27 Μαΐου 2018

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΡΩΞΑΝΗ

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Ο Βασιλιάς των Ελλήνων και της Περσικής Αυτοκρατορίας Αλέξανδρος έφτασε την Ανοιξη του 326 στην πρωτεύουσα της Σατραπείας της Σογδιανής την ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ, ακολουθώντας το όραμά του, για την κατάκτηση ολόκληρης της Ασιατικής Ηπείρου. Κίνητρο για την επόμενη εκστρατεία του, τού έδωσαν οι νοτιοανατολικές επαναστημένες επαρχίες της ΣΟΓΔΙΑΝΗΣ.
    Οι κάτοικοί τους ήταν ανυπότακτοι και μαχητικοί και το ορεινό έδαφος ήταν το στρατηγικό πλεονέκτημά τους. Βρίσκονταν συνεχώς σε αναβρασμό, αφού μόλις υποτασσόταν μια πόλη, επαναστατούσε άλλη. Γι' αυτό οι Μακεδόνες ήταν σε συνεχή επιφυλακή και η κατάκτησή τους ήταν δύσκολη επιχείρηση. Μα αυτό δεν θα εμπόδιζε την ματαίωση της ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ.
     Ο πρώτος στόχος τους ήταν η εκπόρθηση μιας δυσπρόσιτης ορεινής περιοχής, η λεγόμενη "Σογδιανή Πέτρα". Επιτέθηκαν κι αγωνίστηκαν σκληρά με τους τοπικούς ηγεμόνες της Αρίας, Βακτρίας, Δραγγιανής. Μα μόνο χάρις στους εκπαιδευμένους αναρριχητές στρατιώτες ανάγκασαν τους αμυνόμενους να παραδοθούν. Με την υποταγή τους ο Αλέξανδρος εδραίωσε την κυριαρχία του στην αχανή έκταση της ΣΑΤΡΑΠΕΙΑΣ.
     Την εξέγερση και την άμυνα αυτών των περιοχών είχε οργανώσει ένας ασήμαντος τοπικός Ηγεμόνας ο ΟΞΥΑΡΤΗΣ, που δεν δήλωσε υποταγή, ούτε μετά την αιχμαλωσία του. Ο Αλέξανδρος για αποφυγή συνεχιζόμενης εμπλοκής, βρισκόταν σε αναζήτηση διπλωματικής λύσης, για να επιβάλει την Εξουσία του. Σκεφτόμενος διπλωματικά και ενεργώντας σαν Στρατηγός δεν τον τιμώρησε, μα επεδίωξε συμμαχία, την οποία ΠΕΤΥΧΕ.
     Την συμμαχία τους επισφράγησαν με ένα ΣΥΜΠΟΣΙΟ, στο οποίο παραυρέθηκε η 16χρονη κόρη του Σατράπη η ΡΩΞΑΝΗ. Κατά τον Αρριανό «Ρωξάνη σημαίνει μικρό ΑΣΤΕΡΙ και ήταν η ωραιότερη Ασιάτισσα, που είχε δει η Στρατιά. Τα μάτια των αντρών έπεσαν πάνω της, διότι διέθετε αξιοπρεπή εμφάνιση, σπάνια στους βαρβάρους κι ασύγκριτη φυσική ΟΜΟΡΦΙΑ».
     Ο Αλέξανδρος εντυπωσιάστηκε με την καλλονή πριγκίπισσα μόλις την είδε και τον γοήτευσε με τον σαγηνευτικό χορό της. Σίγουρα βέβαια δεν τον συγκίνησαν μόνο τα θέλγητρά της, για να την ζητήσει αμέσως απ' τον πατέρα της σε ΓΑΜΟ.
     Ο Πλούταρχος πίστευε, πως μπορεί να ήταν η μόνη γυναίκα που αγάπησε, μα ο γάμος του εξυπηρετούσε και τα σχέδιά του, αφού ο σκληροτράχηλος Ηγεμόνας πατέρας της «υποτάχτηκε», μόνο μετά τον γάμο της κόρης του. Ο Κούρτιος αποδίδει την βιαστική απόφαση του Αλέξανδρου για γάμο, σε χαλάρωση της αυτοσυγκράτησής του, λόγω των νέων ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΤΟΥ.
     "Χάρηκαν οι κατακτημένοι λαοί με την επιλογή γυναίκας απ' τον τόπο τους και συμβιβάστηκαν με την Εξουσία του". Κι άλλοι ιστορικοί θεώρησαν, πως ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» ίσως να μην ήταν άδολος για τον Αλέξανδρο, που μέχρι τότε δεν είχε δείξει ενδιαφέρον για μόνιμη ερωτική σχέση. Ισως ήθελε να εξευμενίσει τους πολεμοχαρείς Αρχοντες της Βακτριανής και το πέτυχε σίγουρα, αφού μετά τον γάμο οι Σογδιανοί υποτάχτηκαν, ηρέμησαν και δεν του προκάλεσαν άλλες ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ.
     Ωστόσο πολλοί σύντροφοί του δεν επικρότησαν την απόφασή του, να μην παντρευτεί Ελληνίδα. Δεν μπορούσαν να δεχτούν την ένωση ενός Έλληνα, με μια βάρβαρη ασιάτισσα και πως θα μπορούσε να προκύψει ίσως απ' αυτή την ένωση, ένας "μιξοβάρβαρος" Διάδοχος στον Οίκο των ΑΡΓΕΑΔΩΝ.
