Τελευταίες αναρτήσεις

10 Μαΐου 2018

Ουδείς θα μας κλάψει…

Γράφει ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής

Η Τουρκία διακηρύττει (όχι μόνο δεν τα κρύβει) ότι θέλει 
(1) τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου,
(2) τον έλεγχο τουλάχιστον του μισού Αιγαίου,
(3) τη Δυτική Θράκη. 


Όλα αυτά τα ζητά εδώ και δεκαετίες. Καθαρά και σταθερά. Τώρα τα προσδιορίζει, τα καθορίζει πιο συγκεκριμένα. Και πιο επιθετικά. O Ερντογάν τα διεκδικεί «επί του εδάφους». Όχι ρητορικά. Όχι ακαδημαϊκά. 

Τι αντιτάσσεται στις τουρκικές αξιώσεις με τη σημερινή τους ένταση από την ελληνική πλευρά; Αντιτάσσεται: 

(1) Καταγγελία της Τουρκίας στην Ευρώπη.
(2) Επίκληση του Διεθνούς Δικαίου.
(3) Ψυχραιμία.
(4) Κατευνασμός και εκκλήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις για φιλικές συμπαραστάσεις.


Αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει την Τουρκία; 
Την πιέζει στο να αμβλύνει την επιθετικότητά της;
Την αποτρέπει ως προς τους Στρατηγικούς της στόχους; 

Βοηθά στη ματαίωσή της «επί του εδάφους» εφαρμοσμένης, επεκτατικής πολιτικής της; 

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι αρνητική. Η Τουρκία απαξιώνει και γελοιοποιεί στην πράξη τις καταγγελίες (και την Ευρώπη την ίδια, η οποία της δίνει νέα δισεκατομμύρια!), τις εκκλήσεις και, κυρίως, την… ψυχραιμία. Όλα αυτά τα λαμβάνει ως αδυναμία και αμηχανία της ελληνικής πλευράς ο Σουλτάνος. Και εντείνει, αντί να αμβλύνει τα επεκτατικά του σχέδια. Η τουρκική ηγεσία λέγει και πράττει. Η ηγεσία της ελληνικής πλευράς έφθασε στο σημείο όχι μόνο να μην πράττει, αλλά και με μια παραλυτική φοβία να περιορίζεται μόνο στα κωμικοτραγικά αναμασήματα περί «αποφασιστικότητας» και «ψυχραιμίας». 

Η ψυχραιμία είναι στοιχείο θετικής και δημιουργικής συμπεριφοράς αν στηρίζεται σε ταυτόχρονη υποδομή Δύναμης. Δύναμης Στρατιωτικής, Οικονομικής, Συμμάχων, Φιλικών συμπαραστάσεων με προληπτικές δυνατότητες. Αν αυτή η υποδομή δεν υπάρχει, ο Σουλτάνος επιβεβαιώνει την εκτίμησή του ότι το μέτωπο της ελληνικής πλευράς είναι κενό. Και αφού είναι κενό, δηλαδή αφού η ελληνική πλευρά δεν αμύνεται, δεν οργανώνει, δεν σχεδιάζει αντίδραση «επί του εδάφους», είναι εύκολη η κατάκτησή του. Το κενό δεν διαθέτει «αποφασιστικότητα». 

Υποβάλλουμε μιαν απλή ερώτηση προς τα Άνω και προς τα Κάτω. Προς την Ηγεσία και προς τον Λαό. Αν η ελληνική πλευρά είχε τη δυνατότητα (χωρίς κόστος) να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, δεν θα το έπραττε; Η απάντηση πρέπει λογικά και καθαρά να είναι καταφατική. Η Τουρκία τι πράττει; Διαπιστώνει ότι χωρίς κόστος επιτίθεται, καταλαμβάνει τη μισή Κύπρο, απειλεί τη Θράκη, επεμβαίνει στο Αιγαίο και κόστος δεν έχει. Τουναντίον έχει ουσιαστική αποδοχή του κατακτητικού έργου της, από τη Διεθνή Κοινότητα. Έτσι ερεθίζεται η περαιτέρω επιθετικότητά της.

Η πρώτη, η βασική προτεραιότης της Ηγεσίας της ελληνικής πλευράς, είναι η ρεαλιστική εκτίμηση της τουρκικής βούλησης. Πρέπει να μπουν τα πόδια τους στις μπότες του Ερντογάν για ν' αντιληφθεί πώς σκέπτονται οι Τούρκοι ηγέτες. Γιατί σκέπτονται έτσι. Τι θα πράξουν στο άμεσο μέλλον. Τι έχουν ήδη σχεδιάσει στους βραχυπρόθεσμους στόχους τους. Δεν έχουν γίνει αυτά τα στοιχειώδη τις τελευταίες δεκαετίες. Και δεν γίνονται, δυστυχώς, σήμερα.

Η αυταπάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας προστατεύσει, είναι χειρότερη και από τις αυταπάτες ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μας έσωζαν ή θα απελευθέρωναν την Κύπρο κατά ή μετά το 1974. Στις κρίσιμες ώρες, όλοι χάνονται. Και η υποταγή στον Ισχυρό είναι αναπόδραστη. Ας μη λησμονείται ότι ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε η Ευρώπη τόλμησαν να μιλήσουν για την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974 και για τουρκική στρατιωτική κατοχή της το 2018. Ας κοιτάξει η ηγεσία της ελληνικής πλευράς έστω τώρα, έστω τόσο καθυστερημένα, έστω τόσο άνευρα να δει τι θα πράξει. Επειδή την ώρα της νέας συμφοράς ουδείς θα έλθει βοηθός. Και ουδείς θα μας κλάψει.

Όπως έγινε το '74 σε μας. Σήμερα στη Συρία. Προχθές στο Ιράκ… Θα είναι θεατές στο δράμα μας, ίσως και να μας οικτίρουν για τα… παθήματά μας…

Σημερινή
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.