18 Μαΐου 2018

Συντηρητικοί χωρίς συντηρητικά.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Μία δημοφιλής ταμπέλα στον δημόσιο λόγο είναι η λέξη «Συντηρητικός». Η χροιά του όρου είναι αρνητική και συνοψίζει όλα τα κακώς κείμενα της παρούσας κατάστασης, όσα υποτίθεται ότι πρέπει να «συντηρηθούν», ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει οποιοδήποτε βήμα «προόδου». Παρόλο που πρόκειται για μία επιπόλαιη και ρηχή ανάγνωση, έχει εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ως στερεότυπο.

Τι επιδιώκει όμως να συντηρήσει ο Συντηρητικός, αν όχι παροδικές πολιτικές καταστάσεις και τις παθογένειές της; Μα ασφαλώς την παραδεδομένη συμπυκνωμένη πείρα, δηλαδή αρχές, αξίες, πολιτισμό. Πολιτισμός δεν είναι οι καλοκαιρινές συναυλίες, είναι ο τρόπος του βίου, η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αναγκών της κοινωνίας στην οποία αναφέρεται.

Η πολιτική αντιπροσώπευση έχει δύο άξονες. Ο ένας είναι οικονομικός και συνήθως διαχωρίζει την δεξιά (προβάδισμα στην ελεύθερη οικονομία) από την αριστερά (προβάδισμα στον κεντρικό, κρατικό σχεδιασμό). Ο δεύτερος άξονας είναι κοινωνικός. Αντίθετα με την Ευρώπη, στις ΗΠΑ αυτός ο δεύτερος άξονας είναι που διαχωρίζει την αριστερά (προβάδισμα στην ατομικότητα) από την δεξιά (προβάδισμα στην κοινωνική συνοχή – συντηρητισμός). Όταν λέει ένας αμερικανός τη λέξη «φιλελεύθερος» εννοεί άλλο πράγμα (social liberalism) από αυτό που νομίζουμε.

Άρα, οι πόλοι στα άκρα των αξόνων είναι τέσσερις διαφορετικοί συνδυασμοί, όχι δύο. Το στοιχείο που ορίζει τον δεξιό και αριστερό συντηρητισμό (πχ Reagan Democrats στις ΗΠΑ) είναι η προτεραιότητα στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, σε αντίθεση με τον δεξιό και αριστερό «κοινωνικό φιλελευθερισμό», ο οποίος καθόλου δεν σημαίνει «οικονομικό φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσωπο» όπως εσφαλμένα πιστεύουμε στην Ελλάδα.

Για τον Συντηρητικό, η ιεράρχηση των πολιτικών προβλημάτων είναι δεδομένη και σαφής: πρώτα η φυσική υπόσταση: δημογραφικό, μεταναστευτικό, εξωτερικές απειλές, διατήρηση συνόρων, οικολογικό. Ακολουθεί η ταυτότητα, δηλαδή τα στοιχεία που συνέχουν τη συλλογική αυτή οντότητα: Ιστορία, παιδεία, θρησκεία (κοινή αίσθηση ιερών), γλώσσα, παράδοση ηθών και εθίμων, εσωτερικές απειλές. Τρίτη και καταϊδρωμένη η οικονομική ευμάρεια.

Αντίθετα, για τον κοινωνικά Φιλελεύθερο, το κέντρο της ζωής είναι η οικονομία. Τίποτα άλλο δεν υφίσταται στον ορίζοντα. Όλα τα πολιτικά προβλήματα άπτονται οικονομικών σχέσεων και αντιμετωπίζονται είτε από το αόρατο χέρι της αγοράς (κατά την δεξιά εκδοχή του), είτε από τον κεντρικό σχεδιασμό (κατά την αριστερή εκδοχή του).

Αν υπάρχει ένας δεύτερος άξονας, αυτός είναι ο μοντερνισμός, δηλαδή το γκρέμισμα των γεφυρών που μας συνδέουν με το χθες. Έτσι, αποπειρώνται τη διάλυση θεσμών, δομών και πολιτισμικών σταθερών ακόμα και χωρίς πρόταση αντικατάστασής τους, σε ένα πνεύμα που απολυτοποιεί οποιαδήποτε αλλαγή ως θετική και ονομάζουν «προοδευτισμό». Ο όρος παραμένει στο απυρόβλητο με θετικό πρόσημο, επειδή έχει ενδυθεί έναν επιτηδευμένο εξωραϊσμό. Εδώ βρίσκεται και το πεδίο σύγκρουσης Συντηρητικών – Προοδευτικών: ένας πόλεμος αξιών επί όσων δομούν την κοινωνία. Πλειάδα παραδειγμάτων από την ελληνική πολιτική σκηνή επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές στα καθ΄ ημάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται συντηρητική σε πολλές μελέτες, σε πολιτικό επίπεδο δεν φαίνεται να διαθέτει ικανή πολιτική εκπροσώπηση. Η υποτιθέμενη συντηρητική παράταξη, η οποία σε άλλα κράτη έχει ακριβώς αυτό το όνομα («Συντηρητικό Κόμμα» του Η.Β.), στην Ελλάδα πάσχει από σύνδρομα μειονεξίας και πολιτεύεται με σύγχυση, όπως είδαμε και πρόσφατα όταν η εισηγητής της συντηρητικής θέσης του κόμματος ψήφισε εναντίον της θέσης αυτής στην ψηφοφορία για το δικαίωμα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 15 Μαίου 2018.
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.