     Έτσι η Ρωξάνη από κόρη ενός τοπικού ηγεμόνα, βρέθηκε εν μια νυκτί Βασίλισσα της Αυτοκρατορίας. Εγινε η «βάρβαρη» σύζυγος του Αλέξανδρου κι αφού είχαν αγαπηθεί και ήθελαν να είναι μαζί, τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην ΙΝΔΙΑ. Αυτός ο κεραυνοβόλος έρωτας όμως, δυστυχώς δεν έμελλε να έχει μεγάλη διάρκεια. Παρόλο που έζησαν έντονα τον μεγάλο έρωτά τους για λίγο διάστημα, τους χώρισε ο ξαφνικός θάνατος του Βασιλιά στην Βαβυλώνα, ενώ η Ρωξάνη ήταν ΕΓΚΥΟΣ.
     Γέννησε τον γιο τους ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ το 323 μετά τον θάνατο του πατέρα του και το μέλλον τους ήταν αβέβαιο. Επρεπε μόνη της να φροντίσει την ζωή του γιου της και την Διαδοχή του στον Θρόνο. Μα είχε να αντιμετωπίσει και τις πρώην συζύγους του Αλέξανδρου, τις κόρες του Δαρείου ΣΤΑΤΕΙΡΑ και ΔΡΥΠΕΤΗ και την ΠΑΡΥΣΑΤΙΔΑ, την κόρη του ΑΡΤΑΞΕΡΞΗ Γ΄.
     Συνεπώς έπρεπε να απαλλαγεί απ' αυτές και το κατάφερε με την βοήθεια του Περδίκκα. Μα ατύχησε για την Διαδοχή, γιατί ο Μακεδονικός Στρατός της Ασίας αναγόρευσε Βασιλιά τον άλλο γιο του Φιλίππου και ετεροθαλή αδελφό του Αλέξανδρου ΑΡΙΔΑΙΟ και τον γιο της τον αναγόρευσε ΣΥΜΒΑΣΙΛΕΑ.
     Η μητέρα του Αλέξανδρου η διαβόητη ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ μόλις το έμαθε, κάλεσε την Ρωξάνη να καταφύγει στην Ηπειρο, για να ζήσει μαζί της. Ηλπιζε πως θα τον μεγάλωνε σα νέο κατακτητή του κόσμου, για να συνεχίσει το έργο του πατέρα του. Μα δεν ήταν τόσο τυχερός ο μόνος νόμιμος ΔΙΑΔΟΧΟΣ του ΘΡΟΝΟΥ.
     Ο Αριδαίος είχε παντρευτεί μια πριγκίπισσα την Ευρυδίκη, η οποία ήθελε μόνον τον άντρα της στον Θρόνο. Για τον σκοπό αυτό συμμάχησαν με τον σφετεριστή της Εξουσίας της Μακεδονίας τον Στρατηγό Κάσσανδρο, τον γιο του Αντίπατρου και τον ανακήρυξαν τοποτηρητή του Θρόνου. Αυτή η εξέλιξη ανησύχησε την Ολυμπιάδα όπως ήταν φυσικό. Φοβούμενη για την ζωή του εγγονού της Αλέξανδρου, τον φυγάδευσε κι έτσι έγινε στόχος του ορκισμένου εχθρού της ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ.
     Τότε η Ολυμπιάδα με τα στρατεύματά της εκστράτευσε στην Μακεδονία κι αφού νίκησε το Βασιλικό ζεύγος, το θανάτωσε με φρικτό τρόπο. Όταν το έμαθε ο Κάσσανδρος, κατευθύνθηκε εναντίον της για εκδίκηση. Εκείνη κατέφυγε στην οχυρωμένη Πύδνα, έχοντας μαζί της τον Αλέξανδρο και την ΡΩΞΑΝΗ.
     Μετά από επτάμηνη στενή πολιορκία το 316 παραδόθηκε η Ολυμπιάδα και δεν ήταν σε θέση να ζητά απ' τον Κάσσανδρο να σεβαστεί την ζωή του εγγονού της. Κι εκείνος παρέδωσε την γηραιά βασίλισσα στους συγγενείς του βασιλικού ζευγαριού, που την κατέσφαξαν κι άφησαν το πτώμα της να ΣΑΠΙΣΕΙ.
     Σ' όλους τους Θρόνους και τις Δυναστείες των Κρατών σ' όλες τις εποχές γίνονταν συνωμοσίες και δολοφονίες ανάμεσα στους σφετεριστές της Εξουσίας. Αυτό που φοβόταν η Ρωξάνη δεν το απέφυγε, αφού μετά τον θάνατο της Ολυμπιάδας έμεινε χωρίς προστασία. Ο Κάσσανδρος την συνέλαβε μαζί με τον 13χρονο γιο της και την φυλάκισε στην ΑΜΦΙΠΟΛΗ.
     Μετά από έξι χρόνια επιθανάτιας αβεβαιότητας στην φυλακή, το 311 διέταξε την δολοφονία τους. Το «αστέρι της Σογδιανής» έσβησε πρόωρα και μαζί της έκλεισε και η γραμμή αίματος του ενδοξότερου κατακτητή της ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Δυστυχώς τα σώματά τους δεν τάφηκαν με τις δέουσες τιμές, αφού η ΡΩΞΑΝΗ με τον γιο της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ Δ' ήταν εχθροί για τον ΚΑΣΣΑΝΔΡΟ. Ετσι ο ΜΕΓΑΣ Στρατηλάτης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και Βασιλιάς των Ελλήνων που κατέκτησε τον τότε γνωστό κόσμο, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ΔΙΑΔΟΧΗ και συνέχιση της ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.