16 Μαΐου 2018

ΔΝΤ – σκοπιανό: Το κουμπί θέλει να βρει την κουμπότρυπα;

Φώτο από Facebook

Προαπαιτούμενα αξιολόγησης και διεργασίες για το σκοπιανό την ίδια χρονική στιγμή , είναι άραγε απλή σύμπτωση- χρονική συγκυρία ή καλοδουλεμένος στρατηγικός σχεδιασμός τώρα που σκάζουν όλα μαζί τα προβλήματα από την Αν. Μεσόγειο- ΣΤΕΝΑ- Μέση Ανατολή; 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Διαβάστε αληθινή Ιστορία αδελφοί, βιώνουμε ιστορικές στιγμές. 
Μόνο δια της ιστορίας μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. 
2018 ημέρες άλωσης όπως την αποφράδα ημέρα της 29 ΜΑΙΟΥ 1453; 
Ο τοκογλύφος και ο τούρκος μας έχουν πάρει πάλι στο καταπόδι. 
«Διπλό τελεσίγραφο εννέα ημερών για τα 88 προαπαιτούμενα και το χρέος» 
«Στον απόηχο της αποκάλυψης των τεράστιων διαφωνιών που συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βερολίνου αναφορικά με τον "μηχανισμό" των μελλοντικών παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος, ξεδιπλώνεται από σήμερα έως το Σάββατο ένα άλλο χάσμα.

Αυτό της ελληνικής "ευθύνης" αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και με τις "σκέψεις" για ανατροπή των ψηφισμένων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα διπλό τελεσίγραφο εννέα ημερών: για συμφωνία "εντός και "εκτός" συνόρων έως τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Μαΐου.

Έως τότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (μέσω του Πολ Τόμσεν) ζητά από τη Γερμανία και τους υπόλοιπους δανειστές μία λύση για το χρέος, η οποία να "επιτρέπει" την ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου. Δηλαδή το ΔΝΤ ζητά το χρέος να ξεκαθαρίσει τώρα και να μην συνδέεται (εν μέρει) με αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται στο μέλλον και υπό προϋποθέσεις πολιτικής οι οποίες θα επικυρώνονται για την επάρκειά τους μέσα από το κοινοβούλιο της Γερμανίας και άλλων κρατών μελών.» της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑΣ http://www.capital.gr/ 16 ΜΑΙΟΥ 2018 

«Πρόβα «διαζυγίου» ή κλιμάκωση του μπρα ντε φερ Βερολίνου – ΔΝΤ πριν από την τελική συμφωνία;»

«H απάντηση θα δοθεί το αργότερο έως την 1η Ιουνίου σύμφωνα με αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, και όσοι– ελάχιστοι – στην κυβέρνηση ρισκάρουν προβλέψεις δείχνουν «αρνητικό κλίμα» για το ΔΝΤ. Οι περισσότεροι βασικοί παίκτες της διαπραγμάτευσης ωστόσο, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη, επιφυλάσσονται διότι το κλίμα – τουλάχιστον όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorkingGroup – δείχνει εξίσου αρνητικό και για την Γερμανία.

Στην πραγματικότητα, το σκηνικό που διαμορφώνεται στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την ελληνική «έξοδο», παραπέμπει σε εποχές Σόιμπλε: Η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά δεν θέλει τον μηχανισμό αυτοματοποιημένης ελάφρυνσης του χρέους που ζητά το Ταμείο. Και αντί αυτού αξιώνει αντίστροφο αυτοματισμό – δηλαδή, έναν αυτόματο «κόφτη» στα μέτρα απομείωσης του χρέους κάθε φορά που η Ελλάδα θα αποκλίνει από τις μεταρρυθμίσεις. Στην τελευταία, μάλιστα, συνεδρίαση του Washington Club η απαίτηση αυτή έγινε ακόμη πιο σκληρή με το Βερολίνο να θέτει ως προϋπόθεση την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου σε κάθε στάδιο εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης.

«Οσοι ήλπιζαν ή και πίστευαν ότι ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι πιο διαλλακτικός στο ελληνικό ζήτημα δε φαίνεται να δικαιώνονται μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, ο σοσιαλδημοκράτης διάδοχός του φαίνεται να κινείται προς το παρόν στην ίδια σκληρή γραμμή», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της Deutsche Welle για τη στάση του Βερολίνου.

