23 Μαΐου 2018

ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Ανδρέα Κλαυδιανού
 
Ακόμα ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα καλείται να περάσει από την «Προκρούστεια κλίνη» της παγκοσμιοποίησης. Είναι ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, της παραγωγής δηλαδή αιγοπρόβειου κρέατος και γάλακτος από το οποίο παρασκευάζεται το εθνικό προϊόν η «φέτα», παραδοσιακά γιαούρτια, καθώς και πλήθος γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης). Αποτελεί δε, σημαντικό οικονομικό και όχι μόνο, στυλοβάτη, της ελληνικής επαρχίας.
 
Το πολιτικό σύστημα, διαχρονικά, φροντίζει γι’ αυτό με πολλούς και ποικίλους τρόπους:
  1. Με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι στις εισαγωγές νωπού πρόβειου γάλακτος ή σκονογάλακτος , τυριών και τυρομάζας καθώςκαι άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων που παρασκευάζονται στο εξωτερικό και «βαφτίζονται» στην Ελλάδα. 
  2. Με την εσωτερική υποτίμηση. Η μείωση των εισοδημάτων και η συνεπαγόμενη μείωση της κατανάλωσης βασικών διατροφικών προϊόντων, έχει οδηγήσει τον καταναλωτή να αγοράζει αντί για φέτα υποδεέστερα τυροκομικά προϊόντα όπως π.χ. το πολύ φτηνότερο λευκό τυρί.
  3. Με την αλλαγή νομοθεσίας. Η παρασκευή παραδοσιακού ελληνικού γιαουρτιού, μπορεί πλέον να γίνεται νόμιμα από εισαγόμενο γάλα. 
  4. Με την σκανδαλώδη συναίνεση του πολιτικού συστήματος, σε βαθμό εθνικής προδοσίας, στην εξαίρεση της φέτας από την προστασία ΠΟΠ στις εμπορικές συμφωνίες ΕΕ-Καναδά (CETA) και ΕΕ-Νοτιοαφρικανικών χωρών (Ν. Αφρική, Λεσότο, Μποτσουάνα, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ζουαζιλάνδη). 
  5. Με την ανυπαρξία εθνικού σχεδιασμού, από την παραγωγή μέχρι την διάθεση των τελικών προϊόντων. Καμία μέριμνα για την γενετική βελτίωση και την προστασία των ζώων, την διαχείριση των βοσκοτόπων, το ποιοτικό έλεγχο ζωοτροφών και τυροκομικών προϊόντων. Ανυπαρξία εθνικής πολιτικής για τις εξαγωγές οι οποίες γίνονται από τους επιχειρηματίες αυτόνομα και με βάση τον ανταγωνισμό της χαμηλότερης τιμής καθώς επίσης για το άνοιγμα νέων διεθνών αγορών και τη κατανάλωση των προϊόντων από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Από τον συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων, η μείωση του εισοδήματος των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος φέτος θα ξεπεράσει το 30%. Πιο αναλυτικά: 
α) περιορίζεται η περίοδος παραλαβής γάλακτος, έως και 2 μήνες. Έτσι, πολλοί παραγωγοί, θα παραδώσουν κατά 20% λιγότερο γάλα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 
β) μειώθηκε ήδη από 10-15% (ανάλογα με την περιοχή, την ποσότητα και το τυροκομείο) η τιμή διάθεσης του γάλακτος. Σ’ αυτά αν προσθέσουμε τις αυξήσεις σε φόρους, εισφορές, εφόδια κλπ, η μείωση εισοδήματος των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος, αγγίζει το 40%. Κατάσταση μη αναστρέψιμη αφού δεν είναι στις προθέσεις του παρόντος πολιτικού προσωπικού, ως πιστού στη παγκοσμιοποίηση, να αντιστρέψει τις προαναφερθείσες αιτίες.
 
Η Ελλάδα με 14,3 εκατ. γιδοπρόβατα (2010), μοιρασμένα σε 100.000 οικογένειες, κατέχει την 1η θέση στην ΕΕ σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος ενώ είναι 3η σε αριθμό προβάτων με 8,9 εκατ. ζώα. Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα συμμετέχει κατά 45% στην συνολική ακαθάριστη αξία της ζωϊκής παραγωγής και κατά 15% στη συνολική αξία της γεωργικής παραγωγής. Η ετήσια παραγωγή φέτας ανέρχεται σε 120.000 τόνους. Οι εξαγωγές φέτας ανέρχονται σε 45.000 τόνους που αποφέρουν έσοδα 220 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η παγκόσμια ζήτηση, εξαιτίας της οποίας γίνεται και η διαμάχη, φτάνει τους 400.000 τόνους. Στο κλάδο απασχολούνται πάνω από 350.000 εργαζόμενοι. Η αιγοπροβατοτροφία προσφέρει διατροφική αυτάρκεια στη χώρα μας σε αιγοπρόβειο κρέας και σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ με το γάλα παρασκευάζονται εκτός από τη φέτα τα παραδοσιακά γιαούρτια και δεκάδες άλλα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ υψηλής βιολογικής αξίας, σε αντίθεση με εισαγόμενα διατροφικά «σκουπίδια» των πολυεθνικών. Αποτελεί επιπλέον την ισχυρότερη αντίσταση στη χειρότερη μορφή εξάρτησης, τη διατροφική, που επιδιώκει η παγκοσμιοποίηση.
 
Το εθελόδουλο πολιτικό σύστημα, αργά και σταθερά, εκτελώντας μονίμως τις εντολές και τις οδηγίες των εκτός Ελλάδας πατρόνων του, της γερμανικής ΕΕ και των πολυεθνικών, έφερε και αυτόν το πρωτογενή τομέα παραγωγής στο χείλος του γκρεμού. Αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να πωλούν, να σφάζουν ή να υποσιτίζουν τα ζώα τους και οδηγεί τους ίδιους στην οικονομική καταστροφή. Κατάφερε το ακατόρθωτο. Να κάνει ένα κλάδο από τον οποίο παράγεται ένα προϊόν με τεράστια παγκόσμια ζήτηση να κινδυνεύει με αφανισμό. Ένα κλάδο με σημαντικότατη προσφορά στην εθνική οικονομία, που αξιοποιεί άριστα τις ελληνικές εδαφο-κλιματικές συνθήκες, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της ελληνικής επαρχίας, με προαιώνια παράδοση και προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό, που κράτησε όρθιους τους Έλληνες σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πείνας.
 
Για άλλη μια φορά καταδεικνύεται η αναγκαιότητα σύμπηξης των πατριωτικών δυνάμεων που θα δώσουν τη μάχη για την εθνική, παραγωγική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ανασυγκρότηση της χώρας μας. 
 
photo source: dikaiologitika.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.