Τελευταίες αναρτήσεις

30 Μαΐου 2018

Αντίβαρο στον Νίμιτς. Πέντε αντιπροτάσεις στο πακέτο ονομάτων.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης

Κατ’ αρχάς απορρίπτεται το “Παιονία” και το Δαρδανία”. Το ότι υπήρχαν αυτές οι ονομασίες στις περιοχές βορείως της Μακεδονίας, δεν σημαίνει ότι όσοι κατοικούν σ’ αυτές, είναι Παίονες ή Δαρδάνιοι. Δηλαδή απρρίπτονται για τον ίδιο λόγο που απορρίπτεται και το Μακεδονία.

Δεν ονομάζεται Μακεδόνας κάποιος που απλώς κατοικεί στη Μακεδονία. Ακόμα δηλαδή και αν κατοικούσαν στη Μακεδονία, δεν θα μπορούσαν να ονομαστούν Μακεδόνες. Δεν είναι τόσο απλό.

Δύο επιπλέον παρατήσεις πάνω σ’ αυτό:

Όσο και να το επαναλαμβάνουν πολλοί, στα σημερινά σύνορα της πΓΔΜ ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα όρια της αρχαίας Μακεδονίας. Τα ψευδοποσοστά 50% στην Ελλάδα, 40% στα Σκόπια, 10% στην Βουλγαρία, δεν αφορούν στην αρχαία Μακεδονία, αλλά στη συνολική έκταση των Οθωμανικών βιλαετίων της πολύ ευρύτερης περιοχής. Καμία σχέση με την έκταση της αρχαίας Μακεδονίας. Γι αυτό και δεν έχει βρεθεί μνημείο ή επιγραφή στα Σκόπια.

Έλληνες όμως μπορούν να ονομάζονται Μακεδόνες όταν κατοικούν στην Μακεδονία, επειδή αποτελούν μέρος του συλλογικού υποκειμένου, το οποίο διατηρήθηκε ενιαίο από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, ακόμα και αν άλλαξε πολιτισμικό υπόδειγμα. Μιλάει την ίδια γλώσσα, αυτή μάλιστα που μιλούν και όλες οι σχετικές επιγραφές κλπ. Μακάρι να είχε βρεθεί Μακεδονική επιγραφή στα Σκόπια, διότι αφ’ ενός θα την διαφήμιζαν, αφ’ ετέρου θα ήταν φανερό το αυτογκόλ τους ότι θα έπρεπε να μάθουν τα πραγματικά μακεδονικά για να την διαβάσουν, δηλαδή τα ελληνικά.

Εφόσον απρρίπτονται τα: “Μακεδονία, Παιονία, Δαρδανία”, προτείνω τα εξής 

1. “Κέντρο-Βαλκανική Δημοκρατία”. 

Στα πρότυπα της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται για ένα όνομα που τηρεί τις προδιαγραφές του “Βελγίου 2”, δηλαδή είναι ουδετεροεθνές. Δεν προκρίνει και δεν υποβαθμίζει ούτε την Σλάβικη, ούτε την Αλβανική εθνική συνιστώσα του κράτους. Οι Αλβανοί ούτε Σλάβοι είναι, ούτε “(ψευδο)Μακεδόνες”. Την πρόταση έχει κάνει ο καθηγητής Ι. Μάζης.

Πρόκειται για αντιπρόταση του Άνω Μακεδονία. Το επικρατέστερο από το πακέτο των πέντε. Το Άνω Μακεδονία σημαίνει Ορεινή, είναι ιστορικός όρος του 450πΧ (Ηρόδοτος) και είναι προβληματικό. Η αντιπρόταση δεν είναι δόκιμος ιστορικός όρος, μόνο γεωγραφικός και ουδέτερος. Άρα καλύτερη.

2. “Βαρδαρία”.

Γεωγραφικός προσδιορισμός σημαίνει να χρησιμοποιείται το γεωγραφικό όνομα από κάτι άλλο για να προσδιορίζει αυτό για το οποίο μιλάμε. Πράγματι, το όνομα του νοτίου κομματιού της Γιουγκοσλαβίας (ή Νοτιοσλαβίας) ήτανε Βαρδαρία, από το όνομα του ποταμού. Ομοίως και άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας. Κάποιοι θέτουν αντιρρήσεις ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορεί ένα ποτάμι να δώσει όνομα σε κράτος και αυτό “δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο” (αντίστοιχα με το κλισέ “πουθενά στην Ευρώπη”). Ιδού μια λίστα 15 χωρών με όνομα από ποτάμι:

Κογκό, Ουρουγουάη, Ινδία, Καμερούν, Γκάμπια, Ιράκ (Μεσοποταμία), Μπελίζ, Βοσνία (έκπληξη!), Ιορδανία, Μολδαβία, Νιγηρία, Νίγηρας, Παραγουάη, Περού, Σενεγάλη.

