31 Αυγούστου 2016

Περί συμπερασμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο

Γράφει ο Θεοφάνης Θ. Γκατζής* 

Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε να σχολιάσουμε το αγωνιστικό κομμάτι της Ολυμπιάδας του Ρίο. Αρχικά αν εξετάσουμε τον πίνακα κατάταξης των χωρών που κέρδισαν μετάλλια διαπιστώνουμε την κυριαρχία των Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας που κατάφεραν να πετύχουν μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων από την Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Έτσι, oι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση στη λίστα των μεταλλίων με 121 μετάλλια (έναντι 103 στο Λονδίνο) και η Μ. Βρετανία έλαβε για πρώτη φορά, στην ιστορία της, τη δεύτερη θέση στον πίνακα των μεταλλίων με 67 μετάλλια (έναντι 65 πριν 4 χρόνια) ξεπερνώντας την Κίνα και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων σε Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε εκτός της χώρας της! Αξίζει να επισημανθεί ότι η καλύτερη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας ήταν στο Λονδίνο το 1908 όταν έλαβε την πρώτη θέση αλλά συμμετείχαν μόλις 22 κράτη ενώ στο Ρίο 206!

Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη αγωνιστική τους παρουσία σε Ολυμπιακούς που έλαβαν χώρα εκτός της χώρας τους και την τρίτη υψηλότερη συγκομιδή μεταλλίων στις 28 συμμετοχές τους σε αυτούς, ενώ η Μεγάλη Βρετανία κατάφερε να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που σημείωσε πριν 4 χρόνια στην έδρα της καθώς μέχρι τώρα οι χώρες που διοργάνωναν Ολυμπιακούς αγώνες στην επόμενη Ολυμπιάδα είχαν χειρότερη αγωνιστική παρουσία σε σχέση με αυτούς που διοργάνωναν αυτές.

Επίσης, η Κίνα αποδυναμώθηκε σημαντικά καθώς έλαβε 26 χρυσά και 70 στο σύνολο μετάλλια έναντι 38 και 88 μεταλλίων στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, ενώ από την Ολυμπιάδα του Σίδνεϋ το 2000 είχε να λάβει την τρίτη θέση, με 28 χρυσά και 58 μετάλλια τότε στο σύνολο, καθότι το 2004 και το 2012 ήταν στη δεύτερη θέση και το 2008 στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου κατέλαβε την τρίτη θέση. Ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών από τη συμμετοχή τους στα αγωνίσματα του στίβου και της άρσης βαρών λόγω της κατηγορίας, από τη WADA (διεθνής οργανισμός αντιντόπινγκ), για οργανωμένο κρατικό σχέδιο ντόπινγκ στον Ρωσικό στίβο και στην άρση βαρών κόστισε στη Ρωσία σε σχέση με την την Ολυμπιάδα του Λονδίνου 3 χρυσά και 21 μετάλλια λιγότερα στο σύνολο.

Επιπρόσθετα, η Ν. Κορέα έλαβε 4 χρυσά και 7 λιγότερα στο σύνολο μετάλλια σε σχέση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς καταλαμβάνοντας την 8η θέση (έναντι της 5ης στην προηγούμενη Ολυμπιάδα). Ακόμη, άλλες χώρες που πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πριν 4 χρόνια ήταν η Γερμανία (με 6 χρυσά και 2 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο), η Γαλλία (με 8 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο), η Αυστραλία (με 6 μετάλλια στο περισσότερα στο σύνολο), η Κένυα (με 4 χρυσά και 1 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο), η Βραζιλία (με 4 χρυσά και 2 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο), το Αζερμπαϊτζάν (με 8 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο), η Σερβία (1 χρυσό και 4 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο με πολύ καλή παρουσία στα ομαδικά αθλήματα) και το Ουζμπεκιστάν (με 3 χρυσά και 10 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο). 

Ακόμη, αξίζει να τονιστεί ότι η Ιαπωνία κατέλαβε 5 χρυσά και 3 μετάλλια στο σύνολο περισσότερα σε σχέση με την Ολυμπιάδα του Λονδίνου γεγονός που δεικνύει μια ανοδική αγωνιστική τάση για τη χώρα αυτή που αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της, όπως γίνεται με τις διοργανώτριες χώρες, στην Ολυμπιάδα του Τόκυο το 2024. Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ποιες είναι οι αγωνιστικές επιδόσεις της Ουκρανίας που χειμάζεται από εμφύλια σύρραξη. Έτσι, λοιπόν η Ουκρανία συγκριτικά με την προηγούμενη Ολυμπιάδα κατέλαβε 4 χρυσά και 7 μετάλλια στο σύνολο λιγότερα γεγονός που αποδεικνύει ότι ο πόλεμος στην περιοχή επέδρασε αρνητικά και στον αθλητισμό της χώρας. 

Όσον αφορά την ελληνική αγωνιστική παρουσία ένα συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι ήταν άκρως ικανοποιητική καθώς η χώρα μας, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, κατέλαβε την 26η θέση στη λίστα των μεταλλίων (3 χρυσά, 1 αργυρό, 2 χάλκινα) μεταξύ 87 χωρών που έλαβαν τουλάχιστον ένα μετάλλιο σημειώνοντας την πέμπτη πιο πετυχημένη παρουσία της σε 28 συμμετοχές της στους Ολυμπιακούς Αγώνες πίσω από τις Ολυμπιάδες της Αθήνας του 1896 και του 2014, καθώς αυτές του Σίδνεϋ και της Ατλάντα το 2000 και το 1996 αντίστοιχα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες που έλαβαν μέρος ήταν 206 και πιο πάνω από τη χώρα μας στη λίστα των μεταλλίων βρίσκονται μόνο πέντε μικρότερες πληθυσμιακά χώρες από την πατρίδα μας (κατά σειρά επιτυχίας η Ουγγαρία, η Τζαμάικα, η Κροατία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία)!! 

Από τα άνω συνάγεται ότι στις πρώτες θέσεις του πίνακα των μεταλλίων είναι χώρες οικονομικά εύρωστες με σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα γεγονός που οδηγεί, σε αρκετές περιπτώσεις, στη διαπίστωση ότι το επίπεδο του αθλητισμού μιας χώρας συνδέεται με την οικονομική και πολιτική της ισχύ. Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι το επόμενο μεγάλο αθλητικό γεγονός είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο (7-18 Σεπτεμβρίου 2016). 

*Οικονομολόγος-Διεθνολόγος, Aρθρογράφος Μεταπτυχιακός Φοιτητής στο ΔΠΜΣ Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού των τμημάτων Οικονομικών Επιστημών και Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Email: theofanis28@gmail.com, Facebook: Θεοφάνης Γκατζής, ethnikosagwn.blogspot.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.