗΘΗΚΕ και από τηλεοράσεως – βέβαιος ων ότι επιβραβεύεται κιόλας από το τουρκικό κράτος και από τις εξουσίες στο κατοχικό καθεστώς του Ψευδοκράτους και από την πλειονότητα ίσως των κουβαλημένων απ’ την Τουρκία πληθυσμών που διαμένουν σφετεριζόμενοι τα σκλαβωμένα από τον Αττίλα, 44 ήδη χρόνια, ελληνικά εδάφη της Κύπρου – για τις εν ψυχρώ μαζικές δολοφονίες Ελλήνων Κυπρίων αιχμαλώτων, κατά τις επιχειρήσεις του Αττίλα το 1974, ο «βετεράνος αξιωματικός» των «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ Turgut Yenagrali.

ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ αποτρόπαια και στυγερά κακουργήματα που ο ίδιος ισχυρίζεται με περηφάνια ότι διέπραξε. Η ομολογία του επαληθεύει κατ’ απόλυτο και συγκεκριμένο τρόπο τις προσωπικές μαρτυρίες που είχαν αφηγηθεί, με τύψεις συνειδήσεως, ως αυτόπτες κι αυτήκοοι μάρτυρες, Τούρκοι και Κούρδοι υπηρετήσαντες σε μονάδες του τουρκικού στρατού εισβολής το ‘74 και οι οποίες είχαν καταγραφεί:

(α) ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ της πανεπιστημιακού Σοφίας Ιορδανίδου, «Νταλγκά – νταλγκά, κύματα – κύματα, η μαρτυρία ενός Τούρκου αξιωματικού για τη δεύτερη εισβολή στην Κύπρο», εκδόσεις Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνης 1998. Με όσα αφηγήθηκε ο Τούρκος πανεπιστημιακός Γιαλτσίν Κιουτσούκ που είχε υπηρετήσει το 1974 ως έφεδρος υπολοχαγός στον Αττίλα 2.:

– Ο ΓΙΑΛΤΣΙΝ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ, είχε δηλώσει: «Ομαδικές εκτελέσεις αιχμαλώτων έγιναν από τον τουρκικό στρατό. Τις περισσότερες δολοφονίες τις διέπραξαν οι Τουρκοκύπριοι, οι γνωστοί μουκαβέτ μουτζαχίντ… Ανήκαν στην παραστρατιωτική δύναμη που λειτουργούσε μέσα στην τ/κ κοινότητα, τη γνωστή ΤΜΤ». (σελ. 145)

(β) ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Κούρδου δημοσιογράφου στη Νορβηγία Ρόνι Αλάσορ που εκδόθηκε στα ελληνικά, το 2001, από τις εκδόσεις Καστανιώτης, με τίτλο «Διαταγή Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους». Με τις λεπτομερείς επώνυμες μαρτυρίες οκτώ αυτοπτών μαρτύρων, βετεράνων στρατιωτών των μονάδων του Αττίλα κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για τα διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου:

– Ο ΧΑΤΖΙ ΚΙΟΦΕΝ λοχίας στο 61 Σύνταγμα Πεζικού της 28 Μεραρχίας του Αττίλα, που έλαβε μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις Λαπήθου και Λευκωσίας, κατέθεσε ότι : «Οι παραστρατιωτικές ομάδες των Τ/κ, οι λεγόμενοι μουτζαχίντ, ήταν αιμοβόροι και απάνθρωποι, σάπιοι πέρα για πέρα… Πλιατσικολόγοι, με φονικά ένστικτα, ήταν ξεκάθαρο ότι είχαν λογαριάσει από πριν πως θα βασάνιζαν τους Ελληνοκύπριους… Οι μουτζαχίντ κυρίως, αλλά και μερικοί αξιωματικοί, δολοφονούσαν σε όλη τη διαδρομή… Στη Λάπηθο, σε μια χαράδρα είχαν πετάξει περίπου εκατόν πτώματα Ελλήνων» (σελ. 45).

ΧΡΗΣΙΜΟ είναι να υπενθυμίσουμε ότι: Τον Ιανουάριο 1975 η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ήδη από 7μήνου ένα καθημαγμένο και φρικτά ακρωτηριασμένο από την τουρκική εισβολή κράτος. Ο Ελληνισμός, στην Κύπρο, υπέστη μιαν απίστευτων διαστάσεων προδοσία – ήττα, από την ανθελληνική χούντα των δικτατόρων της Αθήνας. Και σφαγιάσθηκε ανελέητα από την, απίστευτης βαρβαρότητας, πολεμική εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας. Η οποία αξιοποίησε, προς τούτο, την ελεγχόμενη (από το 1958) δια της ΤΜΤ πλήρως υπό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγική μειονότητα των Τουρκοκυπρίων.

ΚΙ ΟΜΩΣ σ’ εκείνη την φρικιαστική κατάσταση, η Κ.Δ, με χιλιάδες νεκρούς και αγνοουμένους και 200 χιλιάδες πρόσφυγες, είχε τη δύναμη Κράτους Δικαίου, να καταδικάσει σε θάνατο έναν Ελληνοκύπριο φονιά αθώων γυναικοπαίδων Τουρκοκυπρίων:

– ΤΗΝ Κυριακή 12η Ιανουαρίου 1975, στην 1η σελίδα του «Φιλελευθέρου» δημοσιεύτηκε ότι: «Εις θάνατον κατεδικάσθη ο Γιαννής Βουνιώτης για τον φόνο πέντε Τουρκισσών. Θα εκτελεσθή 13 Μαρτίου».

– Η «ΧΑΡΑΥΓΗ» του ΑΚΕΛ, την ίδια μέρα, 12.1.1975 δημοσίευε ότι: «Ποινή θανάτου στον Ιωάννη Α. Βουνιώτη. Για τον φόνο πέντε Τουρκάλλων. Το Έκτακτο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην πόλη μας, κατεδίκασε σε θάνατο τον Ιωάννη Αντωνίου Βουνιώτη, 35 ετών, από το Βουνί και τελευταία κάτοικο Μοναγρίου, αφού τον βρήκε ένοχο στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης των πέντε Τουρκάλλων στις 10 Νοεμβρίου 1974 στην περιοχή της Άλασσας. Η εκτέλεση της ποινής σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, θα γίνει στις 13 προσεχούς Μαρτίου. […] Την κατηγορία διηύθυνε ο δικηγόρος της Δημοκρατίας κ. Α. Φράγκος με βοηθούς τον κ. Μ. Φλουρέντζο και τη δ. Γεωργία Κωνσταντίνου. Το Κακουργιοδικείο απάρτιζαν ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Λεμεσού κ. Α. Λώρης, ο ανώτερος Δικαστής κ. Χρ. Χατζητσαγκάρης και ο Επαρχιακός Δικαστής κ. Χρ. Πιτσιλλίδης».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Του καταδικασθέντος εις θάνατον η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια. Δεν πρόλαβε να την εκτίσει. Αυτοκτόνησε στις φυλακές.

*Αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

Πηγή: Απόψεις
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.