Η σκληρή αυτή γραμμή, όπως προσθέτει, «αφορά κατ’ αρχάς τη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας στο πεδίο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων… Αφορά όμως επίσης -αν όχι περισσότερο - και το θέμα του χρέους. Όπως εκτιμάται στο Βερολίνο, η ρύθμιση του χρέους καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αυστηρής εποπτείας, ενός «στενού κορσέ» που θα διασφαλίζει τη μεταμνημονιακή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Η «απειλή» Τόμσεν

Για το ΔΝΤ, όμως, αυτός ο «στενός κορσές» συνιστά – με βάση τα έως τώρα μηνύματα – λάθος σήμα προς τις αγορές και πιθανή αιτία διαζυγίου με την Ευρώπη και την Ελλάδα. Εξ ου και χθες, ο Πολ Τόμσεν ζήτησε συμφωνία για το χρέος έως το Eurogroup της 24ης Μαίου, ειδάλλως προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς με αποχώρηση του Ταμείου.

Οι περικοπές στις συντάξεις

Πίσω από αυτή την προτίμηση, την οποία υιοθετούν αρκετά κυβερνητικά στελέχη βρίσκεται η εκτίμηση ότι, στον τελικό «λογαριασμό», η ζημιά που έκανε η παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα ήταν πολλαπλάσια του δυνητικού οφέλους: «Το ΔΝΤ και δεν πέτυχε την μείωση του χρέους, και ήταν εκείνο που επέβαλε τα σκληρά μέτρα λιτότητας», είναι ο χαρακτηριστικός απολογισμός πηγής με εμπλοκή στην διαπραγμάτευση. Και παράλληλα με αυτόν τον απολογισμό, αρκετά κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν και την προσδοκία ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου θα διευκολύνει την προσπάθεια της Αθήνας για «πάγωμα» των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις.

Ο αντίλογος – που υπάρχει και εντός κυβερνητικών κύκλων – είναι πως μια αποχώρηση του Ταμείου θα στείλει σήμα μη βιωσιμότητας του χρέους, άρα θα κάνει πιο δύσκολο και τον βιώσιμο δανεισμό της χώρας από τις αγορές μετά το τέλος του Μνημονίου. Και λέει επίσης πως η Γερμανία, ακόμη κι εάν αφήσει να φύγει το ΔΝΤ – που δύσκολα θα το πράξει – δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αφήσει να ακυρωθούν και τα μέτρα που επέβαλε το Ταμείο.» 16 Μάιος. 2018 Νικόλ Λειβαδάρη  
http://tvxs.gr/news/ellada/dilimma-tis-athinas-na-meinei-i-na-fygei-dnt 

Με όλα αυτά στήνουν και μηχανισμούς πίεσης βλ. εκβιασμών. 
«Αναλυτές στο Reuters: Πιο ισχυρό το story της ανάκαμψης στην Ιταλία παρά στην Ελλάδα»  
http://www.bankingnews.gr/index.php 
γιατί πλησιάζει η ώρα 0 για το σκοπιανό; 

«Σε επίπεδο κορυφής, Αθήνα και ΠΓΔΜ αναζητούν το «κλειδί» για συμφωνία και η σκυτάλη των διαπραγματεύσεων περνάει πλέον στα χέρια των δύο πρωθυπουργών.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν διπλό ραντεβού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι πρώτες τους συνομιλίες θα γίνουν σήμερα -πριν ή μετά - το δείπνο στο οποίο θα παρακαθίσουν οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στη Σόφια και το οποίο θα λάβει χώρα στις 7μμ. To προγραμματισμένο τετ α τετ των δύο, θα λάβει χώρα αύριο το πρωί. 

Η Αθήνα επιμένει στη γραμμή για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), πράγμα που εξορισμού προϋποθέτει Συνταγματική Αναθεώρηση. «Πλησιάζουμε σε συμφωνία» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας στο iefimerida εστιάζοντας στην παράμετρο ότι η τελική παρτίδα θα κριθεί από την στάση Ζάεφ και από το αν θα αποδεχτεί να προχωρήσει σε Συνταγματική αναθεώρηση.» ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ http://www.iefimerida.gr/16 Μάιος. 2018 

«Ενόψει της συνάντησης η κυβέρνηση επανέλαβε τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της: «Η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Υπογράμμισε δε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς προϋποθέτει επίλυση, προϋποθέτει μία βιώσιμη συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος.» http://www.ant1news.gr/news/m/16 Μάιος. 2018 

Ήρθαν «σαν φίλοι» μέσα σε νύχτα προδοσίας. 
Και έγιναν κοινοί εκβιαστές και πνευματική μάστιγα. 
Είναι μη απευκταίο ιστορικά. 
Ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος θα κλείσει το καλοκαίρι έχοντας απέναντι μας τους ίδιους εχθρούς. 

ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ 
Το πνεύμα και το αίμα το Ελληνικό πάλι θα μεγαλουργήσει. 

Με Πίστη και Ελπίδα 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.