Τελευταίες αναρτήσεις

5 Μαΐου 2017

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος είναι των… Γερμανών!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Οι Γερμανοί είναι τελικά οι μεγάλοι κερδισμένοι των …γαλλικών (!) προεδρικών εκλογών. Δικός τους άνθρωπος είναι –για να μην πούμε τυφλό όργανό τους– ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Δικός τους και όργανο του τραπεζικού συστήματος. Το εκπληκτικό όμως δεν έγκειται στο τι είδους άνθρωπο επέλεξε η γαλλική αστική τάξη για να κυβερνήσει τη χώρα, αλλά στο ότι ο γαλλικός λαός υπάκουσε ευχαρίστως στις επιθυμίες των Γάλλων αστών. Δεν πάει να μην έχει κανένα κόμμα να τον στηρίζει ο Μακρόν, ο γαλλικός λαός τον ψήφισε και τώρα εμφανίζεται ως λαοπρόβλητος! 

Τόσο οι σοσιαλιστές όσο και οι δεξιοί πολιτευτές της Γαλλίας θα τρέξουν να του φτιάξουν κόμμα, στο βαθμό που αυτό θα σημαίνει την υπουργοποίησή τους! Κι όπως και να το κάνουμε, σε έναν πρόεδρο χωρίς κόμμα να τον στηρίζει, οι πιθανότητες υπουργοποίησης του κάθε «καταφερτζή» πολιτικού είναι πολύ μεγαλύτερες από την περίπτωση της προΰπαρξης μιας συμπαγούς πολιτικής ομάδας, με ηγετικά στελέχη που εμφορούνται από τις ίδιες ιδέες και συναπαρτίζουν έναν ηγετικό πυρήνα. 

Αυτό που φυσικά νοιάζει τους Γάλλους δεν είναι ποιοι θα αποτελέσουν τα στελέχη της κυβέρνησης του Μακρόν, αλλά η πολιτική που αυτός θα ακολουθήσει. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να περιμένει κανείς τα χειρότερα — κυριολεκτικά τα χειρότερα. Ο Μακρόν, ως παιδί του τραπεζικού συστήματος αλλά και των Γερμανών, απεργάζεται τα πιο σκοτεινά σχέδια. Όσο για την πολιτική ισχύ της σημερινής Γερμανίας, παγώνει κάποιος όταν σκέπτεται αυτό το θέμα. Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τη Μαρίν Λεπέν πρώτη στον πρώτο γύρο, με φυσικά βέβαιη την ήττα της στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο είτε αντίπαλός της ήταν ο Φιγιόν είτε ο Μακρόν. 

Το γεγονός όμως ότι η Λεπέν δεν κατάφερε ούτε στον πρώτο γύρο να βγει πρώτη, σηματοδοτεί μια βαριά ήττα. Βαριά ήττα όχι απλά και μόνο για τη Λεπέν, πράγμα που άλλωστε θα ήταν επιθυμητό από τον οποιονδήποτε, αλλά για τον καθένα που εκφράζει μια αντιγερμανική πολιτική στη γαλλική πολιτική σκηνή. Δεν μπορεί να αποτελέσει παρηγοριά το ποσοστό που συγκέντρωσε ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν, παρόλο που το ποσοστό αυτό υπερέβη κάθε προσδοκία της γαλλικής Αριστεράς. Ο Μελανσόν λειτούργησε ως ένας από τους φορείς στους οποίους διοχετεύθηκαν οι ψήφοι των σοσιαλιστών, οι οποίοι δεν έπρεπε να πάνε σε καμιά περίπτωση στον αριστερό σοσιαλιστή υποψήφιο Αμόν, προκειμένου να μην επιβληθεί αυτός ως ηγέτης των σοσιαλιστών. 

Στη συγκεκριμένη συγκυρία έπρεπε να διαλυθεί το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα προκειμένου να ανασυσταθεί ως εξάρτημα της γαλλικής Δεξιάς, έστω και αν οι ψήφοι του πήγαιναν στη γαλλική Αριστερά. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα — και το σοσιαλιστικό κόμμα του Φρανσουά Ολάντ ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης έτσι κι αλλιώς, μετά την παταγωδώς αποτυχημένη προεδρία αυτού του άθλιου σοσιαλιστή ηγέτη. 

Τώρα τι γίνεται; Μια πρωτιά της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο υπήρχε περίπτωση να τρόμαζε τους Γερμανούς, αν και οι Γερμανοί δύσκολα συγκινούνται από εξελίξεις και δη εκλογικά αποτελέσματα σε άλλες χώρες, και κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι συναρτώνται με την ίδια τη Γερμανία και την πολιτική που ασκεί. Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε, αν το ποσοστό της Λεπέν ήταν υψηλό στον πρώτο γύρο, την πιθανότητα να φοβούνταν τόσο οι Γερμανοί ώστε να χαλάρωναν τη λιτότητα που ασκούν σε όλη την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν έγινε και ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας. Πράγμα που σημαίνει ότι ούτε εκείνο το κομμάτι της γαλλικής αστικής τάξης που καταστρέφεται λόγω της γερμανικής πολιτικής είναι σε θέση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, πόσο μάλλον τα μεσαία στρώματα και εκείνα τα κομμάτια της εργατικής τάξης που υφίστανται την ίδια μοίρα.

Το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα σφραγίσει σίγουρα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Είναι βέβαιο το πλήγμα που θα δεχτούν η Δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Δεξιάς της Λίγκας του Βορρά του Σαλβίνι και οι «αγανακτισμένοι» του Μπέπε Γκρίλο. Αλλά έτσι κι αλλιώς η Ιταλία αποτελεί την Τρίτη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης και όχι τη δεύτερη που είναι η Γαλλία. 

Μόνο η Αγγλία κατάφερε να απαλλαγεί από τα δεσμά της ΕΕ, αλλά κι αυτή δεν δείχνει ικανή να βρει μιμητές. Όσο για την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τη γραμμή του προέδρου τους, ο οποίος δείχνει να συναντάει ισχυρότατες αντιστάσεις και είναι άκρως αμφίβολο αν θα κατορθώσει τελικά να επιβάλει τη γραμμή του. Οι υπαναχωρήσεις του Τραμπ στα θέματα της NAFTA, του τείχους προς το Μεξικό κ.λπ. δεν υποδηλώνουν κάποια αποφασιστικότητα εκ μέρους του Τραμπ.
Πηγή εφημ. "Πριν"
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.