6 Μαΐου 2017

ΚΡΗΤΗ - ΑΟΖ: Εξόχως διαφωτιστική έρευνα αναγνώστη!

To «defence-point.gr» έχει πολλούς λόγους να είναι περήφανο για τους αναγνώστες του, στα όρια του κομπασμού (!) καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν μετατραπεί σε ικανότατους ρεπόρτερ που μας «βγάζουν την άκρη» σε θέματα που θα χρειαζόταν να προσπαθήσουμε πολύ, διευκολύνοντάς τη δουλειά μας εντυπωσιακά. 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η τεκμηριωμένη απάντηση στην ανάρτηση που αφορούσε στη διαφορετική καταγραφή της ΑΟΖ της ηπειρωτικής Ελλάδας από αυτή της Κρήτης το οποίο ανέφερε σε άρθρο του ο καθηγητής Καρυώτης από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την αυτονόητη καταρχήν ανησυχία. Ας δούμε λοιπόν τις πληροφορίες που μας πρόσφερε ο φίλος μας Α.Π.: 

Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το θέμα «Αποκόπτουν την Κρήτη από τον ελληνικό ηπειρωτικό κορμό…» που αναρτήσατε και το ζήτημα της «ξεχωριστής» ΑΟΖ της Κρήτης. Όντως υπάρχει στο website του οργανισμού ξεχωριστή ΑΟΖ της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης και είναι λογικό να μας ξενίζει το γεγονός αυτό. Μπορούμε όμως να δούμε, ότι η ίδια τακτική ακολουθείται από τον εν λόγω Οργανισμό και για άλλες χώρες της Μεσογείου.

Χώρες οι οποίες δεν έχουν αντιπάλους οι οποίοι να επιβουλεύονται τις ΑΟΖ τους. Για παράδειγμα, βλέπουμε την ΑΟΖ της Ιταλίας να είναι σπασμένη σε κομμάτια όπως Mainland, Sicily και Sardinia και αυτή της Ισπανίας στα κομμάτια Mainland και Balearic Island. Από την άλλη, όλοι αντιλαμβανόμαστε το σοβαρότατο ζήτημα της «διάσπασης» της Κυπριακής ΑΟΖ σε βόρεια και νότια και ορθώς επισημαίνεται. 

Εγώ θα ήθελα όμως να σταθώ σε ένα άλλο σημείο βλέποντας τον χάρτη του Οργανισμού. Είναι μία ευχάριστη έκπληξη να αντικρίζω έναν χάρτη ενός Οργανισμού (με τον οποίο από ό,τι φαίνεται η επίσημη Ελλάδα δεν έχει επαφές/επιρροή, καθώς τότε θα υπήρχε ενδεχομένως διαφορετική απεικόνιση της Κυπριακής ΑΟΖ), ο οποίος να εμφανίζει ορθώς το μέγεθος της Τουρκικής ΑΟΖ. 

Ο εν λόγω Οργανισμός δίνει ένα «χαστούκι» στον νταή της γειτονιάς και φυσικά αποδίδει σωστά πλήρη ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αποκλείοντας έτσι την γειτνίαση της τουρκικής και αιγυπτιακής ΑΟΖ. Παρατηρούμε, ότι η τουρκική ΑΟΖ, ορισμένη επί τη βάση των ισχυόντων κανόνων του διεθνούς δίκαιου, περιορίζεται από το σύμπλεγμα του Καστελορίζου και επιτρέπει σαφέστατα τη γειτνίαση / επαφή των ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. 

Οι μοναδικές «παραφωνίες» στην ακριβή οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και τα οποία χρήζουν διαπραγμάτευσης / συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, εμφανίζονται σε κάποια μόνο σημεία επαφής (και αυτά μικρής έκτασης), όπως για παράδειγμα στην περιοχή μεταξύ Χίου και Κρήνης (Τσεσμέ). 

Αποδεικνύεται λοιπόν ακόμα μία φορά πως η ελληνική οπτική για την ανακήρυξη ΑΟΖ υποστηρίζεται πλήρως από το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική. 

Σημαντική Σημείωση: Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Γ.Μ. που επίσης έσπευσε να μας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με το θέμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς!
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.