Αντιπρόταση του Μακεδονία του Βαρδάρη. Μία μόνο λέξη αντί για δύο και χωρίς το Μακεδονία που απορρίπτεται ως προβληματικό. Άρα καλύτερη.

3. “Κυριλλία” (ή “Κυριλλία – Μεθοδία”).

Σε πρόσφατη δήλωση του Ζάεφ είπε ότι “το κοινό μας σημείο είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Ας μην τον μονοπωλεί κανένας μας”. Ε λοιπόν, εάν πράγματι θέλουν να έχει Σλάβικο χαρακτήρα το όνομα, το κοινό μας σημείο είναι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος. Πιο πίσω δεν πάτε κύριε Ζάεφ. Μέχρις εκεί. Και πάλι χάρη σας κάνουμε.

Αντιπρόταση του “Μακεδονία – Σκόπια”. Θέλετε διπλό όνομα όνομα με παύλα; ορίστε. Και μάλιστα με ιστορικό υπόβαθρο. Άρα καλύτερη.

4. “Νέα Αίγυπτος”.

Οι Σκοπιανοί εκτός από την Ιστορία της Μακεδονίας, καπηλεύονται και την Ιστορία της Αιγύπτου, ειδικά της εποχής του Πτολεμαίου. Θεωρούν την Κλεοπάτρα Μακεδόνισσα, θεωρούν την αιγυπτιακή δημώδη γλώσσα (πχ στην Στήλη της Ροζέττας) ως “Μακεδονική”. Δεδομένου ότι οι νυν Αιγύπτιοι θεωρούν τον εαυτό τους Άραβες και δεν καίγονται για την κληρονομιά των Αρχαίων Αιγυπτίων, δεν θα υπάρχει αντίδραση από αυτούς.

Αντιπρόταση του ” Νέα Μακεδονία”. Αυτό σημαίνει “Νέα”. Νέο κάποιου πράγματος που το παλιό είτε δεν υφίσταται, είτε δεν το διεκδικεί κανείς. Άρα, καλύτερη.

5. “Ανατολική Αλβανία” ή “Δυτική Βουλγαρία” (ή Νότια Σερβία)

Σας φαίνεται εξωφρενικό; γιατί; ψέματα είναι;

Είναι αντιπρόταση του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”. Επειδή δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει αυτό το όνομα ακριβώς, το καταλαβαίνουμε από το ισοδύναμό του “Ανατολική Αλβανία” ή το “Δυτική Βουλγαρία”. Είναι το ίδιο εξωφρενικά. Απλά για άλλους ανθρώπους. Βλέπουμε το ένα, αλλά όχι το άλλο.

Μας φαίνεται εξωφρενικό επειδή αποκλείει από το όνομα τους Σλάβους το ένα ή τους Αλβανούς το άλλο. Μάλιστα. Το ίδιο εξωφρενικό είναι που το Βόρεια Μακεδονία αποκλείει τους Αλβανούς.

Μας φαίνεται “λογικός συμβιβασμός” το “Βόρεια Μακεδονία” επειδή αληθεύει. Ε και το “Ανατολική Αλβανία” ή το “Δυτική Βουλγαρία”.

Μας φαίνεται εξωφρενικό επειδή παραπέμπει σε Μεγάλη Αλβανία ή Μεγάλη Βουλγαρία. Ε και το “Βόρεια Μακεδονία” παραπέμπει σε “Μεγάλη Μακεδονία”. Αλύτρωτη. Εις βάρος μας. Με την υπογραφή μας; Ε όχι δα! Άρα, καλύτερα και τα δύο.

Συνολικά, η πεντάδα είναι καλύτερη από τα 5 του Νίμιτς, οδηγεί σε ευστάθεια, ασφάλεια και καλές σχέσεις με την πλουσιότερη χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τη μόνη εγγύηση για την ανάπτυξη της χώρας.

Αφού σας έχουν στερεύσει τα ονόματα σκεφθείτε και αυτά. Ίσως μερικά από αυτά να φανερώνουν πώς βλέπουμε ορισμένες από τις κατατεθειμένες προτάσεις. 

πηγήShare

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.tanea.gr//news/politics/article/5568852/oxi-apo-ton-skopiano-proedro-gia-symfwnia-erga-omnes

"Παράλληλα, ο ίδιος (ο Ζαεφ) διαβεβαίωσε πως η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση. «Αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα, επιβεβαιώνεται η ταυτότητα των Μακεδόνων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά."


Δυστυχως η Αλωση της Μακεδονιας θα αποδειχτει πολυ χειροτερη απο εκεινην της Πολης!


ΓΜ

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Μακαρι ολα αυτα να αποδειχτουν ψεματα διότι αν δεν ειναι προβλέπω μεγάλες αναταραχές....
Η προδοσία αυτή δεν θα γίνει αποδεκτη απο τους Ελληνες....
Μέχρι εδώ και μη παρέκει....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.